Prošlogodišnji protest Foto: UG "Ulice za bicikliste"

Pre godinu dana biciklisti  su se  odvezli do Mosta na Adi, protestujući jer liftovi za pešake i bicikliste nisu pušteni u rad. Tada su biciklisti ukazivali na neodgovornost nadležnih iz Direkcije za izgradnju i građevinsko zemljište Beograda, koji su, kako navode odbili da objasne zašto je propala javna nabavka za redovno servisiranje ovih liftova 2016. godine.

„Zvaničan odgovor nadležnih bio  je da „nemaju informaciju zašto ugovorna obaveza nije izvršena“. Slična javna nabavka je propala i 2015. godine. Umesto puštanja  liftova u rad, pretpostavljamo da je Direkcija namerno pravila nerealne javne nabavke za redovno servisiranje liftova da bi iste propale, a da bi onda imala izgovor da „redovni servis nije urađen“, i zbog toga liftovi nisu mogli da budu pušteni u promet. Nakon pritiska javnosti i mnogih novinskih napisa, ove godine redovni servis liftova konačno je urađen, ali se Direkcija (Beoland) ovaj put dosetila novog (starog) izgovora, da liftovi ne mogu da budu pušteni u promet jer Most na Adi nema upotrebnu dozvolu“, ukazuje u saopštenju Udruženje građana „Ulice za bicikliste“.

Takođe dodaju da su od inspekcije nadležnog ministarstva dobili informaciju da je Most na Adi dobio privremenu dozvolu za korišćenje još 2011. godine, kada je i pušten u promet za motorni, pešački i biciklistički saobraćaj.

„Sve ukazuje na to da su  predstavici Direkcije  pokušavali  da izbegnu  odgovore na pitanja javnosti ćutanjem ili prećutkivanjem činjenica, a sa namerom da izbegnu održavanje liftova i finansiranje rukovaoca koje bi istima upravljali, uskraćujući time već godinama građane Beograda za nešto što je plaćeno sa skoro milion evra našeg novca“, ističu u saopštenju.

Dodaju da je dobijanje upotrebne dozvole Direkciji zapravo potrebno da bi potpuno ispravne I funkcionalne liftove prebacila u nadležnost Gradske uprave (Sekretarijata za saobraćaj), iako bi oni mogli da budu pušteni u rad već danas, da za to postoji volja nadležnih.

„Sve ovo direktno  ima uticaj na građane koji bi se možda i uputili na posao ili negde drugde ovom trasom, ali im je uspon biciklom na most previše strm i dugačak, posebno uzimajući u obzir starije i roditelje sa malom decom“, navode biciklistii pozivaju sve da dođu sutra како bi pokazali da hoće da raspolažu onim što je plaćeno njihovim novcem.