Boris Johnson

BBC

Dvojica ministara u vladi Borisa Džonsona podnela su ostavke, odmah pošto se britanski premijer izvinio zbog postavljanja poslanika Krisa Pinčera na odgovorno mesto zamenika predsednika poslaničkog kluba Torijevaca, iako je znao za njegovo neprimereno ponašanje.

Pinčer je prošle nedelje podneo ostavku na mesto poslanika Torijevaca zbog optužbi za seksualne napade – ali to nisu prve takve optužbe sa kojima se suočava.

Premijer je priznao da je znao za žalbu na ponašanje Pinčera iz 2019. godine – ali da je „jako pogrešio“ što nije reagovao tim povodom.

Džonson nije negirao da je poslanika u šali nazivao „Pinčer po prezimenu, Pinčer (štipač) po prirodi“.

Pinčer je ranije rekao da je potražio profesionalnu medicinsku pomoć, i negirao nove navode o seksualnim napadima.

Na upit za komentar BBC novinara do sada nije odgovarao.

Nedugo po završetku konferencije britanskog premijera, kancelar Riši Sunak i ministar zdravlja Sajid Džavid podneli su ostavke.

Džavid navodi da ne može više da radi u vladi Džonsona „čiste savesti“, dodavši da je aktuelni premijer „izgubio njegovo poverenje“.

Njegov kolega Sunak u pismu ostavke navodi da „javnost s pravom očekuje da se vlada vodi ispravno, kompetentno i ozbiljno“.

„Verujem da su to standardi za koje se vredi boriti, i zbog toga podnosim ostavku“, navodi se u pismu.

Riši Sunak

BBC
Riši Sunak, bivši ministar zdravlja u vladi Borisa Džonsona

Premijer Džonson se prošlog meseca suočio sa glasanjem o nepoverenju vladi u britanskom parlamentu, iz kojeg je je izašao kao pobednik – iako je 148 poslanika iz njegove partije glasalo protiv njega.

To znači da poslanici narednih godinu dana neće moći ponovo da glasaju o nepoverenju.

Neki poslanici iz redova Torijevaca traže da se ova pravila promene, kako bi bilo omogućeno još jedno glasanje.

Nik Vat, politički urednik BBC Njuznajta, kaže da mu je jedan od najbližih Džonsonovih saradnika rekao da će „sve biti gotovo do sutra u ovo vreme“.

„Niko ne može da preživi ostavku dvojice važnih ministara na ovaj način“, navodi njegov izvor.

Slučaj Pinčer

Pinčer je 30 juna podneo ostavku, posle optužbi za seksualne napade – koje negira.

Ali ovo nisu prve optužbe sa kojima se suočava.

Posle ostavke, iz kabineta premijera prvenstveno su govorili da Boris Džonson nije bio svestan ranijih žalbi na račun ponašanja torijevskog poslanika, pre nego što ga je postavio za jednog od zamenika predsednika poslaničke grupe Torijevaca.

Ali ubrzo se saznalo da je Džonson lično obavešten o „formalnoj žalbi“ na Pinčerove postupke iz 2019. godine, a iz vlade su potom to i potvrdili i objasnili da premijer toga „nije mogao da se seti u trenutku“ kada su poslednje optužbe dospele u javnost prošle nedelje.

Boris Džonson je danas rekao da postavljanje Pinčera na mesto zamenika predsednika poslaničke grupe u februaru ove godine „bilo pogrešno“.

„Nema mesta u ovoj vladi za one koji zloupotrebljavaju moć“, rekao je Džonson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.