Foto: EPA - EFFE/Friedemann Vogel

Oko 195.000 električnih vozila prodato je u prvoj polovini 2018. godine na evropskom kontinentu, što je za 42 posto više nego u istom razdoblju lani, prenose agencije.

To uključuje sva električna vozila s baterijama (BEV) i plag-in hibride (PHEV), lična vozila i lakša teretna vozila.

Najviše električnih automobila je u Norveškoj.Takvim tempom rasta prodaje očekuje se da će ukupno do kraja godine na europskim cestama biti 1,35 milijuna električnih vozila, stoji u izvješću.

Norveška još vodi na lestvici evropskih zemalja, s prodatih 36.500 električnih vozila u prvoj polovini 2018. godine.

Očekuje da će u Norveškoj do kraja godine biti prodano 84.000 vozila, što je 45 odsto od ukupne prodaje osobnih automobila i lakših teretnih vozila u toj zemlji. Njemačka bi po pitanju ukupne prodaje mogla preteći Norvešku do kraja 2018. godine.

Evropa je dosegla brojku od mililion električnih vozila na svojim putevima otprilike godinu dana nakon Kine, ali ipak prednjači u odnosu na SAD koji će, očekuje se, doseći tu brojku kasnije tijekom ove godine.

Količina od milion električnih vozila važna je prekretnica na putu elektrifikacije i zadovoljavanja nivoa emisija, no naravno, to nije dovoljno”, rekao je Viktor Irle, tržišni analitičar EV-Volumesa.