protesti u Izraelu

Reuters
Veliki broj Izraelaca okupilo se ispred Kneseta, državnog parlamenta, na protestu protiv kontroverzne reforme pravosuđa

Tek što se vratio na vlast, izraelski premijer Benjamin Netanjahu suočava se sa velikim političkim izazovom i demonstracijama velikih razmera zbog najavljenih reformi pravosudnog sistema.

Ispred izraelskog parlamenta Kneseta, hiljade građana se okupilo protestujući protiv planova nove vlade za izmenu pravosudnog sistema, a okupili su se na poziv sindikata i opozicije.

Zbog planiranih, vrlo nepopularnih reformi, koji mnogi vide kao put da vlada Netanjahua kontroliše sudstvo, u zemlji je na poziv najvećeg sindikata, počeo generalni štrajk.

Prvi udar štrajka osetio se na aerodromu Ben Gurion, gde su odlazni letovi brzo zaustavljeni, a ubrzo su zatvorene prodavnice i banke, a univerziteti otkazali predavanja.

Izraelsko medicinsko udruženje kaže da bolnice neće raditi u potpunosti i da će pružati samo hitnu pomoć, čak su i regionalna i lokalna veća zatvorena.

Demonstranti imaju za cilj da parališu službe u zemlji i nateraju premijera Benjamina Netanijahua da odustane od reforme pravosuđa svoje vlade.

Mnogi Izraelci smatraju da vlada kojom dominiraju krajnje desničarske i verske stranke, nastojeći da ograniče moć Vrhovnog suda i steknu veći uticaj na imenovanje sudija, otvara put za transformaciju izraelske demokratije u autoritarni režim.

Sada Vrhovni sud ima mogućnost da blokira odluke parlamenta, ako ih smatra nezakonitim.

Liderka Laburističke partije Merav Mihaeli je najavila da će se njena stranka boriti da svi zakoni koji su kontroverzni – ne prođu glasanje.

„Ne može biti kompromisa oko demokratije“, rekla je ona.

„Od diktature smo udaljeni jedan glas“, dodala je.

Beni Ganc, lider partije Nacionalnog jedinstva, obratio se demonstrantima na mitingu ispred Kneseta.

Ganc je rekao da zemlja treba da bude ujedinjena, bez obzira na razlike.

„Ko ne zaštiti svoju državu, neće imati državu, a vi štitite našu zemlju“, rekao je Ganc.

Premijer Netjanjahu je otkazao televizijsko obraćanje najavljeno za ponedeljak ujutru.

Spekuliše se da bi mogao da odloži planove o pravosudnoj reformi, ali njegovi koalicioni partneri sa krajnje desnice kažu da ne bi trebao da se „povuče pred anarhijom“.


Pogledajte fotografije sa protesta:

protesti u Izraelu

Reuters
protesti u Izraelu

Reuters
protesti u Izraelu

Reuters
protesti u Izraelu

Reuters

Ne samo da se Netanjahu suočava sa ogorčenjem dela građana, već se i drma desničarska vladajuća koalicija.

Navodno su pojedini ministri podigli glas protiv najavljene reforme, ali za sada nema zvanične odluke vlade da li će planirane pravosudne reforme odložiti, privremeno stopirati ili će nastaviti da ih gura.

Ogorčeni zbog smene ministra odbrane, hiljade ljudi izašlo je na ulice izraelskih gradova, a u Jerusalimu su demonstranti došli blizu rezidencije premijera Netanjahua.

Policija i vojska su vodenim topovima rasterali masu gnevnih demonstranata.

U ponedeljak ujutro, izraelski predsednik Isak Hercog pozvao je vladu da povuče reformu pravosuđa, koja je izazvala velike podele u društvu.

„Zbog jedinstva naroda Izraela, zbog odgovornosti, pozivam vas da odmah zaustavite planirane reforme“, napisao je on na Tviteru i dodao da su „oči celog naroda Izraela uprte u vas“, obrativši se Netanjahuu.

Amerika je izrazila duboko zabrinutost zbog razvoja događaja i pozvale na kompromis.

Netanjahu je u ponedeljak poručio demonstrantima da budu odgovorni i uzdrže se od nasilja.


Pogledajte snimak sukoba demonstranata i policije:

Watch: Police water canon strikes down protesters in Israel
The British Broadcasting Corporation

Netanjahu kaže da su reforme osmišljene da zaustave sudove da prekoračuju ovlašćenja i da su se građani za to izjasnili na poslednjim izborima.

Posle protesta ispred kuće Netanjahua, demonstranti, od kojih su mnogi lupali loncima i tiganjem, otišli su da protestuju ispred izraelskog parlamenta – Kneseta.

Jedna vladina službenica rekla je za BBC da smatra da je Netanjhu „prešao svaku liniju koju imamo kao demokratska zemlja“.

„Mi branimo poslednji deo demokratije koji imamo i ne mogu da mirno da spavam. Moramo da zaustavimo ovo ludilo“, rekla je ona.

U Tel Avivu su demonstranti više od dva sata držali pod blokadom jedan od glavnih autoputeva da bi ih policija rasterala vodenim topovima.

Protesters duck below a stream of water fired from a water canon

Reuters
Vodenim topovima na demonstrante

Smenjeni ministar odbrane Joav Galant je bivši vojnik, koji je nedeljama slušao od rezervista reči bili nezadovoljstva predloženom izmenom pravosudnog sistema.

Početkom marta, piloti borbenih aviona u elitnoj eskadrili izraelskog vazduhoplovstva zapretili su da neće pohađati obuku, što je do sada nezabeleženi izraz protivljenja vladi.

Kasnije su pristali da idu na obuku i razgovaraju sa komandantima.

Galant je u subotu govorio protiv zakona, rekavši da su pripadnici izraelskih odbrambenih snaga ljuti i razočarani.

Netanjahu, koji je bio van zemlje u vreme kada je Galant govorio na televiziji, rekao je da više nema poverenja u njega kao ministra odbrane.

Premijer želi da novi zakon prođe u parlamentu do kraja nedelje.

Dvojica političara su članovi iste partije Likud i dok je ministar odbrane dobio podršku nekih kolega, drugi sa krajnje desnice su ga pozvali da napusti funkciju.

Nakon što ga je Netanhaju smenio, Galant je na Tviteru napisao: „Bezbednost države Izrael je uvek bila i biće moja životna misija“.

Izraelski opozicioni lider Jair Lapid opisao je otpuštanje Galanta kao novi znak koliko je Netanjahuova vlada „nisko pala“.

„Netanjahu može da smeni Galanta, ali ne može da zameni realnost ili smeni narod Izraela koji se bori da se odupre ludilu vladajuće koalicije“, dodao je Lapid.

Portparolka Bele kuće izrazila je zabrinutost SAD u vezi sa situacijom, rekavši: „Kao što je predsednik Bajden nedavno rekao premijeru Netanjahuu, demokratske vrednosti su uvek bile i moraju da ostanu obeležje američko-izraelskih odnosa“.

Ona je dodala da „temeljne promene“ demokratskog sistema treba da „teku uz najširu moguću narodnu podršku“.

„Nastavljamo da snažno pozivamo izraelske lidere da pronađu kompromis što je pre moguće“, dodala je.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.