NASA of ISS commander Luca Parmitano and astronaut Christina Koch with milk and cookies on board the International Space Station

PA Media
Astronauti Luka Parmitano i Kristina Koh su pekli kolačiće u svemiru

Međunarodnom svemirskom stanicom nedavno se proširio miris pečenih kolačića – prve hrane ispečene u svemiru.

Astronauti su kolačiće napravili prošlog meseca u posebnoj rerni koja može da radi i u beztežinskom stanju – tamo gde nema gravitacije.

Kolačići su potom stavljeni u specijalne kesice i tri su 7. januara, letelicom SpejsIks dragon, vraćena na Zemlju.

Cilj eksperimenta, na kojem su radili astronauti Luka Parmitano i Kristina Koh, bio je proučiti opcije za spremanje hrane na dugim putovanjima po vasioni.

Glavno pitanje, naravno, glasi – kakav je ukus? Pa, još niko ne zna.

Iz kompanije Dabl tri (Double Tree), koja je pripremila testo, kažu da će kolačići „uskoro biti podvrgnuti dodatnim testiranjima naučnika koji se bave hranom, kako bi bili utvrđeni konačni rezultati eksperimenta“.

Tada će biti jasno da li je bezbedno jesti svemirske kolačiće.

Inače, nije bilo jednostavno spremiti ih – astronauti su ih pekli sedam dana, kako bi utvrdili idealnu temperaturu i vreme pečenja.

Na Zemlji im je potrebno oko 20 minuta u rerni, na temperaturi od 150 stepeni, ali to ne važi za svemir.

Prvi kolačić u svemiru pekao se u rerni 25 minuta i nije bio dobar. Drugi se pekao 75 minuta i Međunarodna svemirska stanica je zamirisala.

Četvrti i peti – od kojih se jedan pekao 120 minuta, pa je ostavljen 25 minuta da se hladi, a drugi 130 minuta pečenja i 10 minuta hlađenja – bili su najuspešniji.

Za to vreme je Parmitano, italijanski astronaut, na Zemlju slao podatke o napretku, dok je Koh, astronautkinja Nase, pisala o tome kako izgleda praviti svemirske kolačiće.

Luca Parmitano baking cookies on board the International Space Station

PA Media
Cilj eksperimenta bio je testirati opcije za kuvanje u dugim putovanjima u svemiru

Kolačići su pečeni u prototipu rerne za duge svemirske letove i uslove bez gravitacije, a na kojoj su radile kompanije NanoReks (NanoRacks) i Ziro Dži kičen (Zero G Kitchen).

Rernu i sastojke je u novembru na Međunarodnu svemirsku stanicu odnela jedna letelica.

Iz kompanije Ziro Dži kičen rernu opisuju kao „posudu cilindričnog oblika, dizajniranu da drži i peče hranu u okruženju beztežinskog stanja“.

Rerna hranu zagreva električnim delovima, slično kao u tosteru, dodaju.

„Iako smo dobili od posade Međunarodne svemirske stanice dobili prve reakcije, uzbuđeni smo da počnemo sa analizom rezultata“, kaže Meri Marfi iz NanoReksa.

A cookie held by an astronaut at the International Space Station

PA Media
Pet kolačića je spremljeno – tri su vraćena na zemlju

Iz kompanije Dabl tri planiraju da sačuvaju kolačiće, kako bi posetioci mogli da ih vide i nauče nešto više o eksperimentu.

Kako navode, rezultati će pomoći stručnjacima da u budućnosti duga svemirska putovanja učine prijatnijim.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari