Tokom tri dana u 10 festivalskih zona i pet programskih bina, posetioci će pronaći odličnu zabavu u bogatim programima – zabava za decu, plesni performansi, filmske projekcije, koncerti, atrakcije, turizam, kultura, lepota, zdravlje, edukacija, promocije, jahanje konja, pivske, vinske i gastronomske degustacije.

Festival je otvorio ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković, koji je rekao da je posebna čast i zadovoljstvo što je ta zemlja ovogodišnji partner „Beogradskog manifesta“.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Miroslav Knežević je rekao da Beograd, kao najveća i najposećenija turistička destinacija u Srbiji, iz godine u godinu beleži zaista fantastične rezultate, te da su jedan od ključnih segmenata ponude upravo manifestacije.

On je rekao da je to ministarstvo prepoznalo značaj manifestacija i da je u ovoj godini na nivou Republike Srbije, putem konkursa, opredelilo 115 miliona dinara za projekte promocije, edukacije i treninga u turizmu. „Beogradski manifest je jedna od manifestacija koju takođe podržavamo evo već četvrtu godinu zaredom.

Zajedno sa Gradskom upravom i Turističkom organizacijom Beograda zaista podstičemo manifestacije jer one na pravi način predstavljaju sve ono što turizam, pre svega Beograda, a onda i Srbije, nudi„, naveo je Knežević.

Organizator festivala LJiljana Vukotić je navela da je prošle godine na festivalu bilo 90.000 posetilaca i da se očekuje da će ove godine taj broj biti više od 100.000. „Nadamo se da će nas vreme poslužiti i da će ljudi doći na ovaj festival i lepo se provesti„, dodala je ona.

Ulaz za sve posetioce festivala je besplatan, a svi koji dođu imaće priliku da osete i duh starih, viteških vremena koji će predstaviti vitezovi iz Poljske, Češke, Rusije, Mađarske, Republike Srpske i Srbije. Obučeni u autentične viteške odore, oni će tokom sva tri dana demonstrirati srednjovekovni način borbe. Više od 60 opština iz Srbije će na „Beogradskom manifestu“ na maštovit i kreativan način predstaviti svoje kulturno, istorijsko i gastronomsko bogatstvo, a lepote svoje zemlje predstaviće i gosti iz Crne Gore, Slovenije i Republike Srpske, koja je ove godine partner festivala, koji će u okviru posebno osmišljene zone predstaviti svoju turističku ponudu i autentične nacionalne specijalitete.