Foto: www.wikipedia.org / By Bundesarchiv Bild

Iako su zainteresovani kupci ponudili sedam miliona dolara, takozvani „Super Mercedes“ nije prodat jer nije dostignuta najniža cena koju je anonimni vlasnik postavio kao limit.

Skoro 80 godina star kabriolet zaplenila je američka vojska u Francuskoj posle okončanja Drugog svetskog rata. Automobil je promenio nekoliko vlasnika, stigao i do muzeja u Las Vegasu, a američki mediji veruju da je trenutno u vlasništvu anonimnog Rusa, od 2009. godine.

Ovaj automobil je bio specijalna narudžbina Hitlerovog ličnog šofera i oficira ozloglašene SS jedinice Erika Kempka. Mercedes je učestvovao na nekoliko nacističkih parada između 1939. i 1941, a korišćen je i prilikom poseta zvaničnika.

Kako bi Firer bio zaštićen u njemu, Mercedes je oklopljen armaturom sa obe bočne strane i po podu. Vetrobran je bio otporan na metke, a iza sedišta se čak nalazila mobilna oklopna ploča.

Za pogon je bio zadužen 7,7-litarski osmocilindrični motor sa 230 KS, uz petostepeni manuelni menjač.

Ovaj model, koji je aukcijska kuća „Worldwide Auctioneers“ opisala kao „konačni spomenik trijumfa saveznika nad zlom“, jedan je od osam proizvedenih predserijskih primeraka modela B150 serije 770K, od kojih je preživelo pet, a tri su u privatnom vlasništvu, uključujući i ovaj, piše B 92.