Aleksandra Popovic

Šta za Srbiju znače poruke šefa diplomatije SAD Kosovu? 1
danas 16:54

Šta za Srbiju znače poruke šefa diplomatije SAD Kosovu?

Sastanak predsednice i premijera Kosova Vjose Osmani i Aljbina Kurtija sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom u Beloj kući, poslužio je, osim za potvrdu energetskog sporazuma koji je najvrednija pojedinačna investicija SAD na Kosovu, i za jačanje veza Sjedinjenih Država sa delom regiona Zapadnog Balkana koji stoji na njihovim pozicijama po pitanju rata u Ukrajini, kako ukazuju diplomatski izvori Danasa.

Zašto su Osmani i Kurti otputovali u SAD: Najvrednija investicija Kosovu od Blinkena i ćerke Medlin Olbrajt 2
26.07.2022. 15:58

Zašto su Osmani i Kurti otputovali u SAD: Najvrednija investicija Kosovu od Blinkena i ćerke Medlin Olbrajt

Predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti juče su u Sjedinjenim Američkim Državama prisustvovali potpisivanju energetskog sporazuma sa nezavisnom agencijom SAD „Millennium Challenge Corporation“ (MCC) – u čijem bordu direktora su državni sekretar SAD Entoni Blinken, sa kojim su se Osmani i Kurti i sastali, kao i Alis Olbrajt, ćerka Medlin Olbrajt.

Boris Tadić: Napade Vučića, Brnabić, Vulina i Đilasa vidim kao kompliment, spreman na TV duel sa svima 3
25.07.2022. 20:00

Boris Tadić: Napade Vučića, Brnabić, Vulina i Đilasa vidim kao kompliment, spreman na TV duel sa svima

„Činjenica da su me u isto vreme napali Vučić, Brnabić, Vulin i Đilas ne govori samo o njihovom sinhronizovanom političkom delovanju, na šta sve vreme upozoravam, već to vidim i kao kompliment. Mora da nešto dobro radim, čim izazivam negativne reakcije takvih političkih aktera“, rekao je Boris Tadić, bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke odgovarajući na reakcije, kako iz vlasti, tako i iz opozicije, na njegov intervju za list Danas, uz predlog da sve nesporazume reše u TV duelu umesto „prepucavanjem preko jednostranih izjava u medijima“.

Kako građani Srbije gledaju na rat u Ukrajini? 5
25.07.2022. 10:39

Kako građani Srbije gledaju na rat u Ukrajini?

Više od polovine građana Srbije smatra da bismo, zbog pozicije Srbije prema dešavanjima u Ukrajini, mogli da imamo različite probleme u predstojećem periodu, a posebno su zabrinuti zbog moguće ekonomske krize – čak 55 odsto građana misli da će njihov životni standard sledeće godine biti lošiji.

Stručnjak iz Atine: Zaslužujemo odgovore o oružju iz aviona koji se srušio u Grčkoj 6
24.07.2022. 19:56

Stručnjak iz Atine: Zaslužujemo odgovore o oružju iz aviona koji se srušio u Grčkoj

U slučaju ukrajinskog aviona koji se sršio u Grčkoj prevozeći oružje iz Srbije, mnogo toga je još uvek obavijeno velom misterije i, iako ne treba žuriti sa preuranjem zaključcima, javnost zalužuje uverljive odgovore, posebno o tome odakle oružje dolazi, koja država ga proizvodi, ko su prodavci, a ko kupci tog oružja, ističe u razgovoru za Danas Jens Bastian, viši politički analitičar Helenske fondacije za evropsku i spoljnu politiku (ELIAMEP) iz Atine.

Posle napada na građane u Novom Sadu: Nasilje glavni metod u politici SNS i posle 3. aprila 7
22.07.2022. 21:00

Posle napada na građane u Novom Sadu: Nasilje glavni metod u politici SNS i posle 3. aprila

Nasilje je bilo i biće glavni metod vlasti Srpske napredne stranke, što smo ogoljeno mogli da vidimo tokom napada batinaša uz podršku Žandarmerije tokom protesta građana u Novom Sadu, i to otkriva da se ništa nije promenilo u srpskoj politici ni posle izbora 3. aprila, iako sada samo spolja izgledamo kao „normalna“ zemlja koja ima pluralizam u Parlamentu, ocenjuju sagovornici Danasa posle dešavanja u glavnom gradu Vojvodine.

"Nismo neutralni, srpskim vlastima je najbliži Brisel": Profesor FPN o spoljno-političkom opredeljenju Srbije 8
22.07.2022. 18:00

„Nismo neutralni, srpskim vlastima je najbliži Brisel“: Profesor FPN o spoljno-političkom opredeljenju Srbije

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da će nova vlada još intenzivnije raditi na evrointegracijama, ali da neće biti antiruska. Dakle, nismo neutralni, a ako je izjava predsednika pouzdan indikator, vlastima je najbliži Brisel“, ističe u razgovoru za Danas Siniša Atlagić, profesor Fakulteta političkih nauka i rukovodilac Centra za ruske studije pri FPN.

Kako se tumači poruka nemačkog poslanika Petera Bajera Srbiji: I štap i šargarepa za sankcije Rusiji 9
21.07.2022. 21:00

Kako se tumači poruka nemačkog poslanika Petera Bajera Srbiji: I štap i šargarepa za sankcije Rusiji

Ne treba polagati nadu u toleranciju Nemačke, čak ni CDU koja je dugo bila blakonaklona prema Vučiću, kada je u pitanju izbegavanje rokova za usaglašavanje sa sankcijama prema Rusiji. Oni očekuju brzo i potpuno usglašavanje Srbije sa svih čest paketa sankcija, dobro je što nude i podršku zauzvrat, ocenjuje Strahinja Subotić, istraživač Centra za evropske politike, komentarišući poruke nemačkog poslanika Petera Bajera tokom posete Srbiji.

Visković o susretu Vučića i El Sisija: Prodaja oružja sastavni deo odnosa u svetu, bilo bi i te kako korisno ako možemo da izvezemo nešto u Egipat 10
20.07.2022. 17:06

Visković o susretu Vučića i El Sisija: Prodaja oružja sastavni deo odnosa u svetu, bilo bi i te kako korisno ako možemo da izvezemo nešto u Egipat

Dobro je što se obnavlja saradnja Srbije i Egipta, koja je bila na veoma visokom nivou u vreme bivše Jugoslavije i Pokreta nesvrstanih, pa nekako zamrla tokom ratova na ovim prostorima. Sa Egiptom smo, osim u oblastima industrije, imali i dobru vojnu saradnju i verujem da je ova poseta pokušaj da se to obnovi“, naveo je za Danas Ivo Visković, profesor Fakulteta političkih nauka u penziji.

Šta je najsumnjivije u vezi sa padom aviona u Grčkoj? 11
20.07.2022. 15:46

Šta je najsumnjivije u vezi sa padom aviona u Grčkoj?

„Ono što budi najveću sumnju u vezi slučaja pada aviona sa naoružanjem iz Srbije u Grčkoj jeste podatak da je taj avion trebalo da se zaustavlja u Jordanu i Saudijskoj Arabiji – zemljama u čijem susedstvu postoje ratni sukobi, ističe Vuk Vuksanović, viši istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) za Danas.

Opozicionari koji su odbili poziv za konsultacije kod Vučića: Pokazalo se ko sarađuje sa SNS 12
20.07.2022. 08:57

Opozicionari koji su odbili poziv za konsultacije kod Vučića: Pokazalo se ko sarađuje sa SNS

Održane konsultacije između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i (pojedinih) predstavnika parlamentarne opozicije, o formiranju nove Vlade Srbije, prema oceni opozicionara koji su odbili učešće u ovom formatu razgovora, poslužile su samo da se pokaže koje stranke su spremne na saradnju sa SNS, dok je za vladajući režim ovo bio način da odloži formiranje Skupštine i Vlade.

Vučić i Kurti kod Lajčaka: Kome odgovara odlaganje sastanka? 13
20.07.2022. 07:00

Vučić i Kurti kod Lajčaka: Kome odgovara odlaganje sastanka?

Oštre poruke koje razmenjuju Beograd i Priština zbog propuštene prilike za sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu, samo su deo „propagande“ mašinerije sa obe strane, jer u ovom trenutku svako odlaganje rešenja odgovara i Vučiću i Kurtiju, ocenjuju sagovornici Danasa.

Bivše diplomate o poseti Jasenovcu: Dok je na funkciji Predsednika Srbije, Vučić nema prava na "privatna" putovanja 14
18.07.2022. 15:12

Bivše diplomate o poseti Jasenovcu: Dok je na funkciji Predsednika Srbije, Vučić nema prava na „privatna“ putovanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sa pozicije šefa države nije mogao ni smeo da planira „privatnu“ posetu logoru Jasenovac, na teritoriji Hrvatske, jer dok mu traje mandat on na takve „izlete“ nema pravo, kao štićena ličnost i najviši zvaničnik jedne zemlje, ukazuju sagovornici Danasa iz diplomatskih krugova komentarišući zaoštravanje odnosa između Srbije i Hrvatske.

Poslanik EP Lukas Mandl za Danas: Srpski lideri napravili grešku zbog koje celi svet pomno prati dešavanja u Srbiji 15
18.07.2022. 07:00

Poslanik EP Lukas Mandl za Danas: Srpski lideri napravili grešku zbog koje celi svet pomno prati dešavanja u Srbiji

„Pošto su srpski lideri napravili grešku da se ne pridruže „beskrvnoj“ odbrani od krvavog ratnog napada – odnosno sankcijama (protiv Rusije, prim. aut.)– i u tom pogledu izabrali pogrešnu stranu po mnogo širem pitanju, celi svet je osetio da postoji problem u vašoj zemlji, koja traje već mnogo duže. Zbog toga sada mnogi pomno prate ponašanje države Srbije, a to indirektno privlači pažnju i na neprihvatljivi odnos (Srbije) prema Kosovu, koji traje već mnogo godina“, objašnjava u intervjuu za Danas Lukas Mandl, poslanik Evropskog parlamenta.

Naslovna strana

27. jul 2022.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.