Brisel, 21. novembar 2022.

European Union
Pregovarači Vučić (levo) i Kurti (desno) na jednom kraju stola, posrednici Borelj i Lajčak (u sredini, levo i desno) na sasvim drugom

Registarske tablice ostaju nepremostiv problem za Srbiju i Kosovo, a Brisel i Beograd upozoravaju da bi one mogle biti i povod za nove tenzije i sukobe.

Posle višečasovnog sastanka u Briselu u ponedeljak nije postignut dogovor, a kosovski premijer Aljbin Kurti objavio je da prihvata zahtev Amerike i da odlaže primenu mere kažnjavanja vozača koji nisu promenili registarske tablice sa srpskim oznakama na 48 sati.

„Zahvaljujem ambasadoru (Džefriju) Hovenijeru na njegovoj posvećenosti i angažovanju. Prihvatam njegov zahtev za odlaganjem za 48 časova mere izricanja kazni za nelegalne KM automobilske tablice“, napisao je Kurti u objavi na Tviteru.

Kosovske vlasti prethodno su najavile da će od 21. novembra početi sa naplaćivanjem kazne od 150 evra onima koji nisu zamenili tablice, ali je dan uoči pregovora taj rok produžen – od ponoći 22. novembra.

Kurti je dodao da je srećan što će tokom naredna dva dana raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja za pitanje tablica.

Američki ambasador Džefri Hovenijer prethodno je objavio da su SAD zabrinute zbog toga što Beograd i Priština nisu postigli sporazum.

Prethodno je isto rekao i portparol Stejt departmenta Ned Prajs koji je poručio da i Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da naprave ustupke kako bi bili sigurni da neće biti ugrožene decenije teško postignutog mira.

„Pridružujemo se Evropskoj uniji u pozivu Kosovu da odmah obustavi sve planirane mere, koje bi dovele do eskalacije tenzija, uključujući i nametanje kazni za vozila. Obe strane treba da se uzdrže od preduzimanja provokativnih koraka, da ispune svoje obaveze u okviru dijaloga koji vodi EU, i da se konstruktivno angažuju na postizanju održivog rešenja“, istakao je Prajs.

Kako je protekao sastanak u Briselu?

Sastanak Vučića i Kurtija u posredstvu Evropske unije prethodno je završen bez dogovora, a EU je odgovornost jasno videla u Prištini.

„Predložili smo rešenje koje je moglo da spreči negativan razvoj situacije, a koje je predsednik (Srbije) Aleksandar Vučić prihvatio, ali premijer (Kosova) Aljbin Kurti nije, i zato sada javno tražim sledeće od obe strane:

„Očekujem da Kosovo odmah suspenduje dalje mere oko preregistracije, a Srbija da prestane da izdaje nove tablice sa oznakama gradova na Kosovu“, rekao je posle razgovora Žozep Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost.

On je naveo da će obavestiti međunarodne partnere o nepoštovanju dosadašnjih sporazuma i nespremnosti na dogovore, naglašavajući da se to posebno odnosi na Kosovo.

Posle više od sedam sati pregovora u Briselu, Vučić je potvrdio da dogovor nije postignut, ali da je Srbija bila spremna da prihvati predloge Brisela.

„Pred nama su besane noći, mnogo teških dana, ali ćemo mi poslušati savet i zahtev Visokog predstavnika EU.

„On je tražio da oni ne primenjuju kazne, a da mi ne izdajemo nove tablice KM i mi ćemo to poštovati.“

Kosovski premijer Aljbin Kurti za neuspeh u razgovorima optužio je evropskog posrednika Žozepa Borelja.

„Predlog je za nas neprihvatljiv ako ga ne prati ono zbog čega smo pozvani ovde, a to je dogovor da se počne hitan rad na konačnom sporazumu o punoj normalizaciji odnosa, za koji je rok bio mart 2023. godine.

„Žalim što su posrednici, u ovom slučaju Borelj, odustali od roka u martu 2023. godine i od predloga EU za normalizaciju odnosa.“

Niko od pregovarača nije odgovarao na pitanja novinara u Briselu.

Pitanje preregistracije tablica za gradove na Kosovu koje je do sada izdavala Srbija, a koje vlasti u Prištini ne priznaju i zahtevaju da budu zamenjene kosovskim oznakama, već mesecima predstavlja nerešiv problem u pregovorima kojima posreduje evropski diplomata Miroslav Lajčak.

Vučić i Kurti poslednji put su se u Briselu sreli 18. avgusta kada nisu uspeli da pronađu rešenje za pitanje tablica, ali je nekoliko dana posle tog susreta pronađeno rešenje za pitanje korišćenja ličnih karata na prelazima između Srbije i Kosova.

Brisel, 21. novembar 2022.

European Union
Aleksandar Vučić (levo) i Žozep Borelj

Pročitajte sve o problemu registarskih tablica:

Brisel, 21. novembar 2022.

European Union
Miroslav Lajčak (levo) i Aljbin Kurti

Četrnaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.