Manenke nose Guči modele na Nedelji mode u Milanu u februaru ove godine

Getty Images
Manenke nose Guči modele na Nedelji mode u Milanu u februaru ove godine

Modna kompanija Kering, u čijem vlasništvu su robne marke Guči, Sen Loran i Aleksandar Mekvin, neće više koristi manekenke mlađe od 18 godina.

Ova odluka počeće da se primenjuje od kolekcije jesen-zima u sezoni 2020/2021

„Moramo da budemo odgovorni i budemo pravi primeri i u oblasti luksuzne mode. Nadamo se da će i ostali da krenu našim stopama“, rekao je izvršni direktor kompanije Fransa Anri Pino.

„Manekenke starije od 18 godina su fizički i psihički zrelije što je važno za ritam i zahteve ove profesije“, kazala je Mari Kler Davu iz Keringa.

Sara Zif, osnivačica grupe Savez manekenki, pozdravila je ovakvu odluku Keringa.

„To je pozitivan korak ka uklanjanju pritiska pod kojim se nalaze manekenke jer moraju da sačuvaju adolescentski izgled, a često pribegavaju ekstremnim merama kako bi smanjile telesnu težinu“, kazala je Zif.

Ona je, međutim, dodala da nedostaje pravi mehanizam za sprovođenje ovakvih odluka i da se radi o problemima koji već dugo postoji u modnoj industriji.

U avgustu prošle godine američka kompanija Konde Nast, koja izdaje modni časopis Vog, je takođe saopštila da neće angažovati manekenke mlađe od 18 godina, osim ako tema snimanja nisu baš deca.

„Vog i slični magazini su stvorili takvu sliku da je normalno da se deca glamurozno oblače i reklamiraju kao odrasli. Dosta je bilo. To nije dobro za čitaoce, kao ni za mlade manekenke. Prošlost ne može da ispravimo, ali možemo da stvorimo bolju budućnost“, stajalo je tada u uredničkom komentaru u časopisu.

Kaja Gerber ima 17 godina

Getty Images
Kaja Gerber ima 17 godina

Savet modnih dizajnera Amerike (CFDA) je prošle godine doneo sličnu odluku.

Pre dve godine i Kering i rivalska kompanija LVMH potpisale su povelju u kojom se obavezuju da će prestati da angažuju manekenke mlađe od 16 godina.

I druge modne kompanije takođe su saopštile da neće angažovati vrlo mršave manekenke, kao i da neće koristiti životinjsko krzno za kreacije.

Zašto je loše angažovati mlade manekenke?

Do sada je u modnoj industriji bila ustaljena praksa da se angažuju manekenke mlađe od 18 godina. Mnoge poznate manekenke su veoma mlade počele profesionalne karijere.

Naomi Kembel je počela sa 16 godina, a Kejt Mos i Bruk Šilds imala se po 14.

Trenutno je najpoznatija mlada manekenka 17-godišnja Kaja Gerber, na modnu pistu u poslednje vreme često izlazi i Hadson Krenig koji ima 11 godina.

Prekretnica u načinu na koji razmišljaju velike kompanije bila je tragična smrt Vlade Dzjube. Ona se onesvestila na modnoj pisti u Šangaju, a kasnije je preminula u bolnici. Imala je 14 godina.

Vog je odluku obrazložio i borbom protiv seksualnog uznemiravanja, a zatim su se uključili i u pokret #MeToo.

Povezani tekstovi