Lejdi Gaga, Dua Lipa i Kejsi Masgrivs

Getty Images
Lejdi Gaga, Dua Lipa i Kejsi Masgrivs osvojile su najprestižnije nagrade

Gremi nagrade dodeljene su 61. put u Los Anđelesu, a dodelu su obeležili izostanak repera i broj nagrada koje su dobile žene.

Dua Lipa osvojila je dve Gremi nagrade prvi put u karijeri – za najbolju izvođačicu i najbolju dens pesmu. Tokom preuzimanja priznanja, Dua Lipa izjavila je da je „nervozna i zahvalna“, jer je dobila jednu od najveće četiri nagrade koje se dodeljuju.

„Pretpostavljam da smo se ove godine istakle“, izjavila je Dua misleći na broj ženskih izvođača koji je ove godine dobio brojne nagrade.

Ovaj komentar bio je upućen i predsedniku Gremi udruženja Nilu Portnau koji je prošle godine prokomentarisao da su među nominovanima pevačice u manjini, jer se nisu dovoljno „istakle“.

Ove godine Nil Portnau je izašao na scenu sa izvinjenjem.

„Suočili smo se sa problemom koji nam je širom otvorio oči i naterao nas na promenu“, rekao je Portnau, a onda su nagrade dodeljene i Doli Parton i Dajani Ros za životno delo.

Dua Lipa

Getty Images
Dua Lipa

Reperka iz Bruklina Kardi Bi dobila je nagradu za najbolji rep album za prvenac Invasion of privacy.

U pratnji supruga Ofseta, Kardi Bi se zahvalila ćerkici Kulturi Kjari, zbog strpljenja koje je imala i vremena koje joj je dala da završi album u rekordnom vremenu.

„Radila sam na albumu kada sam otkrila da sam u drugom stanju. Pomislila sam – moram da završim ovaj album što pre, kako bi snimili spotove za pesme pre nego što mi stomak naraste“, rekla je Kardi Bi.

Reperka je ovu nagradu posvetila i nedavno preminulom kolegi Meku Mileru, čija je porodica takođe prisustvovala dodeli.

Lejdi Gaga

Getty Images
Lejdi Gaga govorila je i o mentalnom zdravlju

U kategoriji najbolje pop izvođenje i najbolji duet, nagrade je osvojila Lejdi Gaga.

Zadržavajući suze, pevačica se zahvalila Bredliju Kuperu, koji je režirao i igrao u filmu „Zvezda je rođena“.

Lejdi Gaga se tokom govora dotakla i teme o mentalnom zdravlju, poručivši javnosti da ne skreće pogled ako neko pati i ako nekog nešto boli u duši.

Pevačica Arijana Grande koja nije nastupila na dodeli zbog problema sa organizatorima, dobila je nagradu za najbolji pop album Sweetener. Ovo je, inače, njen prvi Gremi.

„Ovo je predivno. Hvala vam puno“, napisala je Arijana na Tviteru.

Emili Lazar koja je radila na Bekovom albumu, postala je prvi ženski dobitnik Gremija za najbolju produkciju.

Iako je ove godine Gremi nagradio mnoge ženske izvođače, nešto mora da se promeni i u hip-hop zajednici, poručili su reperi koji su odlučili da bojkotuju dodelu.

Ove godine, velika zvezde Chanse The Rapper, Kendrik Lamar i Čajldiš Gambino otkazali su učešće zbog toga što nijedan hip-hop album nije osvojio Gremi nagradu od 2004. godine.

Gambinov album This Is Americau kome kritikuje američku vlast i društveno-političku situaciju osvojio je četiri nagrade, koje organizatori nisu imali kome da uruče.

Kejti Peri, Doli Parton i Kejsi Masgrivs

Getty Images
Kejti Peri, Doli Parton i Kejsi Masgrivs

Povezani tekstovi