Tereza

EPA
Mej je premijerka Britanije od 2016. godine

Tereza Mej je večeras mogla da odahne, nakon što su joj članovi vladajuće Konzervativne partije izglasali poverenje i omogućili ostanak na čelu stranke sledećih 12 meseci.

Premijerka Mej je dobila 200 glasova podrške, ali je 117 poslanika Torijevaca bilo protiv.

Iako su poslanici Konzervativne partije pozdravili aplauzom ovu odluku, BBC novinarka Lora Kinsberg kaže da ovako tesan rezultat predstavlja „pravi udarac“ za autoritet premijerke.

Prema propisima, novo glasanje o poverenju ne može biti održano narednih 12 meseci.

Glasanje o poverenju usledilo je nakon što su poslanici njene Konzervativne partije prikupili neophodnih 48 pismenih zahteva za smenu.

Mej je ranije poslanicima rekla da se neće kandidovati na sledećim izborima za lidera stranke.

Govoreći u sedištu Vlade u Dauning stritu, Mej je obećala da će okončati proces izlaska Britanije iz Evropske unije „za koji je narod glasao.“

Ipak, dodala je da je saslušala probleme na koje su ukazali poslanici koji su glasali protiv nje i da će se boriti za promene sporazuma o Bregzitu na samitu EU u četvrtak.

Mej je rekla da sada ima „obnovljenu misiju – da iznese Bregzit za koji je narod glasao, da ponovo ujedini zemlju i izgradi je da bude funkcionalna za sve.“

Lider laburista Džeremi Korbin rekao je posle glasanja da je „vlada Tereze Mej u haosu“.

Theresa May

Reuters

Šta ona kaže?

Smena na čelu vladajuće stranke u britanskoj politici obično vodi ka smeni i na premijerskoj funkciji. Pre glasanja, Mej je rekla da će u odbranu svog statusa lidera stranke uložiti „sve što ima“.

Novi premijer bi mogao da ukine ili proširi Član 50 – mehanizam po kojem Britanija 29. marta izlazi iz EU – što bi, kako je rekla Mej, moglo da odloži ili zaustavi Bregzit.

Mej navodi da bi promena stranačkog lidera „ugrozila budućnost zemlje i stvorila nesigurnost u trenutku kada nje ne sme biti“.

„Potraga za novim stranačkim liderom neće promeniti ni osnove pregovora o Bregzitu ni odnos snaga u parlamentu.

„Ali nedelje koje bismo proveli u prepiranju, samo bi stvorile nove podele i to u trenutku kada treba da budemo jedinstveni. To ne bi bilo u nacionalnom interesu“.

Konzervativci moraju da naprave „zemlju koja je dobra za sve“ i da narodu „dostave Bregzit za koji su glasali“, dodala je.

„Posvetila sam se potpuno pregovorima sa EU od kako sam postala premijerka i spremna sam da završim započeto“.

Mej je postala premijerka 2016. godine, ubrzo nakon što je Velika Britanija na referendumu odlučila da izađe iz Evropske unije.

U poslednje vreme, Mej se suočavlaa sa žestokim kritikama iz njene partije zbog plana o Bregzitu.

Da joj je izglasano nepoverenje, bili bi održani izbori za novog lidera konzervativaca, u kojima ona ne može da učestvuje.

Da je pobedila prostom većinom, mogla bi sama da odustane od funkcije lidera partije.

Da je smenjena, Mej bi ostala premijerka dok konzervativci ne bi izabrali novog lidera, što je proces koji može trajati šest nedelja.