Azijska hrana

Getty Images
Kineski predsednik Ksi Điping naglasio je koliko je velika potreba sačuvati hranu zbog nadolazeće krize

Kina je pojačala mere kako bi smanjila količinu hrane na otpadu, pošto je predsednik Si Đinpig rekao da je otpad ove vrste „šokantan i uznemirujuć“.

Kampanja „Prazan tanjir“ počela je posle govora predsdnika Sija u kome je istakao da je pandemija Kovida-19 upalila alarm o količini hrane koja završi na otpadu.

Rekao je da Kina mora da zna da kriza oko bezbednosti hrane predstoji.

Kampanja je pokrenuta i posle velikih poplava širom južne Kine kada su mnoge farme uništene, kao i tone njihovih proizvoda.

Kineska državna agencija Global Tajms probala da je da umanji ono što je nazvala „medijskim cirkusom“ oko toga da je Kina u krizi sa hranom i to većoj nego zbog epidemije.

Državna televizija je kritikovala i vlogere koji su snimali sebe kako jedu velike količine hrane i objavljivali snimke na internetu.

Posle govora predsednika, Industrijska asocijacija keteringa u Vuhanu apelovala je na restorane u gradu da ograniče broj obroka koji se služi za večeru, kako bi primenili sistem u kome grupe ljudi koje dođu moraju da naruče jedan obrok manje.

Ovaj sistem zagovara da grupa od 10 osoba, može da naruči samo devet obroka.

Ljudima će trebati vremena da se prilagode ovom sistemu, jer je Kina zemlja u kojoj se praktikuje naručivanje hrane više od potrebne količine.


Možda će vas zanimati i recept kako da spremiti piletinu sa začinskim travama

Vesna Almog i Aleksandar Vasović spremili su vrhunsko jelo od samo nekoliko sastojaka.
The British Broadcasting Corporation

Prazni tanjiri znače da je neko loš domaćin, odnosno da je naručeno manje hrane za goste.

Ova ideja je naišla na kritike, zbog toga što je ideja „previše stroga“.

„Šta ako u restoran dođe neko sam? Koliko onda obroka može da naruči? Nula?“, pitao se neko na sajtu Vejbo.

Drugi su rekli da većina restorana obično ne baca mnogo hrane, ističući da ostataka bude posle ekstravagantnih banketa koji organizuju zvaničnici.

Vlogeri pod imenom Mukbang popularni su u mnogim delovima Azije, uključujući i Kinu.

Prema CCTV-u neki od njih uživo povraćaju hranu koju ne mogu da svare.

Ovo nije prvi put da je Kina pokrenula kampanju protiv bacanja hrane.

U 2013. godini pokrenuta je kampanja „Operacija prazan tanjir“ – na čijoj meti su bile ekstravagantne večere koje su organizovali zvaničnici.

Prema podacima Svetskog fonda za zaštitu prirode u Kini, oko 17 ili 18 miliona tona hrane bačeno je na otpad 2015. godine.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari