Princeza Elizabeta

BBC
Na snimcima se vidi tada princeza Elizabeta kako sa sjajem u očima gleda u njen novi verenički prsten, ubrzo nakon što ju je princ Filip zaprosio

Do sada neviđeni snimci iz kraljičine arhive biće prikazani u dokumentarcu BBC-ja, u kom će naratorka biti kraljica.

BBC-ju je odobren poseban pristup stotinama privatnih snimaka koje je zabeležila kraljevska porodica, a među njima su oni sa mladom princezom Elizabetom koja sa smeškom gleda u njen verenički prsten.

U dokumentarcu Elizabeta: Kraljica kakvu niste videli (Elizabeth: The Unseen Queen) će njenim rečima biti prikazano kako joj je život izgledao dok je bila princeza.

Dokumentarac će biti emitovan 29. maja u čast kraljičinog platinastog jubileja.

Tri fotografije tada princeze Elizabete, koje nikada ranije nisu viđene, takođe su objavljene u okviru zajedničke najave emisije Bakingemske palate i BBC-ja.

Kraljica je BBC-ju dala neograničeni pristup snimcima koje su zabeležili ona, njeni roditelji, princ Filip i drugi.

U dokumentarcu će biti prikazan kraljičin život od trenutka kad ju je majka gurala u kolicima na krunisanje, pa sve dok nije napunila 27 godina, 1953.

Trajaće 75 minuta, a gledaoci će moći da vide snimak prve produžene posete princa Filipa Balmoralu 1946. godine, dok njihova veridba još uvek nije bila objavljena.

Vidi se kako se mlada princeza Elizabeta smeje i pokazuje kameri njen verenički prsten.

Par se kasnije venčao u novembru 1947. i bili su u braku 73 godine, pre nego što je vojvoda od Edinburga umro u aprilu 2021, nekoliko meseci pre 100. rođendana.


Dan kad su se venčali kraljica Elizabeta i princ Filip:

Princ Filip i kraljica Elizabeta: Dan kad su se venčali
The British Broadcasting Corporation

Na još nekim od snimaka, vide se princeza Elizabeta sa ujakom princom Džordžom, vojvodom od Kenta, koji je poginuo u avionskoj nesreći 1942, dok je bio u vojsci.

Takođe će princeza Elizabeta biti prikazana kao mlada majka sa princom Čarlsom i princezom Anom, koji provode vreme sa bakom i dedom, kraljem i kraljicom.

Priceze Elizabeta i Margaret i njihov otac, kralj Džordž Šesti

BBC
Na do sada neobjavljenom snimku vidi se tada priceza Elizabeta sa princezom Margaret i njihovim ocem, kraljem Džordžom Šestim

BBC je pregledao više od 400 rolni filmova u okviru Kraljevske kolekcije koja se čuva u trezorima Britanskog filmskog instituta.

Otkrivena je izgubljena traka, koja je data kraljici, kao i snimci državnih događaja iza scene.

Autori filma su, takođe, preslušali preko tri stotine kraljičinih govora tokom 80 godina.

Sajmon Jang, urednik za istoriju u BBC-ju, rekao je da je počastvovan što je kraljica „BBC-ju poverila neograničen pristup“ ličnoj filmskoj kolekciji.

„Ovaj dokumentarac je izvanredan uvid u duboko ličnu stranu kraljevske porodice, koja se retko viđa, i divno je što možemo da ga podelimo sa gledaocima, dok obeležavamo njen platinasti jubilej“, navodi Jang.

Kler Paplvel, kreativna direktorka BBC-ja, kaže da produkcijski tim nije imao iluzije oko toga koliko je retko imati pristup ovoj veoma ličnoj arhivi.

„To znamo kao autori programa, koji su prethodno blisko sarađivali sa kraljevskom porodicom za potrebe prenošenja ceremonija i proslava.

„Srž ovog dokumentarca jeste što nam je kraljica dopustila da ispričamo njenu priču i koristimo materijal iz njene mladosti koji su zabeležili članovi kraljičine porodice i ona“, navodi Paplvel.

Dokumentarac će biti prikazan na prvom kanalu BBC-ja i Ajplejeru 29. maja.


Sedamdeset godina vladavine kraljice Elizabete u dva minuta:

Kraljica Elizabeta Druga i platinasti jubilej: 70 godina vladavine u dva minuta
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.