Policijska traka oko kombija firme „ Lumis"

Getty Images
Kombi kompanije za prevoz „Lumis“ nestao tokom pljačke sa sve novcem

Dvojica francuskih kurira, zaposlenih u kompaniji za bezbedni transport novca, ostali su šokirani kad su shvatili da im je u ponedeljak ujutro u predgrađu Pariza nestala sva gotovina, a sa njom i treći član tima.

Službeni kombi je ubrzo pronađen u blizini tog mesta, ali u njemu nije bilo ni traga od kolege, kao ni 3,4 miliona evra u gotovini.

Osumnjičeni vozač Edrijen Derbez, star 28 godina, uhapšen je u Aimensu u utorak uveče. Pronašli su ga u stanu u ovom gradu 120 kolimetara severno od Pariza, zajedno sa delom ukradenih para.

Prema navodima agencije AFP, procenjuje se da i dalje nedostaje milion i po evra.

Pljačka se odigrala u ponedeljak oko šest sati. Trojica kurira krenuli su na rutinski zadatak da dostave novac Vestern Junionu u parisko predgrađe Obervilije.

Kad su stigli na odredište dvojica su deo gotovine izneli iz kombija, dok je vozač ostao da nadgleda vozilo.

„Kada su se vratili, nije bilo ni kombija ni vozača“, izjavio je policijski izvor AFP-u.

Policijska afotografija Edrijena Derbeza

AFP / POLICE
Derbez je nestao zajedno sa gotovinom, ali je pronađen već narednog dana u stanu u Amiensu

Beli kombi u vlasništvu kompanije za prevoz gotovine „Lumis“ ostavljen je sa otvorenim vratima nekoliko blokova dalje, ali potpuno prazan.

Policija je sutradan objavila fotografiju i opis osumnjičenog Derbeza uz molbu da im se jave građani koji imaju neka saznanja o slučaju.

Prateći dojavu, iste večeri su ga policajci, navodno, uhvatili u Amiensu kako pokušava da pobegne kroz prozor, noseći u rukama kese pune para, saopštila je francuska televizija BFMTV.

Nadležni organi su u sklopu istrage uhapsili još tri osobe. Pronašli su i veći deo gotovine. Kako je rekao lokalni tužilac, novac se trenutno broji kako bi se utvrdilo da li i koliko nedostaje.

Ova krađa podseća na čuveni slučaj Tonija Musulina, Francuza koji je 2009. ukrao oko 11,6 miliona evra iz kombija firme za obezbeđenje koji je vozio.

On je nestao, zajedno sa gotovinom, u novembru te godine, i ubrzo postao internet zvezda u Francuskoj, zbog precizno isplanirane i pedantno izvedene pljačke.

Međutim, nekoliko dana kasnije većina novca je pronađena u garaži, a Musulin se predao policiji u Monaku. Zbog toga je proveo četiri godine u zatvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari