Jacinda Ardern

Getty Images
Džesika Ardern, premijerka Novog Zelanda

Džasinda Ardern, predsednica vlade Novog Zelanda, zabeležila je snažnu pobedu na parlamentarnim izborima u ovoj ostrvskoj zemlji.

Posle prebrojane većine glasova, Laburistička partija premijerke Ardern osvojila je 49 odsto glasova, te se očekuje da će imati većinu u parlamentu, što se odavno nije desilo u ovoj državi.

Opooziciona partija desnog centra, Nacionalna stranka, priznala je poraz na subotnjim izborima, osvojivši oko 27 odsto glasova.

Glasanje je trebalo da bude održano u septembru, ali je odloženo za mesec dana zbog ponovne pojave virusa korona na Novom Zelandu.

Pored izbora za poslanike, glasači su odlučivali i o dva referendumska pitanja – ozakonjenju eutanazije i legalizaciji kanabisa.

Može li Ardern da osvoji većinu?

Prema rezultatima Državne izborne komisije, laburisti su osvojili 49 odsto glasova, dok je Nacionalna stranka dobila podršku 27 odsto izašlih na izbore

„.Novi Zeland je pružio Laburističkog partiji najveću podršku u skoro 50 godina“, rekla je Ardern pristalicama posle objave pobede.

„Nećemo uzeti vašu podršku zdravo za gotovo i mogu da vam obećam da ćemo biti partija koja će vladati u ime svakog Novozelanđanina.“

Džudit Kolins, vođa Nacionalne stranke, čestitala je Ardern na pobedi i obećala da će njena partija biti „oštra opoziciona snaga.“

„Tri godine će proći dok trepnete“, rekla je, misleći na sledeće izbore,

„Vratićemo se!“

Judith Collins

Getty Images
Džudit Kolinc i njena Nacionalna stranka priznali su poraz

Predviđa se da će laburisti imati 64 poslanika u parlamentu, što će partiji biti dovoljno za većinsku vlast. Nijedna partija nije postigla ovakav uspeh otkako je uveden novi sistem glasanja 1996. godine.

Ardern je obećala da će uvesti nove zakone i regulative zasnovane na zaštiti životne sredine i borbi protiv klimatskih promena.

Najavila je i podršku školstvu i povećanje poreza onima koji najviše zarađuju.

Referendumska pitanja

Pored izbora za poslanike, glasači su odlučivali i o dva referendumska pitanja – eutanaziji i legalizaciji kanabisa.

New Zealand Electoral Commission information materials on the End of Life Choice (euthanasia) and Cannabis Legalisation and Control referendums, voted on as part of Election 2020.

Getty Images
New Zealanders also voted in two referendums

Referendum o eutanaziji kao ličnoj odluci trebalo bi da omogući terminalnim bolesnicima mogućnost da zahtevaju asistiranu smrt. Ovaj referendum je obavezujući i biće ozakonjen ukoliko više od 50 odsto glasača pruži podršku ovakvom zakonu.

Novozelanđani su takođe glasali da li rekreativno korišćenje kanabisa treba da bude legalizovano.

Ovaj referendum, međutim, nije obavezujući – što znači da, čak i ako većina bude glsala za – kanabis možda neće odmah biti legalizovan. Od buduće vlade bi se, ukoliko glasači podrže legalizaciju, očekivalo da donese takav zakon.

Preliminarni rezultati sa oba referenduma biće objavljeni 30. oktobra.

51st Parliament's State Opening Ceremony at Parliament on October 21, 2014 in Wellington, New Zealand

Getty Images
Ceremonija proglašenja parlamenta 2014. godine

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.