A symbolic grave in the Bialucki Forest near Ilowo on July 13, 2022

Getty Images
Na mestu masovne grobnice postavljen je simbolični znak

U severnoj Poljskoj, u blizini bivšeg nacističkog koncentracionog logora Soldau, otkrivena je masovna grobnica sa 17,5 tona pepela ljudskih tela.

Tomaš Jankovski iz poljskog instituta za nacionalno sećanje rekao je da se u grobnici nalazi najmanje 8.000 žrtava.

Smatra se da su tela iskopana i spaljena u nacističkoj operaciji da bi se sakrili tragovi njihovih ubistava.

Nacisti su u Soldauu ubijali Jevreje, političke protivnike, sveštenike i pripadnike poljske elite.

Koncentracioni logor je izgrađen 1939. kao neka vrsta kampa za selekciju zatočenih i njihovo istrebljenje i korišćen je tokom čitave nacističke okupacije.

Smatra se da je tamo ubijeno do 30.000 ljudi, a istraživači se nadaju da će DNK analiza ostataka dati više podataka o žrtvama.

Arheolozi su pronašli stotine tragova odeće, dugmadi i drugih predmeta, ali ništa od vrednosti, što ukazuje da su Nemci sve opljačkali pre nego što su spalili tela.

Jankovski je rekao da su dve jame pronađene u blizini Soldaua, sada poznatog kao Dzialdovo, i da će iskopavanja biti nastavljena.

Da su pronađeni ostaci oko 8.000 žrtava zaključeno je na osnovu pretpostavke da pepeo ljudskog tela teži oko dva kilograma.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je u sredu da je pripremljen izveštaj u kome se detaljno navode ne samo nacistički ratni zločini, već i proračuni finansijskih gubitaka pretvoreni u današnju vrednost novca.

Rekao je da je Nemačka nanela ogromnu štetu poljskom narodu i da nikada nije platila odštetu.

Nemačka je ranije saopštila da je pitanje reparacija pravno okončano 1950-ih.

Oko šest miliona Poljaka je ubijeno u ratu, među njima i tri miliona Jevreja.

Poljski skupštinski odbor zadužen je da proceni količinu odštete, ali je verovatno da će ona biti veća od računice poljskog komunističkog režima iz 1947. godine koji je ratne gubitke zemlje procenio na 850 milijardi dolara u današnjem novcu.

Poljska još nije zvanično pokrenula ovo pitanje pred Nemačkom.

Lideri saveznika u Drugom svetskom ratu, britanski premijer Vinston Čerčil, američki predsednik Frenklin Ruzvelt i sovjetski vođa Josif Visarionovič Staljin saglasili su se da nemačka reparacija Poljskoj treba da bude isplaćena preko Sovjetskog Saveza u vidu materijala, infrastrukture i hrane umesto u novcu.

Poljska je 1953. godine potpisala sporazum Sovjetskog Saveza i komunističke Istočne Nemačke da će reparacija prestati od 1954. godine.

Na taj sporazum se poziva Nemačka.

Međutim, u Poljskoj ima onih, među kojima je i poslanik Arkadijuš Mularčik koji kaže da sporazum nije punovažan zato što Poljska tada „nije bila nezavisna zemlja“, a njen premijer Boleslav Bjerut je bio, tvrdi, sovjetski agent.

On je ranije rekao da ne postoje dokumenti koji pokazuju da se Poljska odrekla prava na reparaciju.

I Poljska i Nemačka su članice Evropske unije.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.