Hands-free telefoniranje u kolima će biti zabranjeno? 1Foto: Pixabay/TheDigitalWay

Novi trendovi bezbednosti u saobraćaju predviđaju nova ograničenja za korišćenje telefona tokom vožnje.

Trenutno se ozbiljno razmatra da hands-free telefoniranje u kolima bude zabranjeno.

Trend novih zabrana u saobraćaju nam obično stiže iz EU, što je slučaj i sa hands free telefoniranjem u automobilu. Inicijator promene regulative je ovog puta Velika Britanija, konkretno Engleska i Vels. Trenutni zakon dozvoljava korišćenje hands-free uređaja tokom vožnje, ali stručnjaci smatraju da ni to nije bezbedno rešenje.

Stručnjaci smatraju čak da je telefoniranje sa slobodnim rukama skoro jednako opasno kao i ukoliko držite telefon u ruci. Neki stručnjaci porede hands-free telefoniranje sa vožnjom na legalnoj granici pijanstva, prenosi Pcpress.rs. Trenutno se rade analize, nakon čega će se krajem godine dati stručno mišljenje.

Bilo kakve promene zakonske regulative u razvijenim zemljama Evrope utiču i na zakone u Srbiji. Jasno je da bi naša zemlja ispratila trendove kada je bezbednost saobraćaja u pitanju, naročito ako bi ta promena bila potkrepljena dokazima.

Kako se hands-free telefoniranje razlikuje od običnog razgovora?

I dok je jasno da novim regulativama zakonodavci žele da utiču na poboljšanje bezbednosti saobraćaja, postavlja se pitanje gde je granica? Ukoliko je razgovor hendsfrijem štetan, po toj logici treba zabraniti i korišćenje touch screen u automobilu. Postavlja se pitanje da li je i razgovor vozača i putnika isto tako štetan?

Očekujemo neko novo istraživanje gde će se i razgovor u kolima testirati i, što da ne zabraniti. Do tada, Bluetooth hands-free je i dalje legalno rešenje za telefoniranje u kolima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

7 reagovanja na “Hands-free telefoniranje u kolima će biti zabranjeno?”

 1. Sada ce onaj Okanovic i onaj cica sa leptir masnom da pocnu da nam dtze predavanja i dokazuju da sve kako smo vozili nista nije valjalo. Restrikcije, restrikcije, zabrane, zabrane. Aman, pustite nas da vozimo, a vi brinite o oznakama na putevims i njihovom kvalitetu. Smucili ste nam se vise.

  • Pa ko ti brani da vozis, branice ti da telefoniras.! Takodje ,neka onaj ko se raspricao preko hands free proba da rekonstruise neke detalje voznje i dhvatice da je bio u drugoj realnosti.

   • Mi u toku vožnje ne reagujemo baš tako da moramo biti svesni 100% svih detalja; štaviše, dobar deo vožnje obavljamo refleksno, kao kad hodamo (naravno, to ne važi za vozače početnike). Ali veći deo reakcija na put i uslove saobraćaja je refleksan, tako da nam nije ni potrebno da znamo baš 100% detalja – da jeste, ne bismo mogli da vozimo i razgovaramo ni sa putnicima u vozilu, niti bismo mogli slušati muziku dok vozimo. Ono što je važno za bezbednu vožnju je da gledamo put ispred sebe, da su nam obe ruke na volanu (osim nakratko, kada menjamo brzine ili uključujemo nešto od uređaja u kolima), te je stoga opasno držati telefon u rukama. Dovoljno je da vidimo put, saobraćajne znake i učesnike u saobraćaju, pa da vožnja bude bezbedna. Ne moramo se sećati svakog detalja, pošto neke od njih naš mozak obradi i nesvesno.

   • Svakako se kod nas ne poštuju propisi tako da je najveće zlo pisanje poruka ili čitanje. Hands free je najmanje što šteti kod vožnje.
    Ko god probao u vožnji ili ga ima složiće se sa tim

 2. Englezima bi bolje bilo da razmisljaju o tome sta ce biti nakon Brexita, na kraju krajeva oni prakticno i vise nisu u Uniji.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.