Sednicu skupštine vodio je nastariji poslanik Vladeta Janković

Skupština Srbije
Sednicu skupštine vodio je nastariji poslanik Vladeta Janković

Tekst će biti dopunjen ostalim poslaničkim klubovima kada budu obrazovani i potvrđeni

Prvi dan u mesecu avgustu značio je još jedan početak – novog, 13. saziva Narodne skupštine Srbije.

U poslaničke klupe selo je 250 poslanika sa 12 izbornih lista, koji su izabrani na parlamentarnim izborima u aprilu 2022. godine.

Konsitutivna sednica u ponedeljak, 1. avgusta prekinuta je posle prve tačke dnevnog reda, kada su potvrđeni mandati poslanika, a biće nastavljena u utorak, 2. avgusta, kada će se birati predsednik parlamenta i ostali članovi radnih tela skupštine, poput poslaničkih odbora.

Prvu sednicu obeležio je govor Vladete Jankovića, člana poslaničkog kluba Ujedinjeni, koji je bio predsedavajući kao najstariji poslanik.

Janković je kritikovao vlast naprednjaka i rekao „da bi se u bilo kojoj zemlji gde deset godina nema ravnopravnih izbora doveo u pitanje legitimitet i ostalih grana vlasti“.

Na to je Milenko Jovanov, novi šef najvećeg poslaničkog kluba – Srpske napredne stranke – komentarisao da „novi saziv nije počeo u duhu demokratije“.

Predstavljamo vam političke klubove u parlamentu, koji su u tekstu poređani kako su objavljeni na sajtu Narodne skupštine do trenutka objave ovog teksta koji će biti ažuriran kako skupštinske službe objavljuju sastave poslaničkih grupa.

poslanik

BBC

Srpska napredna stranka

Novi predsednik kluba „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ je Milenko Jovanov, saopštio je on posle polaganja zakletve.

Klub će imati 105 poslanika.

Zamenica šefa poslaničke grupe biće novinarka Marina Raguš, naveo je Jovanov.

Šef poslaničke grupe SNS je karijeru započeo u Demokratskoj stranci Srbije, a naprednjacima se pridružio pre sedam godina, da bi samo godinu dana kasnije postao potpredsednik Glavnog odbora SNS.

U prvom obraćanju javnosti, Jovanov je rekao da se nada da će se Aleksandar Vučić predomisliti i ostati na čelu Srpske napredne stranke.

„Želimo da ostane jer je najbolji među nama i postigao je fantastične rezultate za ovu zemlju“, rekao je Jovanov.

On kaže i da Vučić ne krši Ustav time što je istovremeno predsednik i stranke i države.

poslanik

BBC

Socijalistička partija Srbije

Socijalisti će imati poslanički klub čiji će šef biti lider socijalista Ivica Dačić, a zamenik Đorđe Milićević.

Milićević je u prethodnom sazivu skupštine bio predsednik poslaničkog kluba socijalista.

Poslanički klub ima 23 člana.

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je da će socijalisti biti deo parlamentarne većine u novom sazivu Skupštine Srbije, kao i da podržava predsednika Srbije Aleksandar Vučića u odnosu prema Kosovu.

poslanik

BBC

Koalicija Nada

Opozicionu Koaliciju Nada čini Nova Demokratska stranka Srbije (DSS), deo Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) i 25 udruženja građana.

Narodni poslanik koalicije Nada Vojislav Mihailović izjavio da će ta koalicija imati klub od 15 članova, a predsednik poslaničkog kluba biće i predsednik Nove DSS Miloš Jovanović.

„Tražićemo da se Skupština izjasni o najavljenom Europrajdu u Beogradu, jer smatramo da to pitanje prevazilazi našu prestonicu i vrlo negativno zadire u samu srž našeg društva i porodice“, rekao je Mihailović.

Europrajd je najveća evropska manifestacija na kojoj se traže jednaka prava za LGBT+ članove društva.

Ova manifestacija biće održana u Beogradu od 12. do 18. septembra.

„Predlagaćemo zakone koji će uticati na decentralizaciju Srbije, jačanje lokalne samouprave, što je preduslov za njen ravnomeran razvoj. Vodićemo borbu protiv prakse u našoj zemlji da je partijska knjižica važnija od diploma“, rekao je predstavnik koalicije Nada.

poslanik

BBC

Narodna stranka

Narodna stranka na izbore je izašla u velikoj opozicionoj koaliciji Ujedinjeni za pobedu Srbije, ali će imati svoj poslanički klub prvi put od osnivanja stranke.

U poslaničkom klubu Narodne stranke je 12 poslanika.

„Bićemo nedvosmislena opozicija i zajedno sa ostalim partnerima iz opozicije učiniti sve da na pravi i najbolji način zastupamo interese Srbije i njenih građana“, rekao je Miroslav Aleksić, potpredsednik stranke.

Šef poslaničke grupe biće upravo Miroslav Aleksić, dok će njegov zamenik biti Jovanović Stefan.

Aleksić kaže da to što će opozicija imati više poslaničkih klubova ne znači da neće biti saradnje.

„Očekujem da sve stranke koje su na izborima izašle na listi Ujedinjenih za pobedu Srbije nastave da budu oštra opozicija vlasti.

„Naravno, Narodna stranka će nastaviti saradnju sa svima koji neće na bilo koji način sarađivati sa vlašću, a tu podrazumevamo i koaliciju Moramo.“

poslanik

BBC

Srpska stranka Zavetnici

Milica ĐurđevićStamenkovski šefica je kluba koji čine poslanici opozicionog pokreta Zavetnika.

Ova stranka je prvi put ušla u Skupštinu Srbije i ima 10 poslanika.

Đurđević Stamenkovski je rekla da će njena poslanička grupa insistirati na preispitivanju svih sporazuma koji su usvojeni sa „separatističkim vlastima“ u Prištini, kao i da će Zavetnici insistirati „na usvajanju rezolucije kojom će biti onemogućeno da Srbija bilo kojoj suverenoj državi uvede sankcije“.

„Vidimo da se na naše oči prekraja istorija i šalju poruke da su Srbi odgovorni za ono što im se dogodilo“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

poslanik

BBC

Jedinstvena Srbija

Iako su na izbore išli sa socijalistima, poslanici Jedinstvene Srbije su formirali sopstveni poslanički klub od osam poslanika, na čelu sa Draganom Markovićem Palmom.

„Nećemo odustati od prioriteta“, rekao je Marković, dugogodišnji predsednik opštine Jagodina.

„Kada je upitanju socijalna pravda, nova radna mesta, kako da sačuvamo srpsku teritoriju Kosova i Metohije, da nikada nećemo odustati od ulaska od EU, ali podignute glave i da nećemo da rušimo staro prijateljstvo sa Rusijom.“

poslanik

BBC

Koalicija Moramo

Poslanički klub opozicione koalicije Moramo formiran je oko Nebojše Zelenovića, osnivača Saveza za Srbiju i nekadašnjeg gradonačelnika Šapca, a klub će imati osam poslanika.

Zamenik predsednika biće Aleksandar Jovanović.

On je rekao da će ovaj „poslanički klub u parlament pokušati da uvede ozbiljnu debatu“.

Najavio je da će prve inicijative tog kluba biti zabrana iskopavanja bora i litijuma kao i zakoni iz oblasti poljoprivede i rada.

Ovaj poslanički klub samo je deo koalicije koja je na izborima izašla pod imenom Moramo.

poslanik

BBC

Socijaldemokratska partija Srbije

Stranka koja je pojpoznatija po osnivaču Rasimu Ljajiću, dugogodišnjem ministru u raznim vladama u Srbiji, imaće sedam poslanika u klubu čiji će predsednik biti Branimir Jovanović.

On je rekao da će „principi socijalne pravde, solidarnosti i interes građana“ biti na prvom mestu.

Ova stranka na izbore je izašla u koaliciji sa vladajućom SNS.

poslanik

BBC

PUPS

Partija penzionera, poljoprivrednika i proletera je na izbore 2022. išla sa Srpskom naprednom strankom, ali su formirali sopstveni poslanički klub koji ima šest članova.

Klub je organizovan oko Stefana Krkobabića, sina Milana Krkobabića, ministra za brigu o selu, i unuka Jovana Krkobabića, nekadašnjeg ministra rada.

Iako je PUPS ranije tradicionalno na izbore izlazio sa socijalistima, ovo je već treći put da su poslanici ove stranke bili u koaliciji sa naprednjacima.

Boško Obradović, Dveri

BBC

Srpski pokret Dveri – Patriotski blok

Boško Obradović, lider pokreta, biće i predsednik poslaničkog kluba.

Ovaj poslanički klub ima šest članova.

Zamenik šefa poslaničke grupe je Ivan Kostić.

„Prve aktivnosti našeg poslaničkog kluba biće zahtev za posebnom sednicom skupštine na temu odbacivanja rezolucije Evropskog parlamenta kojom se od Srbije traži priznanje lažne države Kosovo i uvođenje sankcija Rusiji, kao i rasprava o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji“, rekao je Obradović.

Dodao je da će se poslanička grupa protiviti svakom pokušaju uvođenja sankcija Rusiji, te zatražiti otkazivanje Evroprajda u septembru, kao i uvođenje Dana porodice.

Savez vojvođanskih Mađara

BBC

Savez vojvođanskih Mađara

Ova stranka ima pet članova u poslaničkom klubu.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor ranije je rekao da je njegova stranka „spremna da bude deo parlamentarne većine i da participira u radu vlade s pozicija državnih sekretara, što smo i do sada činili – savesno, odano i odgovorno“.

Predsednik poslaničkog kluba je Balint Pastor.

„Želimo da realizujemo naš program koji se odnosi na pitanja autonomije Vojvodine, položaj pripadnika nacionalnih manjina, ostvarenje infrastrukturnih projekata lokalnih samouprava, a pre svega na bezbednost u vezi sa prisustvom ilegalnih migranata na teritorijama gde oni otežavaju život našim građanima“, rekao je Pastor.

poslanik

BBC

Ne davimo Beograd

Pokret Ne davimo Beograd, iako je na izbore izašao sa strankom Nebojše Zelenovića i pokretom Aleksandra Jovanovića Ćute, imaće sopstveni poslanički klub, koji će činiti pet poslanika.

Šef poslaničkog kluba je Radomir Lazović, a zamenica šefa Biljana Đorđević.

„Poslanički klub delovaće samostalno, ali u komunikaciji i koordinaciji sa koalicionim partnerima u okviru koalicije Moramo„, piše na sajtu Ne davimo Beograd.

Poslanički klub, dodaju, „u parlamentu će delovati opoziciono i nikakva saradnja sa SNS, SPS i onima koji ih podržavaju nije moguća“.


Srbija i istorija modernog parlamenta:

Izbori 2020: Kratka istorija višestranačja u Srbiji
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.