Coal power plant chimney

Getty Images

Procureli dokumenti do kojih je došao BBC pokazuju da pojedine države lobiraju za promenu ključnog naučnog izveštaja o klimatskim promenama.

Saudijska Arabija, Japan i Australija su neke od zemalja koje traže od Ujedinjenih nacija da u izveštaju prikažu kako je potreba za prestankom korišćenja fosilnih goriva manja nego što zapravo jeste.

Neke bogate zemlje takođe preispituju politiku davanja novca siromašnijim zemljama kako bi prešle na zelenu energiju.

„Lobiranje“ je pokrenulo pitanja pred klimatski samit DžOP26 koji će biti održan u novembru.

Procurele informacije takođe otkrivaju da se pojedine zemlje nisu zadovoljne preporukama UN oko toga šta treba preduzeti povodom klimatskih promena.

Dokumenti su se pojavili samo nekoliko dana uoči samita na kojem će države doneti važne odluke o tome kako da uspore klimatske promene i održe globalno zagrevanje na rastu od 1,5 stepeni.

Među procurelim papirima je više od 32.000 dopisa koje su sačinile vlade, kompanije i drugih kojih se tiče izveštaj koji naučnici pripremaju za UN, a koji treba da odgovori šta je najbolji način za borbu protiv klimatskih promena.

Ovakve „izveštaje o proceni“ naučnici rade na svakih šest-sedam godina u sklopu Međuvladinog panela za klimatske promene, tela UN koje je posvećeno naučnom izučavanju klimatskih promena.

Na osnovu ovih izveštaja, države sveta odlučuju koje korake da preduzmu u borbi protiv klimatskih promena.

Najnoviji izveštaj biće ključni dokument u pregovorima na samitu u Glazgovu.

Autoritet ovih izveštaja delom je zasnovan na činjenici da praktično sve vlade sveta na osnovu njega pokušavaju da postignu konsenzus.

Komentari vlada do kojih je došao BBC imaju jaku konstruktivnu komponentu koja treba da doprinese kvalitetu završnog izveštaja.

Kopija komentara i poslednji nacrt izveštaja su predate timu istraživačkih novinara britanskog Grinpisa, koji su ga prosledili BBC-ju.


Možda će vas zanimati ovaj video: Kako uticati na smanjenje zagađenja vazduha

Kako da utičete na smanjenje zagađenja u vazduhu
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk