Čokoladno jaje staro 84 godine koje je ostalo nepojedeno i neslomljeno tokom Drugog svetskog rata biće prodato na aukciji u maju ove godine.

Jaje je za Uskrs 1939. godine dobila devetogodišnja Sibil Kuk iz grada Nit na jugu Velsa.

Dok su se nadvijali ratni oblaci, njen ujak ju je savetovao da degustira hranu i uživa u svakom zalogaju.

Iako je volela čokoladu, Kuk nije pojela jaje, već ga je ljubomorno čuvala i skrivala sve do smrti 2021. godine.

Posle Drugog svetskog rata koji je trajao od 1. septembra 1939. do 2. septembra 1945. godine, Sibil je čuvala netaknuto jaje narednih 76 godina.

„Mama je volela život i čokoladu“, rekla je njena ćerka šezdesetjednogodišnja Džil Bolter iz Kardifa.

„Dok su se nadvijali ratni oblaci, njen ujak joj je rekao: ‘Čuvaj to, devojčice moja, možda čokolade uskoro neće biti’

„Rekao joj je da pažljivo uživa u svakom zalogaju, ali zapanjujuće je to što je bila disciplinovana i nikada nije pojala ni komadić jajeta.“

Easter egg

Hansons
„Meri, Meri, zapravo drugačije“ je komercijalni naziv čokoladnog jajeta, a dobio ga je po popularnoj uspavanki iz tog doba

„Kada smo pitali mamu kako je uspela da sačuva jaje toliko dugo, ona nam je rekla da posle tolikog čekanja, kada se rat završio, zapravo, više nije želela da ga pojede.“

Kada je Sibil preminula 2021. u 91. godini, čokoladno jaje zapakovano u plavo-beli papir bilo je netaknuto, a na njemu je bilaa dekoracija u obliku devojčice sa kantom za vodu u bašti.

Na kutiji u kojoj je Sibil Kuk čuvala jaje još stoji njeno ime ispisano olovkom i godina 1939.

U znak sećanja na Sibil, njena porodica je rešila da se rastane od uskršnjeg jajeta kako bi proslavila njen život i posebnu porodičnu uspomenu.

Jaje staro 84 godine biće ponuđeno za prodaju od 18. do 23. maja u Hanson aukcijskoj kući, a početna cena biće između 700 i 900 evra.

„Jaje je bilo dragoceno za majku, čuvala ga je kroz čitavo detinjstvo i ponela ga je kada se udala 1955. godine i držala ga 60 godina na polici pored kreveta u spavaćoj sobi“, rekla je Sibilina ćerka.

„Kada je umrla, jedna od negovateljica iz doma za stare napisala je poruku: ‘Ponudila bih joj parče čokolade svake večeri posle lekova, a ona bi mi se uvek vragolasto nasmešila i rekla. Zašto da ne, pa to je najbolji lek’.“

„Bilo nam je teško tokom pandemije korona virusa, i nažalost, kao i hiljade porodica, tokom 18 meseci smo se viđali jednom nedeljno kada bi posete van doma za stare bile dozvoljene.

„Mami se stanje pogoršalo početkom 2021. godine i preminula je nedelju dana posle njenog 91. rođendana. Još se rastužim kada se setim da smo joj pevali rođendansku pesmu ispod prozora.“

Sibil Kuk

Gill Bolter Hansons
Iako je volela čokoladu, Sibil Kuk je čuvala jaje tokom čitavog života

„Njeno uskršnje jaje budi srećne uspomene za sve, čak i za moju ćerku, njenu jedinu unuku.“

„Mama je volela da gleda na televiziji emisije o antikvitetima i bila bi uzbuđena zbog ove aukcije. Bilo bi sjajno kada bi jaje završilo u nekom muzeju zajedno sa uspomenama moje majke iz rata“.

Čarls Hanson, vlasnik Hansons aukcijske kuće, rekao je: „Priča o ovom jajetu mi je ugrejala srce i ovo je podsetnik na ratno vreme, poslušnost, poštovanje i malu devojčicu koja je bila toliko stroga prema sebi da nije dozvolila ni najmanji griz njene omiljene poslastice“.

„Čuvanje čokoladnog jajeta 80 godina daje ovom predmetu na vrednosti iako je rok trajanja odavno prošao, ali komercijalna vrednost i memorabilnost i nostalgija i dalje žive.“

„Racionalizacija hrane je u Britaniji trajala je 14 godina, od 1940. do 1954. godine – skoro 10 godina posle završetka rata, 1946. godine, kada je hrane bilo isto tako malo kao i prethodnih godina, u obrok je dodat hleb, a slatki obrok je prepolovljen.

„Sibilino jaje je podsetnik na teška vremena, a ona pripada generaciji koja je razumela kada se nema i naučili su da čuvaju i poštuju i sitnice. Takav treba biti.“


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari