Zupa inglese (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Zuppa Inglese je desert koji se dobija kombinacijom krema od jaja sa piškotama koje su namočene italijanskim crvenim likerom (Alchermes).

Liker je bogat aromom klinčića, muskatnog oraščića, kardamoma, cimeta, vanile, anisa. A grimiznu boju duguje esenciji kermesa jedne vrste sićušnog insekta koja se koristila vekovima unazad za bojenje kako hrane tako i tkanina.

Danas se koriste zamene za bojenje, ali je crveni liker ostao popularan u Toskani kao i na Siciliji. Da se vratimo na desert, vrlo je jednostavan, lak, kremast, a veoma ukusan.

Šta na je sve potrebno:

  • 6 žumanaca
  • 250g šećera
  • 400ml mleka
  • 50g gustina
  • 1 štapić vanile
  • 100ml pavlake za šlag
  • 100g čokolade za kuvanje
  • 1 pakovanje piškota
  • 100ml likera alkermes
  • 200ml vode

Zupa inglese (recept) 2

Način pripreme:

Krem:

U posudu staviti mleko, pavlaku za šlag i mahunu vanile, pomešati. Zagrejati do ključanja. Nakon toga izvaditi mahunu.

Žumanca umutiti sa polovinom šećera, dodati gustin, semenke iz mahune vanile.

Smesu lagano spustiti u vrelo mleko, neprestano mešajući na laganoj vatri, sve dok krem ne postane gust.

Nakon toga dobijeni krem podeliti na dva dela, žuti i tamni u koji treba dodati čokoladu. Ohladiti.

Kuvanjem ostatka šećera i vode napraviti redak sirup. Kada se sirup prohladi dodati liker alkermes kako bi dobili crvenu boju sirupa za prelivanje piškota.

Poslužiti na sledeći način: Uzeti manje staklene posudice, prvo staviti piškote na dno pa kašičicom sipati sirup crvene boje, na to žuti krem, red piškota, pa red tamnog krema i tako do vrha.

Napomena: Ukoliko nemate navedeni liker drugi izbor je amareto, a treći rum. U tom slučaju nećete imati crvenu boju u kolaču.

Uživajte!

U potrazi za autentičnim srpskim receptom

Pošto je došlo vreme da u okviru rubrike Okusi svet objavimo srpski recept, verujte da nam je bilo veoma teško da isti pronađemo, s obzirom da većina jela na koje smo veoma ponosni dolaze iz drugih kuhinja.

Tim povodom želeli smo da pozovemo čitaoce da nam se pridruže u potrazi za autentičnim srpskim receptima. Naša mala sugestija bi se odnosila na recepte sa suvim šljivama, malinama, projinim brašnom, koprivama, sušenom i dimljenom ribom, kolačima sa mašću, dunjama, bundevama  i slično. Svoje predloge i recepte poslati  na mail: lacarak@danas.rs.

U nekom od narednih izdanja obavestićemo vas o pristiglim predlozima. Top 5 recepata koje mi odaberemo će dobiti poklon iznenađenja. Unapred zahvaljujemo na saradnji.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Zupa inglese (recept)”

  1. Oće more, imaće crvenu boju ako u šerbet stave čaj od hibiskusa, ili koju kap jestive boje, pa posle dodaju aromatizovani alkohol. Krem je ukusniji bez gustina( ako se kuva na pari sa većom količinom s. pavlake a manje mleka).

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.