Zupa inglese (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Liker je bogat aromom klinčića, muskatnog oraščića, kardamoma, cimeta, vanile, anisa. A grimiznu boju duguje esenciji kermesa jedne vrste sićušnog insekta koja se koristila vekovima unazad za bojenje kako hrane tako i tkanina.

Danas se koriste zamene za bojenje, ali je crveni liker ostao popularan u Toskani kao i na Siciliji. Da se vratimo na desert, vrlo je jednostavan, lak, kremast, a veoma ukusan.

Šta na je sve potrebno:

  • 6 žumanaca
  • 250g šećera
  • 400ml mleka
  • 50g gustina
  • 1 štapić vanile
  • 100ml pavlake za šlag
  • 100g čokolade za kuvanje
  • 1 pakovanje piškota
  • 100ml likera alkermes
  • 200ml vode

Zupa inglese (recept) 2

Način pripreme:

Krem:

U posudu staviti mleko, pavlaku za šlag i mahunu vanile, pomešati. Zagrejati do ključanja. Nakon toga izvaditi mahunu.

Žumanca umutiti sa polovinom šećera, dodati gustin, semenke iz mahune vanile.

Smesu lagano spustiti u vrelo mleko, neprestano mešajući na laganoj vatri, sve dok krem ne postane gust.

Nakon toga dobijeni krem podeliti na dva dela, žuti i tamni u koji treba dodati čokoladu. Ohladiti.

Kuvanjem ostatka šećera i vode napraviti redak sirup. Kada se sirup prohladi dodati liker alkermes kako bi dobili crvenu boju sirupa za prelivanje piškota.

Poslužiti na sledeći način: Uzeti manje staklene posudice, prvo staviti piškote na dno pa kašičicom sipati sirup crvene boje, na to žuti krem, red piškota, pa red tamnog krema i tako do vrha.

Napomena: Ukoliko nemate navedeni liker drugi izbor je amareto, a treći rum. U tom slučaju nećete imati crvenu boju u kolaču.

Uživajte!

U potrazi za autentičnim srpskim receptom

Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.

Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama  i slično. Svoje predloge i recepte poslati  na mail: lacarak@danas.rs.

U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.