Orban u poseti Rumuniji

Reuters
Orban u poseti Rumuniji

Dugogodišnja savetnica mađarskog premijera Viktora Orbana podnela je ostavku posle njegove izjave da Mađari ne smeju da postanu „narod mešovite rase“.

Žuža Hegeduš, koja sarađuje sa Orbanom već 20 godina, opisala je govor kao „apsolutno nacistički tekst“, prenose mađarski mediji.

Međunarodni komitet preživelih iz Aušvica nazvao je govor „glupim i opasnim“.

Orbanov portparol rekao je da su mediji pogrešno preneli komentar.

Tokom govora u subotu, 23. jula, u regionu Rumunije koji ima veliku zajednicu Mađara, Orban je rekao da evropski narodi treba da budu slobodni da se mešaju jedni s drugima, ali da je mešanje sa neevropljanima stvorilo „svet mešovitih rasa“.

„Spremni smo da se mešamo jedni sa drugima, ali ne želimo da postanemo narodi mešovitih rasa“, rekao je on.

Orbanovi stavovi protiv izbeglica sa Bliskog istoka i Afrike su dobro poznati, ali za Žužu Hegedušu, subotnji govor je prešao granicu.

„Ne znam kako niste primetili da je govor koji ste održali čista nacistička propaganda u rangu Jozefa Gebelsa“, napisala je ona u pismu ostavke, prenosi mađarski novinski sajt hvg.hu.

Gebels je bio ministar propagande nacističkog vođe iz Drugog svetskog rata Adolfa Hitlera.


Analiza

Nik Torp, dopisnik iz Budimpešte

Neki u Mađarskoj su ogorčeno kritikovali Orbanove primedbe o rasi, a drugi su je podjednako žustro branili.

„Samo jedna rasa nastanjuje ovu planetu, homosapiens, i ona je jedinstvena i nepodeljena“, prokomentarisao je glavni rabin Robert Frolih.

Opozicioni političari, koje je Orbanova partija Fides ubedljivo porazila na izborima u aprilu, rekli su da su njegove izjave „nedostojne evropskog državnika“.

Portparol vlade Zoltan Kovač pokušao je da priguši hor osude, tvrdeći da je premijer godinama otvoreno govorio o temama imigracije i asimilacije.

U provladinom dnevnom listu Mađar Nemzet, pohvalili su Orbana jer je branio ideju nacionalnosti od težnje da se sve nacije pomešaju „u sivu, nerazlučivu masu“.

U najboljem slučaju, Orban deluje konfuzno, ponekad govoreći o Mađarima kao o „najmešovitijem društvu“, dok u drugim prilikama veruje u etničku čistoću.

Malo je verovatno da će ostavka Žuže Hegeduš imati dalje posledice u Mađarskoj.

Partijska disciplina je stroga, a ostavki gotovo nema.


Viktor Orban

Reuters
Orban je jedini lider članice EU koja ima dobre odnose sa Rusijom i Putinom

Tokom govora, mađarski lider je takođe, izgleda, podsetio na nacističke gasne komore u Drugom svetskom ratu, kritikujući plan EU da smanji potrošnju gasa za 15 odsto u strahu od mogućeg prekida isporuka ovog energenta iz Rusije.

„Prošlost pokazuje da Nemačka ima znanje o tome“, rekao je.

Najveća mađarska jevrejska zajednica osudila je govor i zatražila sastanak sa Orbanom.

Više od pola miliona mađarskih Jevreja ubijeno je u poslednjim mesecima Drugog svetskog rata, mnogi od njih u logoru Aušvic u Poljskoj.

Međunarodni komitet preživelih iz Aušvica saopštio je da su Orbanove reči „ohrabrenje svim rasističkim i krajnje desničarskim snagama u Evropi“ i da su preživele iz Holokausta podsetili na mračna vremena njihovog progona.

Rumunski ministar inostranih poslova rekao je da su te opaske neprihvatljive i da žali što su izrečene na teritoriji Rumunije.

Odgovarajući pismom dugogodišnjoj savetnici, Orban je branio vlastiti stav.

„Vi znate bolje od bilo koga u Mađarskoj da moja vlada sledi politiku nulte tolerancije i na antisemitizam i na rasizam“, napisao je on.

Vladin portparol Zoltan Kovač rekao je da su mejnstrim mediji „hiperventilirali oko nekoliko oštrih stavova o imigraciji i asimilaciji“, ali su ostali nemi o glavnim tačkama govora.

Govoreći o ratu u Ukrajini, Orban je konstatovao da je podrška Zapada toj zemlji propala, da sankcije Rusiji ne funkcionišu i da bi mirovni sporazum trebalo da bude prioritet.

Viktor Orban osvojio je četvrti premijerski mandat u aprilu, ali njegov stav o ratu u Ukrajini nije u tonu sa drugim zemljama članicama Evropske unije.

On održava dobre odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i jedini je lider EU koji je otvoreno kritikovao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Dok se ostatak EU saglasio da smanji zavisnost od ruskog gasa, mađarski ministar spoljnih poslova posetio je Moskvu sredinom jula kako bi razgovarao o kupovini većih količina gasa.

Budimpešta trenutno uvozi 80 odsto gasa iz Rusije.

Uprkos tome što je dobila velika sredstava EU, mađarska vlada se često sukobljavala sa Unijom oko pitanja vladavine prava kao što su sloboda štampe, ljudska prava i migracija.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.