Prince Charles

POOL

Dobrovoljni novčani prilog koji je princ od Velsa dobio za njegovu dobrotvornu organizaciju sada ne bi bio prihvaćen, navode kraljevski izvori.

„To je bilo tada, a ovako je sada“, rekao je izvor, posle izveštaja u kojima se navodi da je princ Čarls primio kofer i torbe sa oko 2,5 miliona funti (tri miliona evra) u gotovini.

„To je odmah prosleđeno njegovoj dobrotvornoj organizaciji koja je odlučila da prihvati novac“, rekao je viši kraljevski izvor.

Novac je donirao bivši katarski premijer, šeik Hamad bin Jasim.

Komisija za dobrotvorne organizacije je ranije ove nedelje rekla da razmatra da li treba da preispita ovu donaciju, a odluku tek treba da se donesu.

Prema pisanju Sandej tajmsa, princ Čarls je lično primio tri novčana davanja od bivšeg premijera Katara između 2011. i 2015. godine.

Postavljeno je i pitanje o velikoj donaciji predatoj u gotovini, ali visoki kraljevski izvor je rekao da su obavljene sve neophodne provere i procesi revizije.

„Situacije, konteksti se menjaju tokom godina“, rekao je kraljevski izvor.

„Mogu sa sigurnošću da kažem da se više od pola decenije ovo nije događalo i da se više neće ponoviti.“

Gotovina je prosleđena Kuts (Coutts) banci, a zatim Dobrotvornom fondu princa od Velsa, koji je odlučio da je prihvati.

Predsednik dobrotvorne organizacije Ijan Češar, rekao je za BBC da „odraz“ prihvatanja toliko novca u kešu nije izgledao dobro, ali da tada nije bilo neuobičajeno za bogate ljude sa Bliskog istoka da koriste velike sume gotovine.

On je rekao da će noviji propisi o pranju novca učiniti malo verovatnim da tako velike količine gotovine budu ponuđene ili prihvaćene.

Milijarder koji je donirao novac, šeik Hamad, bio je premijer bogate zalivske države Katar od 2007. do 2013. godine.

Kao šef katarskog investicionog fonda, nazvan je „čovekom koji je kupio London“ posle ulaganja u značajne poslove i nekretnine poput nebodera Šard (The Shard) i trgovinskog lanca Herods (Harrods).

Ne postoje utvrđena pravila protiv novčanih davanja dobrotvornim organizacijama, ali Komisija kaže da će razmotriti izveštaje i odlučiti da li treba da preduzme bilo kakvu akciju ili pokrene zvaničnu reviziju.

Dobrotvorni fond princa od Velsa, jedna od nekoliko humanitarnih organizacija koje je osnovao sin kraljice Elizabete Čarls, više nema sedište u Klarens hausu, pošto je ranije ove godine promenio adresu na druge komercijalne prostorije u centru Londona.

Ranije ove nedelje, bivši ministar iz redova liberalnih demokrata Norman Bejker nazvao je prijavljene gotovinske isplate „aljkavim i neugodnim“.

On je od londonske policije zatražio da se ovi najnoviji izveštaji uključe u tekuće istrage o potraživanjima novca za počasti, uz još jednu prinčevu dobrotvornu organizaciju.


Možda će vas zanimati i ova priča

Kraljica Elizabeta Druga i platinasti jubilej: 70 godina vladavine u dva minuta
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.