Foto: N1

Gradska inspekcija za zaštitu životne sredine izlazila je na teren nekoliko puta, međutim kako objašnjava Gordana Zečević, jedna od stanara koji su podnosili prijave, inspektori nisu mogli ništa da utvrde jer su uređaju tada bili – ugašeni.

– Inspektori se najave, tržni centar pošalje majstore na krov da ugase te mašine, i onda – mir i tišina. Sve dok inspektori ne odu. Posle se agonija nastavlja. Majstori koji održavaju te uređaje su mi rekli da je ovo jedini centar u gradu na kome uređaji za ventilaciju nemaju prigušivače, nastavlja Gordana da prepričava šta je sve saznala, ali dodaje da joj to mnogo i ne vredi, jer nikakve promene nema.

Obraćala se ona i Ministarstvu zdravlja žaleći se da, buka u njenom stanu izmerena na 70 decibela, dok je dozvoljeno 35, znatno šteti njenom zdravlju, pitali smo i Ministarstvo građevinarstva zašto ovaj tržni centar nema potrebnu tehničku dokumentaciju i sertifikate za rashladne uređaje, kako su joj inspektori prethodno rekli, obraćala se i Ministarstvu životne sredine da ih pita zašto gradska inspekcija ne može ništa da uradi. Ali odgovor u većini slučajeva nije dobila, osim da to nije u njihovoj nadležnosti. Uprava tržnog centra sa stanarima okolnih ulica – Uralske, Diljske, Lipetske ulice i kompleksa „Dunavske terase“, nije htela da razgovara, baš kao što nisu hteli da odgovore ni na pitanja Danasa o ovom problemu. Gradska uprava, pod čiju nadležnost spada pomenuta inspekcija za zaštitu životne sredine, potvrdila je Danasu da će biti obavljen vanredni inspekcijski nadzor, te da je tržnom centru naloženo dostavljanje Izveštaja o merenju nivoa buke od instaliranih izvora buke u roku od 20 dana. Taj odgovor dali su početkom oktobra, međutim na pitanja od 31. oktobra – šta je prilikom inspekcijskog nadzora utvrđeno, do sada nisu odgovorili.

Sa druge strane, skeretarijat za urbanizam i građevniske poslove, bio je dovoljno ažuran da demantuje navode iz katastra nepokretnosti – da ovaj objekat nema upotrebnu dozvolu.

Oni su, naime objasnili da je upotrebna dozvola investitoru izdata, te da je dokumentacija predata katastru na upis. Iz Republičkog geodetskog zavoda, koji vodi katastar nepokretnosti, ipak, nisu odgovorili na molbu od 18. oktobra da potvrde ovu informaciju.