Men play an ancient Mayan ritual game called Juego de Pelota Maya, a Mayan ballgame, at the Iximche ruins.

Brooks Kraft via Getty

Od pepela nekih majanskih vođa napravljena je guma za lopte za drevnu igru pelota, tvrde arheolozi.

Spaljeni ljudski ostaci otkriveni u ruševinama grada Maja osnova su za novu teoriju o posmrtnim obredima u drevnoj civilizaciji.

Arheolog Huan Angulo tvorac je nove hipoteze pošto je pronašao urne sa ljudskim pepelom, gumom i korenjem u majanskom hramu u Meksiku.

Angulo je proučavao nedavno otkrivenu kriptu ispred Hrama sunca u Tonini, arheološkom nalazištu na jugu Meksika.

U podzemnoj kripti i pretkomori, arheolozi su pronašli 400 urni koje sadrže mešavinu ljudskog pepela, uglja, gume i korena biljaka.

Part of an area is pictured, where archaeologists of the National Institute of Anthropology and History (INAH) found remains that reveal cremation rites for Mayan rulers at Tonina pyramid, in Ocosingo, Chiapas state, Mexico in this handout picture obtained by Reuters on August 1, 2022.

Reuters

Angulo veruje da je kripta korišćena za spaljivanje tela u verskim obredima.

Zatim je pepeo dodat drugom organskom materijalu da bi se napravile teške lopte koje se koriste u peloti, timskoj igri staroj više hiljada godina, kaže teorija.

Arheološko nalazište Tonina možda nije toliko poznato kao ruševine Maja u Palenkeu, ali je impresivan kompleks izgrađen na brdu u džungli Čijapasa.

Među konstrukcijama sačuvanim do danas je i potopljeno igralište na kome su Maje igrale pelotu.

Prema Angulovim rečima, rezbarije u kamenu na ključnim lokacijama unutar terena ukazuju na tragove koji podržavaju njegovu teoriju.

On kaže da rezbarije sugerišu da su trojica vladara, od kojih su svi umrli između 722. i 776, odvedena u „Pećinu mrtvih“.

„Kao što su Egipćani pokušavali da sačuvaju tela, znamo da su ovde vladari transformisani na drugi način“, rekao je Angulo za novinsku agenciju Rojters.

Arheolog smatra da su Maje htele da se tela njihovih vođa „pretvore u životnu snagu, nešto što će stimulisati narod“ i da su zato pepeo preradili u gumu koja se koristila za pravljenje lopti za igru.

„Imamo dokaze da je pepeo bio u sastavu za pravljenje lopti koje su u to vreme bile gigantske“, objasnio je Angulo.

The disc of Chinkultic, showing a centre with a depiction of a player of pelota. Artefact dated 590 originated from Chinkultic (Chiapas, Mexico). Mayan Civilization, 6th Century. Mexico City, Museo Nacional De Antropología (Anthropology Museum) (Photo by DeAgostini/Getty Images)

DEA via Getty

Pogledajte video

Ko je zaista otkrio Tutankamonovu grobnicu
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.