Social Media/BBC

BBC
Iranski disident Farhad Mejsami – sad i nekad

Šokantne fotografije zatvorenika koji štrajkuje glađu u Iranu izazvale su nezadovoljstvo i zabrinutost za njegov život.

Farhad Mejsami, pedesettrogodišnji učitelj i branilac ljudskih prava, u zatvoru je od 2018. godine.

Osuđen je na šest godina zatvora zbog podrške kampanji Iranki protiv zakona o obaveznom nošenju hidžaba.

Mejsami je započeo štrajk glađu u oktobru prošle godine zahtevajući „kraj pogubljenjima demonstranata, oslobađanje šest političkih zatvorenika i okončanje maltretiranja zbog obaveznog nošenja hidžaba“.

U dokaze za njegovo zatvaranje spadale su knjige o nenasilnom otporu kao što je Moć nemoćnih Vaclava Havela i mali bedževi u njegovoj kancelariji na kojima je pisalo:

„Protivim se obaveznom hidžabu“.

I dok se u Iranu sprema desetodnevna ceremonija proslave 44. godišnjice Islamske revolucije, Mejsami koristi telo da bi se čuo njegov glas.

U pismu iz zatvora, čiji je jedan primerak poslat BBC-ju na persijskom, on je napisao da će izvršiti još veći pritisak na sopstveno zdravlje tako što će se postarati da njegova voda ne može da se pije.

„Narednih deset dana učiniću vodu gorkom, kao simbol života pod Islamskom Republikom koji je gorči od otrova“, napisao je.

U persijskoj književnoj tradiciji ideja o teškim vremenima ili bolu često je simbolički predstavljena gorkom vodom ili vodom koja ne može da se pije.

U pismu optužuje iranske vođe za „lišavanje Iranaca dostojanstva i bezbednosti“ i „nanošenja patnje i bola narodu“.

Nada da će njegov individualni čin dovesti do „kolektivne akcije“.

Protesti širom zemlje su se u značajnoj meri smanjili od početka prvih vešanja.

Iranski vrhovni vođa kaže da je pomilovao „desetine hiljada zatvorenika, među kojima pojedini koji su dovedeni u vezi sa najskorijim protestima, u sklopu nacionalne proslave godišnjice“.

Photo released on 2 February 2023 purportedly showing emaciated jailed Iranian dissident Farhad Meysami

Mohammad Moghimi via Reuters
Šokantne fotografije iranskog disidenta iz zatvora

Ali to ne uključuje Mejsamija niti one demonstrante i aktiviste koje čekaju najstrože kazne zato što su „radili protiv nacionalne bezbednosti“ ili „objavili rat Bogu“.

Iranski državni medij kaže da su ova pomilovanja usledila pošto je pismo šefa pravosuđa predstavilo pritvorene kao mlade ljude zavedene stranim uticajima i propagandom.

U pismu se tvrdi da se veliki broj demonstranata pokajao i zatražio oproštaj.

A zamenik šefa pravosuđa Sadek Rahimi rekao je da oni pritvorenici koji se kvalifikuju za pomilovanje moraju napismeno da izjave kako žale zbog onoga što su učinili inače neće biti pušteni.

Ova mera takođe neće važiti ni za jednog pritvorenika sa dvojnim državljanstvom koji je trenutno u pritvoru.

Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei

Reuters
Ajatolah Ali Hamnei

Fotografija drastično omršavelog Mejsamija na kojima mu se vide rebra podeljena su svuda po društvenim mrežama.

„Štrajk glađu je poslednje sredstvo zatvorenika preko kog može da protestuje i zahteva svoja prava“, kaže Atena Daemi, aktivistkinja za ženska prava koja je i sama provela neko vreme u zatvoru.

Neki istaknuti iranski aktivisti traže od njega da obustavi štrajk, dok ga mnogi drugi hvale zato što ugrožava vlastiti život kako bi branio prava drugih.

Baharah Hedajat, jedna od šestoro zatvorenih koje je Mejsami tražio da budu pušteni na slobodu, pisala mu je i tražila od njega da prekine štrajk glađu.

Dodala je da „sa ili bez obaveznog nošenja hidžaba, Islamska Republika mora pasti“.

Ali Karimi, bivši iranski fudbaler i kapiten, uporedio je Mejsamijeve fotografije sa onima iz Aušvica, rekavši da je ovo „koncentracioni logor Islamske Republike“.

U tvitu, Gouhar Esgi, čiji je sin ubijen tokom mučenja u zatvoru 2012. godine i u međuvremenu je postala istaknuta ličnost u borbi za ljudska prava u Iranu, poslala je podršku napismeno:

„Ostani živ, dragi čoveče! Tvoj život je stotinu puta dragoceniji od života osobe koja je od života naroda napravila pakao.“

Zatvorske vlasti tvrde da Farhad Mejsami nije stupio u štrajk glađu, već da je rekao zatvorenicima u ćeliji da će jesti onoliko malo koliko može da istovremeno ostane u životu.

„Ove slike su šokantni podsetnik prezira iranskih vlasti prema ljudskim pravima“, saopštila je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel.

Njegov advokat Muhamed Mogmi upozorio je da je Mejsamijev život u ozbiljnoj opasnosti.


Pogledajte i ovaj video iz Irana:

Iran: Skriveni dnevnici žena koje protestuju
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.