Girl voting in LA

Getty Images

Došao je taj dan. Nakon debata, istraživanja javnog mnjenja, meseci predizbornih kampanja i sati i sati političkih govora, počinje izborna noć. U pojedinim državama održano je rano glasanje i izlaznost je već prevazišla rekorde ranijih godina.

Demokrate su pažljivo optimistične. Kongesmenka Nensi Pelosi otišla je daleko i izjavila da će osvojiti većinu u Predstavničkom domu.

Takav ishod izbora drastično bi uticao na mogućnosti predsednika države i način na koji bi demokrate mogle da nadgledaju rad administracije Donalda Trampa.

Takozvani talas srednjoročnih izbora, pobeda koja menja političku mapu Sjedinjenih Država dešavala se i ranije u istoriji. Da li treba očekivati još jedan potres?

Kako dolazi do talasa?

Grafikon

BBC

Kako bi analizirali fenomen, talas nastaje onda kada jedna partija osvoji kombinaciju više od 20 mesta u Predstavničkom domu Sjedinjenih Država i Senatu.

Tako nešto se dogodilo osam puta u poslednjih 70 godina. Republikanski talas 1994. godine protiv Bila Klintona i 2010. protiv Baraka Obame.

Republikanci u Predstavničkom domu imaju 241 predstavnika dok demokrate imaju 194 tako da su promene moguće i ove godine.

Situacija u Senatu je možda naklonjenija republikancima gde demokrate brane deset mesta osvojenih u državama u kojima je Tramp pobedio 2016. godine, iako podgrejana politička atmosfera lako može pokrenuti oluju.

Vetar duva u leđa demokratama, ali usputni događaji, poput rasprave o nominaciji Breta Kavana, ostavili su prostora za promene.

Dok Sjedinjene Države glasaju, istorija možda može da nam da neki nagoveštaj o tome kako će izgledati politička mapa kada se prebroje glasovi.

Kampanja i novac

Zgrada Kongresa u Vašingtonu

Getty Images

Novac pokreće (politički) svet.

Količina novca koju su kandidati, partije i nezavisne grupe dobile pokazatelj su izbornih mišića koji su odraz snage reklamiranja i organizacije izbornih kampanja.

Takođe su i odraz entuzijazma donatora.

Za vreme republikanskog talasa 1994. godine, republikanski kandidati za Predsednički dom dobili su znatno više indivudualnih donacija, koje su ograničene zakonom. Republikanci su tada preuzeli većinu u Predsavničkom domu prvi put nakon 1949. godine.

Donald Tramp: od hotelijera do predsednika

„Trećina Amerike vidi medije kao neprijatelje“

Sreća je 2006. godine poslužila demokrate kada je prikupljanje donacija u pitanju. Četiri godine kasnije, republikanci su ponovo dobili više novca i povratili kontrolu nad Predstavničkim domom. Najveći broj glasova osvojili su 2014. godine kada su dobili najjaču većinu u poslednje 83 godine i dobili Senat.

„Kada su u pitanju srednjoročni izbori, dugogodišnji službenici često izbornu trku dočekaju nespremni kada se nađu oči u oči sa finansijski jakom i takmičarski nastrojenom kampanjom protivnika“, kaže Džefri Skeli iz centra za politiku na Univerzitetu Virdžinije.

Popularnost predsednika

Profil Donalda Trampa

Getty Images

Srednjoročni izbori smatraju se vrstom referenduma o popularnosti trenutnog predsednika.

Kada su nezadovoljni predsednikom, glasači bes iskaljuju prema njegovoj partiji.

Glasači partiju predsednika koji je popularan nagrade ili makar ne kazne.

Pregled istraživanja o popularnosti predsednika Sjedinjenih Država u poslednjih 60 godina govori u prilog ovoj tezi.

Popularnost Donalda Trampa je upadljivo stabilna uprkos metežu koji je obeležio godinu i po dana vladavine.

Krajem avgusta, istraživanja su pokazazivala da je 40 odsto ljudi zadovoljno predsednikom. Neposredno pre izbore, broj je ostao nepromenjen.

To nije dobra vest za republikance. Tramp se borio protiv raznih političkih trzavica, ali nepopularnost može skupo koštati partiju na srednjoročnim izborima.

Istraživanja javnog mnjenja

Istraživanja javnog mnjenja zavsnivaju se na jednostavnom pitanju upućenom biračima – koga ćete podržati na izborima?

Srednjoročni izbori uključuju borbu za 435 mesta u Predstavničkom domu, što znači da u njima učestvuje najmanje 870 kandidataiz dve najveće partije, plus nezavisni kandidati i predtavnici drugih partija.

Svaka borba je priča za sebe, svaka izborna jedinica ima svoje interese, a svaki okrug ima svojstven demografski identitet.

Zbog toga deluje neverovatno da se ishod izbora može svesti na samo jedno pitanje u istraživanju.

Ipak, generičko pitanje se pokazalo kao neverovatno precizan pokazatelj kada su u pitanju sredoročni izbori.

„Istraživanje javnog mnjenja pokazuje političku klimu u državi“, kaže Alen Abramovič, profesor političkih nauka na Univerzitetu Emori.

„Istraživanje smatram merilom političkog raspoloženja među biračima“.

Podrška demokratama zabeležena pre sredoročnih izbora 1958, 1982 i 2006. godine pokazala se kao tačna – partija je prošla bolje od republikanaca.

U aprilu 2018. činilo se da su republikanci u odličnoj formi i da će spremno dočekati novembar. Ipak, do sredine septembra, demokrate su vodile.

Iako se trend rasta popularnosti demokrata smanjio, trenutno vođstvo u popularnosti je na donjoj granici na kojoj bi trebalo da bude da bi došlo do plavog talasa.

Privreda

Grafikon

BBC

Donald Tramp i republikance insistiraju na dobrim ekonomskim pokazateljima kako bi ubedili glasače da zaslužuju svu kontrolu u Vašingtonu.

Ipak, istorija nas uči da jaka privreda ne garantuje uspeh predsednikovoj partiji.

Kada su demokrate 1994. godine izgubile Kongres, privredni rast bio je viši od četiri odsto, iako je nezaposlenost bila nešto viša nego što je sada.

Grafikon

BBC

Dok jaka privreda nije najvažniji činilac, slaba privreda je smrtna presuda za aktuelnog predsednika.

To se desilo 1958. godine kada su glasači kaznili republikance.

Mali pad rasta BDP u trećem kvartalu 2018, u kombinaciji sa nezaposlenošću koja je najniža u poslednjih 49 godina i uz naznake rasta plata, pokazuju da SAD sredoročne iozbore dočekuje sa jakom privredom.