Itamar Ben-Gvir

Getty Images
Itamar Ben-Gvir je osuđivan zbog tvrdih antiarapskih stavova

Pre tri godine, njegova ultradesničarska partija osvojila je manje od dva odsto nacionalnih glasova; sada će Ben-Gvir, čovek osuđivan za antiarapski rasizam, postati novi izraelski ministar za bezbednost, sa značajno većim ovlašćenjima.

Izraelska ultradesničarska stranka Likud, koju predvodi izabrani premijer Benjamin Netanjahu, saopštila je danas da je zaključila prvi koalicioni sporazum sa ultradesničarskom partijom Jevrejska snaga.

Sporazum ne predstavlja formiranje konačne nove vlade, ali daje lideru Jevrejske snage Itamaru Ben-Gviru ministarstvo unutrašnje bezbednosti i mesto u kabinetu za bezbednost.

Prema sporazumu, Ben-Gvir će takođe upravljati pograničnom policijom na okupiranoj Zapadnoj obali, a njegova stranka će dobiti ministarstvo sa ovlašćenjem da rešava status izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

Uspon ekstremne desnice u izraelskoj politici bilo je jedno od najvećih iznenađenja na izborima održanim 1. novembra, ali šta znamo o njenom čelniku Ben-Gviru?

Kahaneov učenik

Ben Gvir (left) and religious Zionist leader Batzalel Smotrich

Getty Images
Ben-Gvir i cionistički lider Bezazel Smotrič postali su simboli izraelske ultradesnice

Ben-Gvir pripada ekstremnoj desnici, koja veruje da je Izrael jevrejska nacionalistička i cionistička država, i protivi se osnivanju palestinske države pored Izraela.

U prošlosti je podržavao nasilje izraelskih naseljenika nad Palestincima i pozivao na prisilno proterivanje „nelojalnih“ arapskih državljana iz zemlje, prema Tajms of Izraelu – stavovi koji su mu doneli popularnost.

Rođen je 5. maja 1976. godine u okolini Jerusalima u iračkoj jevrejskoj porodici.

Ben-Gvir je još u mladosti započeo sa aktivizmom u ultraortodoksnom pokretu Kah, koji je osnovao rabin Meir Kahane.

Ben-Gvir je bio jedan od asistenata lidera pokreta Noama Fridmana, u naselju Kirjat Arba u centru Hebrona.

Posle potpisivanja sporazuma iz Osla, Ben-Gvir se pojavio mašući u kameru amblemom kadilaka tadašnjeg premijera Jicaka Rabina i govoreći: „Možemo da dopremo do njega.“

Manje od mesec dana kasnije, 4. novembra 1995. godine, Jicak Rabin je upucan na mirovnom mitingu u Tel Avivu i kasnije podlegao ranama.

Ben Gvir in 2008 in Hebron

Getty Images
Ben Gvir obožava Baruha Goldštajna, koji je ubio 29 palestinskih vernika u Ibrahimi džamiji u Hebronu 1994.

Ultradesničarski pokret Kah je jedina izraeleska politička organizacija proglašena terorističkom u Izraelu i SAD, i zabranjena.

Rasizam i ekstremizam pokreta bili su nepodnošljivi čak i za Likud, budući da bi poslanici napuštali Kneset kad god je govorio Kahane, na kog je atentat izvršio jedan Egipćanin 1990. godine u Njujorku.

Nakon što je Kah zabranjen, Ben-Gvir je nastavio ekstremističke i rasističke aktivnosti protiv Palestinaca, a optužen je osam puta za činove nasilja nad Palestincima i podstrekivanje nasilja nad njima, među kojima i optužbe za podstrekivanje na rasnu mržnju i podršku terorističkim organizacijama.

U svom domu u Kirjat Arbi, Ben-Gvir je, sve donedavno, držao na zidu sliku Baruha Goldstajna, ubicu 29 Palestinaca koji su se molili u džamiji Ibrahimi u Hebronu 1994. godine.

Ben-Gvir je završio pravo i radio kao advokat, braneći brojne prominentne slučajeve, naročito naseljenika.

Osuđen je 2007. godine za podstrekivanje na rasizam držanjem transparenta koji je glasio: „Proterajte arapskog neprijatelja“.

Ali on sada tvrdi da više ne podržava deportaciju svih Palestinaca, već samo onih koje smatra „izdajnicima ili teroristima“.

Jevrejska snaga

Itamar Ben-Gvir

EPA
Itamar Ben-Gvir

Ben-Gvir predvodi stranku Jevrejska snaga, koju je osnovao veliki broj Kahaneovih sledbenika 2012. godine.

Stranka nije uspela da uđe u Kneset na izborima 2013. i 2015. godine, bilo u savezu sa drugim strankama ili sama.

Pred izbore 2019. godine, stranka je ušla u koaliciju Jevrejskog doma, u kojoj se nalaze ultradesničarske partije.

Koalicija je uspela da osvoji pet poslaničkih mesta, a Jevrejska snaga je zauzimala sedmo mesto po broju osvojenih glasova na izborima među koalicionim strankama.

Na drugim izborima održanim iste 2019. godine, partija je učestvovala samostalno, osvojivši samo 1,88 odsto glasova i nije uspela da uđe u Kneset zato što nije prešla neophodni prag od 3,25 odsto glasova.

Veliki politički povratak Benjamina Netanjahua, osuđenog za korupciju

EPA
Veliki politički povratak Benjamina Netanjahua, osuđenog za korupciju

Stranka je 2021. godine učestvovala na izborima u savezu sa velikim brojem ekstremističkih cionističkih grupa čije je savezništvo sponzorisao Netanjahu, i Ben-Gvir je prvi put ušao u izraelski Kneset.

Na novembarskim izborima ove godine, Verski cionizam – skup ekstremističkih verskih partija koje predvodi Jevrejska snaga – osvojio je 14 poslaničkih mesta i postao treća najveća partija u parlamentu.

Ove stranke okupljene su na Netanjahuovu inicijativu kako bi konsolidovao glasove ekstremne desnice i tako osigurao da ove partije uđu u Kneset pod jednim imenom.

A tako se i desilo na ovim poslednjim izborima – ekstremni desni savez je nadmašio sva očekivanja.


Pogledajte video: Šta je Zapadna obala

Izraelska aneksija: Šta je Zapadna obala
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.