Foto: Pixabay/Pixel-mixer

Subaru, Tesla, BMW, Volkswagen, Daimler Vans, Mercedes i Ferrari povlače oko 1.7 miliona vozila da bi zamenili potencijalno smrtonosne uređaje za naduvavanje vazdušnih jastuka (airbag), koje pravi japanska kompanija Takata Corp.

Inflatori mogu lansirati šrapnele u vozače i putnike. Najmanje 23 ljudi je poginulo zbog ovog problema širom sveta a na stotine ih je povređeno.

Oko 10 miliona inflatora je povučeno ove godine u SAD, a očekuje se da će do kraja sledeće godine, do kada treba da se otkloni problem, oko 70 miliona ovih uređaja biti zamenjeno, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kompanija Takata koristi amonijum nitrat da bi izazvala malu eksploziju kako bi se naduvao erbeg. Međutim, stanje ove hemikalije u vazdušnom jastuku vremenom se pogoršava zbog velikevlažnosti i temperaturnih promena toplo-hladno. Najopasniji inflatori su na jugu SAD duž Meksičkog zaliva zbog velike vlažnosti.

Zbog povlačenja inflatora, kompanija Takata traži zaštitu od bankrota i prodala je većinu imovine kako bi platila popravku štete.

Povezani tekstovi