US President Donald J. Trump leaves the room after speaking at an event at the White House in Washington, DC, USA, on the election night, 04 November 2020

EPA

Dok je preostalo da se prebroje još milioni glasova, Donald Tramp je izneo neosnovanu tvrdnju o izbornoj krađi i izjavio da je pobedio na američkim izborima.

To je dovelo do oštrih reakcija njegovih protivnika, pa čak i nekih ljudi iz vlastitih redova – ali da li je šteta već načinjena?

Donald Tramp već nedeljama nagoveštava da ako predsednički izbori budu bili tesni, on će optužiti demokratske protivnike za izbornu krađu i pokušaj preotimanja njegove pobede.

U ranim časovima u sredu ujutro, on je učinio upravo to: uz milione legitimnih glasačkih listića koji su još preostali da se prebroje, preuranjeno je proglasio svoju pobedu.

„Spremili smo se za to da dobijemo ove izbore. Iskreno, mi smo i dobili ove izbore“, rekao je Tramp.

Ne predstavivši nikakve dokaze, sugerisao je da se desila izborna „krađa“.

„Naša nacija je masovno pokradena. Tražimo da se primeni zakon na odgovarajući način. Ići ćemo, dakle, na Ustavni sud. Tražimo da se svo glasanje obustavi.“

„Skandalozno, nečuveno, pogrešno“

U.S. Democratic presidential nominee and former Vice President Joe Biden accompanied by his wife Jill, delivers remarks after early results from the 2020 U.S. presidential election in Wilmington, Delaware, U.S., November 4, 2020.

Reuters

Demokrate, pa čak i neki predsednikovi sledbenici, brzo su reagovali.

Trampov demokratski rival Džo Bajden rekao je da izbori nisu završeni sve „dok svaki glasački listić ne bude bio prebrojan“.

„Nalazimo se na putu do pobede“, insistirao je on.

Menadžerka kampanje „Bajdena za predsednika“ Džen O’Mali izjavila je da je to što je Tramp rekao „skandalozno, nečuveno i pogrešno“.

„Skandalozno je zato što se radi o neprikrivenom pokušaju oduzimanja demokratskog prava američkim građanima“, rekla je ona.

„Nečuveno je zato što nikada pre u našoj istoriji predsednik Sjedinjenih Američkih Država nije pokušao da oduzme pravo Amerikancima da se njihov glas čuje na izborima.“

Aleksandrija Okasio-Kortez iz Demokratske stranke, koja je osigurala reizbor na svoje mesto u Kongresu, osudila je Trampovu tvrdnju kao „nelegitimnu, opasnu i autoritarnu“.

„Prebrojte glasove. Poštujte rezultate“, tvitovala je ona.

Čak i desničarski nastrojeni republikanci iz same stranke, kao što je bivši republikanski senator Pensilvanije Rik Santorum, izrazili su zabrinutost.

Santorum je rekao da je „veoma uznemiren“ Trampovim komentarima. „Upotreba reči kraća… mislim da je to pogrešno“, rekao je on za CNN.

A Ben Šapiro, konzervativni komentator i Trampov kritičar, tvitovao je nazvavši te komentare „izuzetno neodgovornim“.

Nakon Trampove izjave, potpredsednik Majk Pens pokušao je da ublaži neke od njegovih opaski, odbivši da proglasi pobedu i insistirajući da će svi legalno podneti glasovi biti prebrojani.

kalendar

BBC

„Načinjena šteta“

Electoral workers count ballots during the 2020 U.S. presidential election in Philadelphia, Pennsylvania, U.S., November 3, 2020.

Reuters

Ali šteta je već načinjena, kaže izveštač BBC-ja iz Severne Amerike Entoni Zurčer.

„Bilo da Tramp na kraju pobedi ili izgubi, bacio je senku sumnje na ove izbore, dovevši u pitanje samu mašineriju američke demokratije“, kaže Zurčer.

Pandemija koja je u toku dovela je do toga da se do sada neviđeni broj američkih glasača odluči za rano glasanje, što razvlači vreme neophodno za prebrojavanje glasačkih listića.

U nekim državama će za prebrojavanje svih glasova možda biti potrebni dani.

Entoni Zurčer kaže da su američki izbori ušli u „katastrofični scenario kog su se mnogi Amerikanci plašili, da će predsednik Sjedinjenih Država – iz same Bele kuće – podriti prebrojavanje glasačkih listića.“

Tramp je više puta odbio da potvrdi da će priznati poraz ako izgubi izbore.

Predsednički izbori u Americi 2020: Katastrofični scenario kojeg su se mnogi plašili 1

Proteklih nekoliko nedelja, to je dovelo do izuzetno neobične rasprave oko toga da li će morati da se pozovu oružane snage, tajna služba ili policija da se silom ukloni američki predsednik zabarikadiran unutar Bele kuće.

Do samog kraja

Nacionalna trka svela se na šačicu država: Arizona, Viskonsin, Mičigen, Pensilvanija i Džordžija.

Bilo kakvo pravno osporavanje moraće da prođe prvo kroz državne sudove, pre nego što se prenese na Vrhovni sud.

To znači da mogu da prođu čitavi dani pre nego što rezultat američkih predsedničkih izbora 2020. godine bude bio poznat.

U međuvremenu, vlada bojazan da neizvesnost može da izazove nemire u obliku protesta i sukoba.

Na kraju samog izbornog dana, izbijale su čarke i dolazilo je do napetih scena na protestima održanim na nekoliko mesta u zemlji, uključujući i ispred Bele kuće.

„Ono što je nekada bio samo košmarni scenario, sada polako počinje da se ostvaruje, sa Bajdenom koji tvrdi da se nalazi na putu do pobede i Trampom koji izriče neosnovane optužbe za glasačku prevaru i izbornu kraću“, kaže Zurčer.

mapa

BBC

Pogledajte zbog čega su ovi američki izbori posebni

Izbori u SAD se nikada nisu održavali u ovakvim uslovima.
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.