Stejsi Abrams

Getty Images

Kamala Haris će ući u istoriju kada postane potpredsednica Sjedinjenih Država u januaru, ali još jedna Afroamerikanka je odigrala ključnu ulogu pomažući Bajden-Haris listi da osvoji Belu kuću.

Dok je slavila pobedu na američkim izborima zajedno sa Džozefom Bajdenom, prva Afroamerikanka i Amerikanka azijskog porekla koja je izabrana za potpredsednicu pobrinula se da prepozna zasluge jedne grupe ljudi za uspeh svoje kampanje: žene iz manjinskih zajednica.

Senatorka Haris priznala je da su žene iz manjinskih zajednica, posebno Afroamerikanke, „najčešće zanemarene, ali tako često dokazuju da su okosnica naše demokratije“.

U njihovom domu, nedaleko od Atlante u državi Džordžija, članovi porodice Hant plakali su gledajući govor Kamale Haris.

„Džordžija je trenutno plava, što menja život države i stanovnika, posebno Afroamerikanaca koji ovde žive“, rekla je dvadesetsedmogodišnja Kristin Hant.

„To je zbog Stejsi Abrams i mnogih Afroamerikanki koje su radile na terenu i lokalnih organizacija koje registruju ljude za glasanje da glasaju i dokazuju zašto je naš glas važan“.

Put Džoa Bajdena do Bele kuće zavisio je od ključne pomoći Afroamerikanaca. Crni glasači doneli su Bajdenu pobedu na izborima za kandidata demokrata u Južnoj Karolini, što mu je dalo podstrek da zaradi nominaciju stranke.

Nastaviće pobeđivati u Pensilvaniji i na kraju na izborima, dobrim delom zahvaljujući ogromnoj podršci crnih glasača u gradovima poput Filadelfije i Pitsburga.

Gotovo devet od deset crnih glasača podržalo je demokrate, prema izlaznim anketama, iako je Donald Tramp povećao svoj udeo u poređenju sa 2016. godinom.

Ali kada pitate ljude u ovim gradovima ko je zaista pomogao Bajdenu da pobedi na izborima, mnogi će odati priznanje Afroamerikankama u njihovim zajednicama.

Žene poput Kruzšander Skot, organizatorke iz Džeksonvila na Floridi, koja mi je rekla da je primila pretnje i dobila dodatnu zaštitu u poslednjim nedeljama izbora dok je radila na tome da izađe na izbore u svojoj istorijski crnoj zajednici.

Ili Britani Smols, aktivistkinja za glasačka prava u Filadelfiji, koja je rekla da je svoj život posvetila obrazovanju i osnaživanju glasača u svom susedstvu jer zna da su njihovi glasovi važni.

natpis podrške

Getty Images

U Džordžiji gotovo sve demokrate hvale Stejsi Abrams.

Linda Grant, koja je na ovim izborima bila posmatrač, rekla je da je Stejsino ime sinonim za onoga ko „obavlja stvari“.

Ali ne tako davno, demokrate iz Džordžije nadale su se da će Stejsi Abrams nazvati drugom titulom: guvernerkom.

Godine 2018. upisala se u istoriju kao prva Afroamerikanka koja je podnela kandidaturu za guvernerku u Sjedinjenim Državama.

Njen republikanski izazivač bio je dugogodišnji državni sekretar Džordžije, Brajan Kemp.

Tokom šest godina mandata, Kemp je otkazao registraciju birača za više od milion stanovnika Džordžije zbog „neaktivnosti“ ili greške.

Ali ono što je njegova kancelarija smatrala vođenjem evidencije o glasanju, drugi su, poput gospođe Abrams, proglasili lišavanjem prava glasa.

Kruzšander Skot (levo) organizatorka iz Džeksonvila, Florida. Britani Smols (desno) predvodila je filadelfijsku grupu neprofitne organizacije „Crni glasači su važni".

BBC
Kruzšander Skot (levo) organizatorka iz Džeksonvila, Florida. Britani Smols (desno) predvodila je filadelfijsku grupu neprofitne organizacije „Crni glasači su važni“
Link box banner bottom

BBC

Kemp je na kraju stigao do pobede u trci za guvernera sa nešto više od pedeset hiljada glasova. U govoru nakon njegove pobede (koju ona nije priznala), Stejsi Abrams najavila je pokretanje nove akcije usmerene na suzbijanje čistki birača za koje je verovala da su je koštali izbora.

„Mi smo moćna nacija jer smo u svoj nacionalni eksperiment ugradili šansu da popravimo ono što je pokvareno“, rekla je te noći.

Dve godine kasnije, uoči izbora 2020. godine, Stejsi Abrams i mreža organizacija registrovali su više od osamsto hiljada glasača samo u Džordžiji.

I premda će se glasovi ponovo brojati, Stejsi Abrams i njena vojska dobrovoljaca široko su pohvaljeni što su prvi put posle više od dve decenije pomogli demokratama da imaju tesno vođstvo na predsedničkim izborima u Džordžiji.

U januaru bi ti isti glasači mogli ponovo da se pokazažu kao ključni, jer se za oba mesta u senatu Džordžije ide u drugi krug glasanja koji bi mogao da odredi koja stranka dobija kontrolu nad američkim Senatom. Ako demokrate iz Džordžije doprinesu Bajdenovoj pobedi, izabrani predsednik mogao bi zahvaliti Stejsi Abrams i njenim dobrovoljcima.

„Mogla je jednostavno da sedne i kaže: ‘Čoveče, izgubila sam'“, kaže Hant.

„Ali ona je to pretvorila u pobedu i ušla je u to, gurajući napred i pokušavajući da učini bolje za sebe i našu zajednicu.“

Kristinina tetka, Tereza Vilson, složila se, dodajući da će napori Stejsi Abrams zauvek promeniti način na koji crni glasači u državi gledaju na svoju moć.

„To što je ona izašla, iskoračila i prijavila sve ove ljude da glasaju, stvorilo je ogromnu razliku za Džordžiju i naciju“, rekla je.

„Mislim da su nas uzimali zdravo za gotovo na svim izborima. Sada nacija i svet vide da je naš glas važan.“


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.