Beograd: Novi Zakon će omogućiti 1.000 komunalnih policajaca 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević (Arhiva)

Prema Vesićevim rečima, sadašnji zakon omogućava da imamo jednog komunalnog policajca na 5.000 stanovnika, što nije dovoljno.

„Potrebno je da imamo bar 1.000 komunalnih policajaca u odnosu na sadašnjih 300, kako bi bili raspoređeni i po prigradskim opštinama i kako bi se uveo komunalni red u prestonici“, rekao je Vesić.

On je, gostujući na Studiju B, u okviru redovne rubrike „Zamenik gradonačelnika odgovara na vaša pitanja“, rekao da je završeno usaglašavanje Zakona o glavnom gradu koji treba da bude upućen Vladi, a očekuje se da tokom maja ili juna bude predat Skupštini Srbije na usvajanje.

Novi Zakon će, najavljuje Vesić, omogućiti decentralizaciju prestonice, i na taj način spustiti nivo odlučivanja bliže građanima. Podsetio je da je decentralizacija bila jedno od obećanja aktuelne vlasti i ocenio da je „bivša gradska vlast poslednjim Statutom grada poptupo centralizovala grad Beograd“.

On je najavio da će sredinom godine, posle usvajanja Zakona o glavnom gradu biti usvojen i novi Statut grada, a da će prema novom nacrtu Zakona o glavnom gradu, Beograd biti podeljen na dve zone – gradsku – koju će činiti 10 opština, dok će sedam opština biti u prigradskoj zoni. „Što se tiče prigradskih opština, one će dobiti mnogo više nadležnosti“, najavio je Vesić.