Dezinfekcija ambulatnih kola u Beogradu

Fonet
Dezinfekcija ambulatnih kola u Beogradu

U Srbiji je registrovano još osmoro obolelih od korona virusa, a ukupan broj potvrđenih slučajeva u zemlji je 65, objavljeno je na sajtu ministarstva zdravlja.

„U kućnoj izolaciji nalaze se tri osobe sa lakšom kliničkom slikom, dok je pet osoba zadržano na bolničkom lečenju, bez komplikacija, stabilnog opšteg stanja“, navodi se na sajtu.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak na korona virus je testirano ukupno 335 osoba.

Dva od četiri pacijenta sa korona virusom koji su se lečili na Klinici za infektivne bolesti KC Niš, otpuštena su juče na kućno lečenje i kućnu izolaciju zbog odsustva simptoma, saopštio je danas Klinički centar Niš.

Virus se proširio na 155 država. Zaraženo je više od 182.000 ljudi. Do sada se oporavilo oko 79.000, a umrlo više od 7.100 ljudi.

Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje je trebalo da bude održano ovog leta, biće pomereno na za sledeću godinu, preneo je BBC Sport.

U Srbiji je u nedelju proglašeno vanredno stanje kako bi se uspostavila kontrola nad širenjem zaraze.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio posebne mere koje prate uvođenje vanrednog stanja, među kojima su zatvaranje škola, obdaništa i fakulteta i ograničavanje kretanja starijih od 65 godina.

Ambasadorka Kine Čen Bo izjavila je da očekuje da kineski stručnjaci za borbu protiv korone stignu u Srbiju do kraja nedelje.

Svi šalteri javne uprave i lokalne samouprave biće zatvoreni, a zdravstvene ustanove primaće samo hitne slučajeve.

I domovi zdravlja će raditi po specijalnom režimu, a svim receptima se produžava rok.

Ministarstvo zdravlja je otvorilo telefonske linije za psihološku pomoć građanima. Brojevi telefona objavljeni su na sajtu covid19.rs.

„U cilju smanjenje stope anskioznosti i depresije u uslovima socijalne izolacije, kao i destigmatizacije u vezi sa sa virusom COVID-19, otvorene Nacionalne telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima kojima je potrebna“, navodi se na sajtu.

korona virus

Getty Images

Šta se dešava u Srbiji

Ambasadorka Kine Čen Bo izjavila je da očekuje da kineski stručnjaci za borbu protiv korona virusa stignu u Srbiju do kraja nedelje, prenela je Radio-televizija Srbije.

Od utorka ne rade šalteri MUP-a, ali istekla dokumenta nastavljaju da važe, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Građani kojima su potrebna nova dokumentaa MUP-u se mogu obratiti elektronskim putem.

U Novom Sadu je juče uhapšen tridesetčetvorogodišnji muškarac zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo izazivanje panike i nereda, saopštio je MUP.

Škole i studenti

Počela je nastava na daljinu na RTS 3 i RTS Planeti. Nastava putem TV-a i digitalnih servisa održavaće se šest dana u nedelji.

Ovakva neće uticati na održavanje male mature, a ona će se održati u „nekom obliku“, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević za televiziju N1 i dodao da će „videti u kojem“.

Prijemni ispiti za fakultete kao i ispitni rokovi će biti pomereni u zavisnosti od trajanja pandemije, dodao je ministar.

Svi studentski domovi u Beogradu se, prema instrukcijama Ministarstva prosvete, zatvaraju u cilju sprečavanja širenja korona virusa, saopštila je Ustanova Studentski centar Beograd.

Studenti moraju da napuste domove do danas u 18 časova, a stvari mogu da ponesu ili da ih ostave u domovima do povratka.

„Privremeno napuštanje soba nije administrativno iseljenje iz studentskog doma, već preventivna mera u opštem interesu“, navodi se u saopđštenju Ustanove Studentski centar Beograd.

Red ispred apoteke u Beogradu

Fonet
Red ispred apoteke u Beogradu

Rad od kuće – izazov za firme i roditelje

U narednih nekoliko dana biće doneta odluka o preduzećima u kojima „jedan roditelj treba da ostane kod kuće sa decom“, rekao je danas ministar finansija Siniša Mali za televiziju Prva.

On je dodao da će u narednih nekoliko dana biti doneta odluka o „takvim preduzećima“ i da će na današnjoj sednici Vlade razmotriti niz mera o rešavanju te i sličnih situacija.

„Spremamo mere ukoliko budu potrebne za naredni period“, istakao je Mali.

Roba, namirnice, apoteke

U magacinima ima dovoljno zaliha robe a trenutne nestašice pojedinih artikala u trgovinama nastaju jer trgovci, zbog povećane tražnje, ne mogu da stignu da dopreme zalihe do rafova, rekao je ministar trgovine Rasim Ljajić za Danas.

Ljajić očekuje normalizaciju u snabdevanju, „kada građani steknu poverenje u to da sistem funkcioniše“.

Inspektori imaju pravo da po skraćenom postupkom kažnjavaju trgovce koji podignu cene proizvoda koje je vlada ograničila na nivo od 5. marta, rekao je ministar.

„Kazna je do dva miliona dinara, u zavisnosti od težine prekšaja“, rekao je Ljajić.

Osim kontrole cena, u apotekama će biti ograničene i količine dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme koja se kupuje.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predložila je Vladi Srbije, Privrednoj komori i Narodnoj banci hitno usvajanje mera za stabilizaciju privrede, prenosi RTV.

Među merama su privremeno smanjenje poreza i doprinosa na zarade ili njihovo odloženo plaćanje za male biznise i najosetljivije sektore, kao i obezbeđivanje jeftinih kredita za privredu uz podršku države.

Alijansa je predložila i isplatu jednokratne novčane pomoći ugroženim kompanijama i građanima koji ostanu bez posla.

Predloženo je i uvođenje produženog porodiljskog bolovanja i vaučera za angažovanje pomoći oko čuvanja dece kako bi se zaposleni roditelji lakše nosili sa zatvaranjem škola.

Osim kontrole cena, u apotekama će biti ograničene i količine dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme koja se kupuje

Fonet
Osim kontrole cena, u apotekama će biti ograničene i količine dezinfekcionih sredstava i zaštitne opreme koja se kupuje

Odloženo Evropsko prvenstvo u fudbalu

Evropsko prvenstvo u fudbalu odložiće se za godinu godinu dana i biće održano 2012, objavio je Fudbalski savez Norveške.

Kako prenosi BBC sport pozivajući se na izvore u Evropskoj fudbalskoj uniji, čelnici UEFA ovu odluku potpisaće u utorak u toku dana.

Čelnici UEFA dana održavaju hitan video sastanak sa predstavnicima svih saveza članova.

Norveški savez objavio je da će šampionat biti održan sledeće godine od 11. juna do 11. jula.

Turnir je trebalo da se održi od 12. juna do 12. jula ove godine u 12 različitih evropskih država.

Ovo odlaganje omogućiće da se završe nacionalna prvenstva u evropska takmičenja koja su nedavno prekinuta.


Šta se dešava u regionu

U Prištini je jutros potvrđen jedan novi slučaj, pa se broj zaraženih na Kosovu popeo na 16, prenosi Kosev.

U pitanju je ženska osoba sa Kosova koja je iz Londona stigla u ponedeljak, a njeno stanje, kao i stanje ostalih zaraženih je stabilno.

Bosna i Hercegovina počela je da sprovodi mere zabrane ulaska strancima koji dolaze iz područja najteže pogođenih korona virusom.

Vlada Federacije BiH proglasila je stanje nesreće, a Vlada Republike Srpske vanredno stanje.

U Severnoj Makedoniji je ukupan broj zaraženih je trenutno 18, a očekuje se da još dva pozitivna testa koja su urađena na privatnoj klinici budu uskoro portvrđena.izjavio je ministar zdravlja Venko Filipče na konferenciji za medije.

Vlada je donela odluku o zatvaranju graničnih prelaza kao i aerodroma u Skoplju, „osim za ulazak i tranzit teretnih vozila, predstavnika diplomatskog kora i drugih osoba za koje postoji poseban državni ili ekonomski interes“, rekao je Felipče.

U Sloveniji je ukupan broj registrovanih slučaja najviši u regionu i iznosi 253.

Od danas su obustavljeni svi letovi sa aerodroma u Ljubljani, a postoji i mogućnost donošenja novih mera ako se epidemija ne zaustavi, prenosi novinska agencija Hina.

Od juče su na snazi rigoroznije mere za zaustavljanje virusa pa su, između ostalog, zatvorene sve obrazovne ustanove, međunarodni i domaći putnički i železnički saobraćaj.

Oko 90 slovenačkih državljana zatražilo je konzularnu pomoć oko povratka u zemlju usled ukidanja saobraćajnih veza zbog, a bar dva puta više njih je još u inostranstvu, rekao je danas za Radio Slovenija šef konzularne službe u Ministarstvu spoljnih poslova Andrej Šter.

Hrvatska i Austrija su zatvorile granice sa Slovenijom.

U Hrvatskoj od juče nije bilo novih slučajeva – i dalje je 56, prenosi portal Indeks.

Četiri osobe su ozdravile, saopšteno je ranije.

Do sada je u Hrvatskoj na koronavirus testirano preko 1014 ljudi, a 630 građana su pod nadzorom, dodao je Beroš.

Prema novim merama hrvatske vlade, strani državljani koji ulaze iz žarišta zaraze moraju u obavezan karantin od 14 dana.

Hrvatski državljani koji dolaze iz područja pogođenog zarazom, dobiće rešenje za samoizolaciju, prenosi Al Džazira Balkan.

Još 20 slučajeva zabeleženo je u Kini, uključujući devet u Pekingu, a svi su došli iz inostranstva

EPA
Još 20 slučajeva zabeleženo je u Kini, uključujući devet u Pekingu, a svi su došli iz inostranstva

Šta se dešava u svetu

Broj obolelih u svetu je veći od broja zaraženih u Kini, a Evropa je postala novo žarište virusa.

Ukupan broj umrlih u 152 zemlje sveta je premašio 7.000, od čega je u Kini umrlo 3,230. ljudi, pokazuju podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

U ovom trenutku broj aktivno zaraženih je veći od 75.000, a do sada je od ove bolesti ozdravila 79,731 osoba, od ukupno 183,356 obolelih, kažu podaci Džon Hopkins univerziteta.

U Vuhanu u Kini, odakle se proširila epidemija, zabeležen je samo jedan novi slučaj.

Još 20 slučajeva zabeleženo je u Kini, od toga devet u Pekingu, a svi su došli iz inostranstva.

Italija je, posle Kine, zemlja sa najviše zaraženih korona virusom, a broj aktivnih slučajeva iznosi 23,073.

U toj zemlji je do sada umrlo 2.158 ljudi, a oporavilo se 2.749.

U međuvremenu, vlada je najavila nacionalizaciju avio-kompanije Alitalia.

U Belgiji se danas broj umrlih udvostručio na 10.

Švedska će od srede zatvoriti sve srednje škole i univerzitete.

U Španiji, koja je sada četvrta najteže pogođena država, u utorak je broj smrtnih slučajeva porastao na 491 sa 342. Broj potvrđenih slučajeva porastao je sa 9.942 na 11.178.

Policijska kontrola u Nemačkoj

AFP
Policijska kontrola u Nemačkoj

Evropska komisija planira da zabrani sva putovanja u okviru Šengen zone, osim neophodnih.

„Što manje putovanja, to ćemo lakše zadržati virus“, rekla je predsednica Komisije Ursula von der Leien koja će danas zatražiti sprovođenje ovih mera.

U međuvremenu, stupaju na snagu nove oštre mere u Francuskoj kojima se ograničava kretanje van kuće.

Sva putovanja između zemlja EU ii ostalih zemalja van Evrope će biti ukinuta, najavio je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Francuska je do sada registrovala više od 6.000 zaraženih i 148 smrtnih slučajeva.

Angela Merkel, nemačka kancelarka, zabranila je održavanje verskih službi i poručila državljanima da otkažu putovanja u zemlji ili inostranstvu.

Klubovi, barovi, zoološki vrtovi i igrališta biće zatvoreni.

U Nemačkoj se broj potvrđenih slučajeva bliži 7.000, a do sada je bilo 14 smrtnih slučajeva. Velika okupljanja širom zemlje su ranije zabranjena.

Američki predsednik Donald Trump rekao je da bi kriza usled korona virusa mogla da da traje do kraja leta ili čak i duže, te da Amerikanci u narednih 15 dana ne bi trebalo da se okupljaju u grupama veće od 10.

U Indiji je zatvoren čuveni Tadž Mahal.

Naučnici u Australiji kažu da su identifikovali kako se imuni sistem organizma bori protiv korona virusa.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.