požar

Getty Images
Požar se dogodio 1. juna 2008. godine

Snimci pesama Eltona Džona, Arete Frenklin, Nirvane, Eminema i hiljada drugih izvođača uništeni su u požaru 2008. godine, objavio je Njujork Tajms.

Požar je izbio u skladištu Univerzal studija u Holivudu, a javnosti tada nije rečeno kolika je zaista šteta.

U poverljivim dokumentima iz 2009. godine, navodi se da su u kompaniji Univerzal mjuzik grup (Universal Music Group) procenili da je izgubljeno do 500.000 pesama.

„U požaru je, nesumnjivo, izgubljeno ogromno muzičko nasleđe“, navodi se u dokumentima.

U saopštenju koje je poslato iz ove kompanije u utorak, požar je opisan kao „duboka nesreća“, ali je osporeno izveštavanje Njujork Tajmsa.

„Incident… nikada nije uticao na dostupnost komercijalno objavljene muzike, niti je uticao na kompenzacije umetnika“, piše u saopštenju.

„Priča sadrži brojne netačnosti, obmanjujuće izjave, kontradiktornosti i pokazuje fundamentalno nerazumevanje obima incidenta.“

požar

Getty Images
Požar je gasilo više od sto vatrogasaca

Njujork Tajms je objavio da su u požaru izgoreli snimci koji su nastajali decenijama.

Među njima su pesme Reja Čarlsa, BB Kinga, Džoni Mičel, Al Grina, Erika Kleptona, grupe Igls, Tomija Petija, Dženet Džekson, Snup Doga, kao i bendova Gans en’ Rouzez, For Tops, No Daubt i Ar-I-Em.

Mnogi snimci bili su originali – trake sa kojih se prave kompakt diskovi, ploče i digitalne kopije.

Arhivari sada mogu da se oslone da drugu generaciju kopija.

Nakon objavljivanja članka, članovi grupe Ar-I-Em napisali su na Tviteru da „pokušavaju da dobije informacije o tome šta se dogodilo i kakav je uticaj to ostavilo na njihovu muziku, ako jeste“.

https://twitter.com/remhq/status/1138532624006295556


Požar je buknuo nakon što su radnici održavanja tokom noći koristili brenere prilikom popravke krova zgrade na jednom od brojnih filmskih studija.

Iako su pratili protokol i čekali sat vremena da se brener ohladi, požar je izbio ubrzo nakon što su otišli.

Vatra je zahvatila skladište poznato kao Zgrada 6197. U ovoj zgradi čuvani su snimci televizijskih emisija, filmova i muzike.

Iako se o požaru tada dosta izveštavalo, šef Univerzal studija Ron Mejer rekao je da nije bilo velikih gubitaka.

U tadašnjem izveštaju BBC-ja navodi se da je u požaru oštećeno oko 40.000 do 50.000 video snimaka i filmskih traka i da su duplikati čuvani na drugom mestu.

Iz kompanije Univerzal mjuzik grup saopštili su da su ponosni na trud koji su uložili u očuvanje muzike, kao i na brojne akcije koje su pokrenuli ili podržali.

Navedeno je i da su postojala određena „ograničenja“ zbog koji kompanija nije mogla da podeli sa javnošću „neke detalje o požaru.“

Povezani tekstovi