Sediqa Sherzai

BBC

Grad na severu Avganistana Kunduz nije ona vrsta mesta u kom očekujete da ćete pronaći radio stanicu koju vode žene i zagovaraju ženska prava. Ali Radio Rošani upravo je to i on danas emituje program uprkos pokušajima Talibana da ubiju njegovu osnivačicu i urednicu Sediku Šerzai.

Radio Rošani emituje program u svetu muškaraca. U većem delu Avganistana, tradicija odavno nalaže da se žene i devojke retko viđaju izvan njihovih domova.

Neverovatno, ali mnogi muškarci ih smatraju svojim vlasništvom.

Sedika je 2008. godine osnovala Radio Rošani da bi osporila takve stavove, ali se brzo našla u zavadi sa Talibanima. Iako više nisu na vlasti, oni su ostali nezanemarljiva sila u mnogim delovima zemlje. Isprva su upozorili Sediku da prestane s emitovanjem. A onda, 2009. godine, na stanicu su ispalili rakete.

Sedika je nakratko prekinula emitovanje. Zatražila je zaštitu od avganistanske vlade, ali je vrlo brzo postalo jasno da je neće dobiti. I tako se posle nekoliko dana vratila u etar, „jer prosto ne smemo da pokleknemo pred pretnjama“.

I dalje je bilo mnogo lokalnog otpora. Muškarci su često govorili Sediki da vodi žene na stramputicu i zagovara sukob između muškaraca i žena kod kuće.

„Ta dela su toliko loša da zaslužuješ da budeš ubijena – više nego i Amerikanci“, govorili su joj oni.

Tako je Sedika s posebnim užasom gledala kako u septembru 2015. godine Talibani naviru u Kunduz, preuzevši potpunu kontrolu nad gradom. Vrlo brzo joj je pozvonio telefon.

„Neko ko govori na paštunskom jeziku pitao me je gde se nalazim, želeći da odam svoju tačnu lokaciju“, kaže Sedika, koja uglavnom govori jezikom dari (avganistanska verzija persijskog). „Nisam bila sigurna ko je ta osoba i bila sam veoma sumnjičava. Nakon toga sam isključila telefon i dala sve od sebe da pobegnem.“

To je bila veoma mudra predostrožnost. Nakon što su saznali da je osoblje radio stanice pobeglo, talibanski borci su uništili arhivu stanice, ukrali joj opremu i postavili mine u zgradi.

Iako su na kraju isterani iz grada, stanica je ostala zatvorena dva meseca sve dok stručnjaci za eksplozive nisu deaktivirali bombe a osoblje zamenilo ukradenu opremu. Ali smrtne pretnje Sadiki i njenom timu od tada su se samo nastavile.

People of Kunduz returning home after the Taliban takeover in 2015

Getty Images
Ljudi iz Kunduza se vraćaju kući nakon invazije Talibana 2015. godine

Radio Rošani uglavnom se bori za prava žena u emisijama gde se javljaju slušaoci. Jedan od najčešćih problema među ženama u Kunduzu, kaže Sedika Šerzai, jesu svađe koje ponekad izbijaju između žena u poligamnom braku.

„Mnogi muškarci, čim steknu malo novca, uzmu sebi drugu ili treću ženu, i tako dalje“, objašnjava Sedika.

Prema islamskoj konvenciji, to je prihvatljivo u slučajevima kada prva žena ne može da ima decu, kaže ona, ali se u praksi to radi uglavnom „zarad seksualnog života“.

Muževi bi trebalo da se u svakom trenutku zalažu za pravdu i sklad među svojim ženama, ali Sedika kaže da oni često to ne rade. Većina svađa među ženama nastaje zato što muž favorizuje jednu na štetu neke druge, kaže ona.

„Kad druga žena rodi još dece, ona se tretira povoljnije nego prva. A ako su prva ili druga žena nepismene a muškarac potom dovede obrazovanu ženu, ona se ponovo tretira bolje, zato što je obrazovanija“, kaže Sedika.

Često žene koje najteže prolaze su one koje nisu pristale na brak, budući da su ih roditelji prodali muškarcu ili ju je dobio zbog duga koji je napravio neki njen rođak.

Ona dodaje da je veoma retko da žene podržavaju jedna drugu i da primenjuju kolektivni pritisak na muža kako bi se on ponašao pristojno prema njima.

„Ima malo razumevanja ili saosećanja među njima, zbog napetosti koje postoje u samom braku. Neke su ljubomorne na druge žene zato što su bliskije sa mužem, dok su one same udaljenije. Tako da često gotovo da nema nikakve saradnje među njima.“

I dok je Radio Rošani sada jedina radio stanica u Kunduzu koju vode žene, ima i drugih koje su pokrenule žene a koje i dalje emituju neke emisije za žene iako ih sada uglavnom vode muškarci.

Zohal Nuri, koja radi i za Radio Rošani i za jednu od drugih stanica, kaže da neki muškarci slušaju ženske emisije i da to pomaže u menjanju njihovih stavova.

Više njih sada je spremno da dozvoli svojim ženama da idu na posao i postanu aktivne u lokalnoj ekonomiji, kaže ona.

Afghan woman and child near Kunduz in 2001

Getty Images

Sve veći broj takođe dopušta svojim ženama i ćerkama da budu pregledane u bolnicama, kaže Zohal, uglavnom zahvaljujući prilivu doktorki. I dalje ima muškaraca, međutim, koji to smatraju neprihvatljivim.

„Oni vode svoje žene i ćerke sveštenim licima, koja im samo kažu da čitaju određene delove Kurana. Te žene nemaju drugog izbora nego da se samo pomire sa situacijom. Neke postanu veoma depresivne a neke su čak oduzimale sebi život“, kaže Zohal.

Ali ako se situacija za žene generalno gledano popravlja, bilo je i određenih nazadovanja, delom zbog nestabilne bezbednosne situacije, koju je potcrtao novi talibanski upad 31. avgusta, nakon čega su se rasplamsale borbe širom grada.

„Ima mnogo atentata, otmica i zločina“, kaže Zohal. „Otmice su veoma česte noću i stvari postaju samo sve gore i gore.“

Posledica toga je da se neke porodice koje su počele da dozvoljavaju devojkama da odlaze u školu sa svojom braćom sada predomišljaju.

Strahuje se i da će se pregovori koji se trenutno vode između SAD-a i predstavnika Talibana završiti rušenjem napretka koji je postignut u oblasti ženskih prava za koja su se Radio Rošani i druge žene sa radija toliko dugo borile.

Postoji zabrinutost da će u žurbi da povuku trupe iz Avganistana, SAD dozvoliti Talibanima da ponovo uvedu Šariju (Islamski zakon).

„Nadamo se da će se mirovni pregovori pretvoriti u pravi mir“, kaže Sedika. „A ne po cenu toga da će žene morati da ostanu povučene kod kuće po čitav dan i da će sva naša dostignuća pasti u vodu.“


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.