State police officers stand guard near a crime scene in Matamoros, Mexico

Reuters
Državni policajci čuvaju mesto zločina u Matamorosu, u Meksiku

Amerikanci često putuju u Meksiko zbog jeftinih zdravstvenih usluga, ali to ume da bude opasno.

Pretprošlog vikenda, četvoro Amerikanca kidnapovano je u Matamorosu, u Tamaulipasu, pošto su automobilom putovali do meksičke granice zbog kozmetičke hirurgije, prema tvrdnji rodbine.

Potvrđeno je da je dvoje stradalo, dok je dvoje preživelo ovaj užas.

Pogranični gradovi poput Matamorosa spadaju među najopasnije u Meksiku.

Narko karteli kontrolišu velike oblasti u državi Tamaulipas i često imaju veću moć od lokalne policije.

Ali ovi gradovi su neke od najpopularnijih destinacija za medicinski turizam za desetine hiljada Amerikanca, od kojih neki ne mogu da prište zdravstvenu zaštitu kod kuće u SAD.

Medicinski kupci, pogotovo oni koji dobro poznaju ovu oblast, naučili su da preduzimaju mere predostrožnosti, kao što je registrovanje vozila u Meksiku, što im omogućuje da zamene registarske tablice za meksičke kad uđu u zemlju automobilom, pa su tako manje mete i izbegavaju lutanje po ovim gradovima pešice.

Cene i blizina čine Meksiko glavnom destinacijom za medicinski turizam za Amerikance.

„U pitanju je čista ekonomska računica“, kaže Nestor Rodrigez, stručnjak za studije imigracije i profesor sociologije sa Teksaškog univerziteta u Ostinu.

„Lekovi i usluge su jeftiniji u Meksiku, naročito zubarske intervencije. Možete da očistite zube ili uradite implantate za delić onoga što bi vas koštalo u SAD.“

Kvalitet nege obično je na visini onoga što pacijent može da dobije u SAD, dodaje on, mada Centar za prevenciju i kontrolu bolesti upozorava na infekcije od hirurških zahvata u Meksiku.

Prema Meksičkom savetu za medicinski turizam, skoro milion Amerikanca godišnje putuje u Meksiko radi zdravstvenih usluga.

Američka državljanka rođena u Meksiku Taide Ramirez (58) prelazi granicu više od decenije da bi dobila jeftiniji tretman za svoju hipotireozu, na dva i po sata vožnje kolima od njenog doma u San Antoniju do graničnog prelaza Igl Pas/Piedras Negras.

Iako ima zdravstvenu zaštitu koju joj plaća poslodavac, ona kaže da joj je doplata mnogo viša nego što joj naplaćuju u Meksiku.

Ona za BBC kaže da obično izdvoji čitav dan za putovanje i nikad nije naišla ni na kakav problem tokom putovanja na jug.

Ipak, bezbednost joj je prioritet.

Ne prelazi granicu noću i upućuje se pravo na zakazani pregled, nakon čega se brzo vrati u SAD.

„Nikad ne idem sama. Uvek povedem sestru ili sina“, dodaje ona.

Za mnoge pogranične gradove, to je poslovna grana u najbržem porastu.

U Nuevo Laredu, u Tamaulipasu, nekoliko sati severozapadno od Matamorosa, dva glavna koridora koja se protežu na jug od glavne međunarodne kopnene granice u ovoj oblasti načičkana su desetinama zubarskih ordinacija i hotela za putnike koji traže zdravstvene usluge.

U Tihuani, u Baha Kaliforniji, na samo tri minuta vožnjom kolima južno od granice od San Dijega, u novembru 2022. otvorila se zdravstvena ustanova na 33 sprata.

The New City Medical Plaza complex in Tijuana, Baja California

AFP via Getty Images
KKompleks Nju Siti Medikal Plaza nalazi se blizu ograde meksičko-američke granice u Tihuani, u Baha Kaliforniji

Predstavljena kao „najbolja ustanova za medicinski turizam na svetu“, Nju Siti Medikal Plaza nudi negu u više od 30 specijalističkih oblasti, uključujući kozmetičku hirurgiju, bap kao i hotel i tržni centar.

Najnoviji savet američkog Stejt departmenta upozorava da se ne putuje u Tamaulipas zbog kriminala i otmica, navodeći da putnički autobusi i privatna vozila često mogu posebno da se nađu na meti.

I za druge meksičke pogranične države važe upozorenja za putovanja.

Iako su neki pogranični gradovi postali posebno neprijateljski raspoloženi prema imigrantima i tražiocima azila koji žele da uđu u SAD, nasilje nad Amerikancima u ovim oblastima i dalje je veoma retko.

Otmica četvoro Amerikanca i naknadno ubistvo dvoje njih „nije uobičajeno“, kaže Rodrigez.

Ali ovo je podsetnik da granica zapravo nije bezbedna, kaže Rodrigez.

„Ja sam prestao da idem“, dodaje on.


Pogledajte video

Kraj narko superkartela u velikoj akciji policije
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari