Jamie Oliver 1999

BBC
Jamie Oliver in his first 1999 „Naked Chef“ series

Kuvar i autor Džejmi Oliver udružuje se prvi put sa kompanijom Tesko, kako bi promovisao njene prehrambene proizvode.

On je kreirao seriju recepata i saveta za Tesko, koji će uključiti „zdravije“ recepte.

Koliko će za to zaraditi, nije otkriveno. Oliver je zaradio više od 11 miliona evra od prethodnog 11-godišnjeg ugovora sa rivalskim lancem Sejnsburi. Saradnja je završena 2011.

Da bi smanjio troškove, Džejmi je ranije zatvorio niz restorana.

U intervjuu za Fajnenšl Tajms prošle nedelje rekao je da je je uložio 14,5 miliona evra vlastitog novca u poslovanje lanca restorana Džejmis Italin.

Oliver je prošlog meseca rekao da razmišlja o prodaji lanca Barbeka stekhaus, a i u procesu je zatvaranja trećine restorana iz lanca Džejmis Italijan. Sve je to deo plana za vraćanje dugova poveriocima i nastavak poslovanja.

Kompanija Tesko je saopštila da će Oliver promovisati „male korisne zamene“ u prodavnicama, sugerišući zdravije alternative za smanjenje nivo šećera, soli i masti.

Ovaj najveći trgovinski lanac u Velikoj Britaniji saopštio je da će korpa ovih zamena biti oko 12 odsto jaftinija od korpe uobičajenih proizvda.

Nezavisni savetnik za maloprodaju Ričard Hajmen kaže da je malo verovatno da će na taj način dobiti mnogo novih kupaca, ali je dodao da to nije nužna namera.

„To je pozitivan potez, ali ne i izmenjivač pravila igre. Nisam siguran da li postoji ijedna stvar koja je menjač pravila u ovoj igri koja je mnogo jača nego ikada. Ono što radi je pružanje sigurnosti klijentima, kao što poznate ličnosti to rade u modnoj industriji. On će pomoći kupcima da izaberu proizvode u širokom spektru.“