Kupovinu automobila zbog korone odložilo dve trećine kupaca 1Foto: Pixabay/Asatira

Čak dve trećine kupaca je zbog novonastale situacije odložilo planiranu kupovinu, dok je čak 81 odsto trgovaca navelo da nije prodalo nijedan automobil od uvođenja vanrednog stanja.

Ovo su rezultati ankete koju je sajt Polovniautomobili.com sproveo između 3. i 10. aprila među 3.097 registovanih korisnika koji su naveli da su planirali kupovinu automobila i 301 trgovca automobilima (auto-placevi i dileri).

Kupovina odložena, smanjuju budžete        

Samo 13,7 odsto anketiranih navelo je da je definitivno odustalo od kupovine, dok je čak dve trećine reklo da je kupovinu odložilo i to:

  • 44 odsto da je kupovinu odložilo dok sve ovo ne prođe
  • 22,1 odsto da je kupovinu odložilo, ali da će ako se pojavi dobra prilika ipak kupiti automobil

Kako je novonastala situacija uticala na vašu odluku o kupovini automobila?

Kupovinu automobila zbog korone odložilo dve trećine kupaca 2
Foto: Polovniautomobili.com

Među onima koji su odložili kupovinu, skoro polovina je rekla da su to učinili jer čekaju da vide razvoj situacije,  dok 19 odsto očekuje pad cena. Nije mali broj onih koji su kupovinu odložili zbog nemogućnosti da se overi ugovor i izvrši prenos vlasništva (11,9 odsto). Njih 11,8 odsto je kupovnu odložilo jer su im smanjene zarade, a da su kupovinu odložili zbog moguće zaraze navelo je 8,1 odsto ispitanika.

Zašto ste odložili kupovinu automobila?

Kupovinu automobila zbog korone odložilo dve trećine kupaca 3
Foto: Polovniautomobili.com

I koliko god bilo ohrabrujuće to što je naveći broj kupaca naveo da je samo odložio kupovinu, s druge strane, skoro polovina njih se izjasnila da će planirani budžet za kupovinu automobila smanjiti između 20 odsto i 50 odsto, a 29% da će ga smanjita za 20 odsto. 

Da li ste zbog vanrednih okolnosti smanjili budžet koji ste planirali za kupovinu automobila?

Kupovinu automobila zbog korone odložilo dve trećine kupaca 4
Foto: Polovniautomobili.com

Kada je reč o cenama, velika većina anketiranih smatra da cene automobila neće pasti ili će taj pad biti privremen, odnosno da će se cene vratiti na prethodni nivo nakon ukidanja vanrednog stanja.

Kakav uticaj očekujete da će novonastala situacija imati na cene automobila?

Kupovinu automobila zbog korone odložilo dve trećine kupaca 5
Foto: Polovniautomobili.com

Očekuje se pad prodaje, tražiće se jeftiniji automobili

Među onima koji se bave trgovinom automobila, gotovo svi su naveli da se zbog novonastale situacije već oseća negativan uticaj na tržište. Prodaja automobila je drastično smanjena ili je čak uopšte nema, a kao glavni razlog pada poslovanja, njih 91,4 odsto, navodi veoma smanjeno interesovanje kupaca za kupovinu automobila.

Takođe, više od polovine prodavaca (51,5 odsto) je navelo i da je prodaja, pored  smanjene potražnje, pala i zbog otežane registracije i prepisa vozila.

Čak 81,4 odsto anketiranih prodavaca od uvođenja vanrednog stanja nije prodalo nijedan automobil, 17,6 odsto između jednog i tri, a jedan odsto njih je navelo da je uspelo da proda četiri do pet automobila.

Kada govorimo o uticaju vanrednog stanja na celokupno tržište automobila, samo šest odsto ispitanih ne očekuje da će u 2020. godini imati pad prodaje. Gotovo polovina očekuje da će ovu godinu, u odnosu na prošlu, završiti sa padom prodaje od preko 50 odsto. 

Kakva su očekivanja od 2020. godine u odnosu na 2019. po pitanju prodaje?

Kupovinu automobila zbog korone odložilo dve trećine kupaca 6
Foto: Polovniautomobili.com

Kad je reč o onome šta će se dešavati na tržištu nakon vanrednog stanja, slična su očekivanja i predviđanja prodavaca i kupaca. Najveći je broj onih koji očekuju da će nakon ukidanja vanrednog stanja tražnja za kupovinom automobila biti veoma smanjena, kao i da će se tražiti jeftiniji automobili.

Kakvo interesovanje kupaca za automobile očekujete posle vanrednog stanja?

Kupovinu automobila zbog korone odložilo dve trećine kupaca 7
Foto: Polovniautomobili.com

Prodavci automobila smatraju i da bi država mogla da pomogne određenim merama. Za početak, da se ubrza i pojednostavi procedura za registraciju vozila (da se dozvoli da jednom nedeljno rade notari i ostale službe).

Takođe, predlaže se i da država smanji trenutne dažbine koje se plaćaju prilikom uvoza automobila, kao i odloženo plaćanje PDV-a prilikom uvoza. Jedan od predloga je i da godinu dana bude besplatan AMSS pregled vozila za firme uvoznike.

Predlaže se i da se država, u saradnji sa bankama, građanima obezbedi povoljnije kredite sa družim rokom otplate za kupovinu automobila.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.