Many medics have themselves been asked to sign up as volunteers for Sputnik V trials

BBC

U Srbiji je od posledica korona virusa u poslednja 24 sata umro još 61 čovek, najviše od početka pandemije, dok nadležni tvrde da zdravstveni sistem nije pred pucanje, a u Hrvatskoj su na snagu stupile nove, pooštrene mere.

Prema najnovijim podacima u Srbiji je korona virusom zaraženo još 7.041 ljudi, 1.484.

Epidemiolog Branislav Tidorović rekao je da se može očekivati da i sledeća nedelja bude veoma teška, a da onda polako počne da dolazi do laganog smirivanja.

„Pacijenti stalno pristižu, čeka se da se isprazni neki krevet. Situacija i u gradu i u zdravstvenim ustanovama je prenapregnuta“, rekao je direktor Kliničkog centra Srbije i dodao da će se ishod „crnog petka“ videti za dve nedelje.

Britanska vlada je tražila od nadležnih organa da izvrše procenu vakcine koju su razvili oksfordski univerzitet i kompanija AstraZeneka kako bi utvrdili da li ispunjava sve bezbednosne standarde.

U svetu je do sada zaraženo više od 61,7 miliona ljudi, a preminulo je više od 1,44 miliona. Oporavilo se oko 39,4 miliona ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta.


A health worker wearing overalls and a protective mask performs a swab test on a student in Florence, Italy

EPA

Šta se dešava u Srbiji?

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u Srbiji je u poslednjih 24 sata korona virus odneo još 57 života, čime je broj mrtvih od početka pandemije dostigao 1.423.

Testirano je 22.404, a od tog broja pozitivno je 7.780. Broj registrovanih slučajeva od početka epidemije dostigao je 155.994.

Hospitalizovano je 6.901 pacijenata, od čega je na respiratorima njih 245.

Upitan da prokomentariše to što je Srbija među tri zemlje sa najvećim rastom novozaraženih, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je novinarima u Nišu rekao da korona virus ima ciklično kretanje, da je Srbija pre 15 dana bila najbolja u Evropi, a da u poslednjih sedam dana ima veliki porast novoobolelih.

Istakao je i da je broj umrlih u Srbiji manji u odnosu na druge zemlje u regionu koje imaju manji broj stanovnika ali veću stopu smrtnosti, prenosi RTS.

„Mene interesuje koliko života smo sačuvali i koliko je preminulo, to me zanima, a ne koliko je formalno prijavljenih i zaraženih“, kazao je Vučić.

Srpski zdravstveni sistem nije pukao, kako to pojedini tvrde, dodao je Vučić, ali „jest u teškoj i komplikovanoj situaciji, ali napreduje svakog dana“.

Epidemiološka situacija u Srbiji vrlo ozbiljna, vanredna, a u pojednim delovima Srbije, posebno u velikim gradovima, i katastrofalna, rekao je epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tidorović za RTS.

Zaravnjenje krive ne može očekivati pre polovine decembra, ocenio je Tiodorović i dodao da će održavanje krive na visokom nivou potrajati još nekog vreme.

„To znači da ćemo moći da kažemo, to bi bilo već optimistično, da ćemo do Nove godine imati uočljiviji pad i da uđemo u novu godinu u mnogo mirnijoj situaciji“, istakao je Tiodorović.

Poručio je i da će čak i po dolasku vakcine nove mere zaštite morati da se zadrže.

Broj pregleda u kovid ambulantama u Beogradu povećao se za 60 odsto, rekao je direktor Kliničkog centra Srbije doktor Milika Ašanin za RTS.

„Pre dva dana uspeli da proširimo kapacitete intenzivne nege sa deset kreveta i deset respiratora na Klinici za grudnu hirurgiju. Za nepuna dva sata smo popunili te krevete“, kazao je Ašanin.

Svakodnevno je potrebno 300 novih bolničkih postelja jer je poslednjih dana mnogostruko veći prijem pacijenata u bolnice u odnosu na one koji su otpušteni, rekla je članica Kriznog štaba, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević za TV Prva.

Najveći procenat obolelih od korona virusa u Srbiji je u grupi do 60 godina, rekla je ona.

https://www.instagram.com/p/CIAuYJ9p-Hp/?utm_source=ig_embed


Pogledajte: Kako da razlikujete simptome korona virusa, gripa i prehlade

Kako prepoznati simptome
The British Broadcasting Corporation

Ukratko iz sveta:

  • Pandemija korona virusa mogla bi da uništi 25 godina unapređivanja rodne ravnopravnosti, pokazuju novi globalni podaci UN agencije za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena
  • Broj zaraženih u Nemačkoj je prešao milion
  • Još jedan crni dan u Rusiji – zabeleženo je 27.000 novih slučajeva, najviše od početka pandemije
  • Prvi građani EU mogli bi da budu vakcinisani do kraja godine, rekla je evropska komesarka Ursula fon der Lajen
  • U svetu je do sada zaraženo više od 60,9 miliona ljudi, a preminulo je više od 1,4 miliona. Oporavilo se oko 39 miliona ljudi, pokazuju podaci Džons Hopkins univerziteta

Pogledajte video: Zašto se Kovid-19 tako lako prenosi?

Korona virus: Zašto se Kovid-19 tako lako prenosi
The British Broadcasting Corporation

Kakva je situacija u regionu?

Zemlje u regionu beleže svakodnevni rast broja zaraženih:

  • Hrvatska – 123.693 potvrđenih slučajeva

Do sada je preminulo 1.665 pacijenata, a oporavilo se 98.465.

U Hrvatskoj su na snazi strože mere – zatvoreni su svi restorani i kafići osim u hotelima i kampovima, kao i teretane, fitnes i sportski centri i kladionice.

Neće se održavati sportska takmičenja, treninzi i sajmovi, a zabranjene su i svadbe. Na javnim okupljanjima biće dozvoljeno prisustvo najviše 25, a na privatnim 10 ljudi.

Javni prevoz moći će da bude popunjen najviše do 40 odsto kapaciteta.

Do sada je umrlo 2.542 ljudi, a oporavilo se 50.001.

Ukupno je do sada preminulo 1.293 ljudi.

Slovenačka vlada je zbog porasta broja smrtnih slučajeva odlučila da predloži parlamentu izmene Zakona o epidemiji kojim zahteva drastično povećanje kazni za prekršitelje – maksimalne kazne bile bi čak 10.000 evra, sa 400 evra koliko su iznosile na proleće.


grafika

BBC

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 1.658 ljudi, a oporavilo se 36.825.

  • Kosovo – 36.253 potvrđenih slučajeva

Od posledica korona virusa do sada je preminulo 948 ljudi.

Preminulo je 469 ljudi, a oporavio se 21.721 pacijent.

U Crnoj Gori je produžen policijski čas i sada će trajati od 19 časova do pet sati ujutru.


Pogledajte video: Da li mutacije čine korona virus opasnijim?

Mutacije virusa su uobičajene tokom trajanja pandemije.
The British Broadcasting Corporation

Kako je u svetu?

Dobre vesti stižu iz Australije – u petak su Melburn i država Viktorija postigli jednu meru „eliminacije“ virusa – 28 uzastopnih dana bez novih registrovanih infekcija.

U julu i avgustu je u ovom gradu svakodnevno beleženo više od 700 zaraženih, a sada ovaj grad za ostatak sveta predstavlja primer kako rešiti problem novog talasa epidemije.

Za to vreme se brojne zemlje u Evropi bore da obuzdaju epidemiju.

Dok je restriktivnim merama vlada Austrijeuspela da smanji dnevni broj novozaraženih korona virusom, ta zemlja i dalje beleži visok broj umrlih od posledica kovida-19, prenosi RTS.

U poslednja 24 sata zabeležen je novi negativni rekord, pošto su preminule 132 osobe koje su bile inficirane korona virusom, čime je ukupan broj umrlih dostigao 3.018.

Istovremeno, registrovano je 4.669 novobolelih.

Od početka epidemije korona virusa, u Austriji je na korona virus pozitivno 275.661 osoba, a 210.697 je izlečeno.

Bolnice u Engleskoj mogle bi biti „preplavljene“ kovid pacijentima ako poslanici ne podrže nove mere ograničenja, rekao je ministar Majkl Gouv.

Deo poslanika se protivi strožem sistemu koji počinje 2. decembra, po okončanju četvoronedeljnog nacionalnog karantina, kada će u zavisnosti od situacije, rezličite oblasti ući u jednu od tri kategorije mera ograničenja.

„Mere koje smo imali pre zaključavanja nisu potisnuli [kovid] u dovoljnoj meri: nisu bili dovoljno jaki da smanje fizičke kontakte dovoljno, niti su se primenjivali dovoljno široko da spreče širenje virusa“, ​​napisao je Grouv.

Dodao je da je širom Velike Britanije oko 16.000 kreveta popunjeno pacijentima obolelih od kovida-19, u poređenju sa pikom u aprilu kada je bilo popunjeno skoro 20.000 i najnižim nivoom sa 740 kreveta 11. septembra.

„Kada se zemlja suočava sa takvom nacionalnom krizom, istina je da svi mi koji smo izabrani u parlament, a ne samo ministri, moramo preuzeti odgovornost za teške odluke“, rekao je on.

vakcine

BBC

Nemačka kancelarka Angela Merkel ponovo je apelovala na Nemce da se pridržavaju ograničenja uvedenih radi sprečavanja širenja korona virusa uoči Božića.

Merkel je u video poruci rekla da Nemci mogu biti ponosni na svoju disciplinu i pažljivost tokom poslednjih 10 meseci i podstakla ih da se pridržavaju pravila i smanje kontakte tokom sezone praznika, prenosi agencija AP.

Federalni i pokrajinski lideri su ove nedelje odlučili da produže delimično zatvaranje koje je počelo 2. novembra najmanje do 20. decembra i pooštre neka ograničenja.

Dosadašnje mere uspele su da zaustave porast novih slučajeva, ali ih nisu znatno smanjile.

Prema podacima Nacionalnog centra za kontrolu bolesti, u proteklih 24 časa registrovano je 21.695 zaraženih od korona virusa, a preminulo je još 379 ljudi.

Opozicioni poslanici u Danskoj pozvali su vladu da iskopa milione ubijenih nerčeva koji su zakopani u masovne grobnice usred strahova od širenja Kovid-19.

Dve lokacije na kojima su životinje sahranjene na Jutlandu su vrlo kontroverzne – jedna je u blizini jezera za kupanje, a drugo nedaleko od izvora vode za piće.

Posle otkrića mutiranog oblika virusa korona ubijeno je skoro 17 miliona nerčeva, uništavajući dansku industriju krzna – najveću u EU.

Odluka o sahranjivanju životinja ocenjena je nezakonitom.


Pogledajte video: Sve o prvoj vakcini

Prva vakcina protiv virusa Kovid-19 može biti dostupna krajem godine.
The British Broadcasting Corporation

Britanska vlada je tražila od nadležnih organa da izvrše procenu vakcine koju su razvili oksfordski univerzitet i kompanija AstraZeneka kako bi utvrdili da li ispunjava sve bezbednosne standarde.

To je prvi korak ka mogućem odbacivanju ove vakcine.

Brojni svetski mediji objavili da se je došlo do greške u procesu pravljenja vakcine na Oksford univerzitetu, pa se postavilo pitanje njene efikasnosti.

Posle testiranja, prijavljena su tri različita procenta efikasnosti – ukupna od 70, niža od 62 i više od 90.

Šta se desilo? Greškom su u testiranjima korišćene različite doze vakcina, pa su neki dobrovoljci dobili vakcine upola manje jačine.

Ipak, ta „pogrešna doza ispostavila se kao pobednička.

Plan istraživača je da se daju dve doze u razmaku od mesec dana.

Većina učesnika i učesnica dobilo je pravu dozu u oba navrata.

Nadležnim komisijama je rečeno za tu grešku odmah i oni su se složili da se nastavi sa istraživanjima.

Greška, tvrde iz kompanije AstraZeneka, sa kojom sarađuju naučnici sa Oksfroda, nije uticala ne bezbednost vakcine.

People shopping in Leeds city centre, 4 November

PA Media

Kanada će najverovatnije odobriti Fajzerovu vakcinu u decembru, otprilike u isto vreme kada to urade SAD i Evropska unija, rekao je visoki predstavnik zdravstvenog regulatornog tela u toj zemlji.

Prethodno, Kanađani su objavili da bi mogli da odobre Fajzerovu vakcinu u prvom kvartalu 2021. godine, ali zbog hitnosti stanja, proces će biti ubrzan, kao u SAD, navodi Rojters.


Virus korona i mentalno zdravlje: Koliko naš mozak trpi
The British Broadcasting Corporation

U Rusiji je prijavljeno da je od korona virusa preminulo 510 osoba, što je treći put ove nedelje da dnevni broj smrtnih slučajeva prelazi 500.

Kako je saopštio krizni štab te zemlje, registrovano je 27.100 novih slučajeva.

Najviše novozaraženih je u Sankt Peterburgu, 3.695, dok je u Moskovskoj oblasti zabeleženo 1.065 novih slučajeva, prenosi TAS.

Od početka epidemije, u Rusiji je zaraženo 2.242.633 osobe, od kojih je 39.068 preminulo.


Pogledajte: Kako Kovid-19 utiče na telo

Kako Kovid-19 utiče na telo
The British Broadcasting Corporation

korona virus

BBC
Banner

BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

close
Korona virus: U Srbiji preminuo 61 čovek - najviše od početka pandemije, u Hrvatskoj na snazi strože mere 1

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.