– Nepersonalizovane beskontaktne smart kartice građani mogu dopuniti na 800 prodajnih mesta u gradu. Od danas će pored već najavljivanih kategorija svoje elektronske karte moći da kupe i lica starija od 65 godina. Sve dopune će se vršiti elektronskim putem po već utvrđenom cenovniku – rekao je Šarac.

Prema njegovim rečima, sva prava korisnika i cena prevoza ostaju isti, jedino što novi sistem naplate i kontrole prevoza menja jeste način na koji će se pomenuta procedura sprovoditi.

– Kako bi se sugrađani koji koriste vozila javnog gradskog prevoza lakše snalazili od 1. februara, za kada je i najavljen start sistema, od ponedeljka je na terenu i 106 radnika „Bus plusa“ koji edukuju putnike o novom sistemu – objasnio je Šarac.

On je podsetio da su u prodaji četiri vrste kartica. Jedna vrsta je personalizovana beskontaktna smart kartica sa slikom i ličnim podacima korisnika, koja u starom sistemu menja takozvanu legitimaciju ili povlasticu. Ovu vrstu kartice može da koristi jedna osoba i na nju će se uplaćivati mesečni iznos za neograničeni broj vožnji za predviđenu kategoriju korisnika. Nepersonalizovana beskontaktna smart kartica moći će da se dopunjava nebrojeno puta sa najmanjim iznosom u visini karte za jednu vožnju. Papirna smart kartica, namenjena ljudima iz unutrašnjosti koji retko dolaze u prestonicu, kao i turistima, moći da se kupi po ceni od 40 dinara sa kreditom od 600 dinara.

Svi putnici će morati da validiraju karticu, nezavisno od toga koju vrstu kartica poseduju. Na osnovu parametara dobijenih validacijom, stručne službe Direkcije za javni prevoz, dodao je Šarac, imaće mogućnost da planiraju linije i tako organizuju kvalitetniji i brži prevoz putnika.

Izdato 400.000 karata

Beograđanka Jovanka Vuković, diplomirani grafičar, 400.000. je vlasnica „bus plus“ personalizovane kartice, koja je izdata juče oko 15 časova na trećem spratu Beograđanke. „Iznenađena sam, ali i vrlo srećna što sam baš ja kupila 400.000-tu karticu“, rekla je Vukovićeva, kojoj je sistem Bus plus kao nagradu obezbedio besplatnu šestomesečnu pretplatu za Bus plus, a od partnera sistema, MTS, Erste i Tempo, dobiće mobilni telefon, promotivni materijal i paket proizvoda. Iz Bus plusa saopštavaju da danas na 800 prodajnih mesta počinje prodaja i dopuna nepersonalizovanih „bus plus“ kartica, kao i dopuna personalizovanih „bus plus“ kartica za one koji imaju više od 65 godina i koji uplatom od 400 dinara stiču pravo na besplatan javni prevoz u toku cele godine. B. K.