Milan Maksimović, direktor Direkcije za infrastrukturu JP „Železnice Srbije“, navodi da je relacija prve faze, koja kreće od 1. septembra, Pančevački most – Novi Beograd, a druge Pančevački most – Batajnica. U jutarnjem i popodnevnom špicu vozovi će saobraćati na svakih petnaest minuta, a van špica na pola sata. Biće po pedeset vozova u jednom i drugom smeru, odnosno sto vozova dnevno na toj relaciji.

– Po ugledu na druge evropske gradove, grad Beograd je u saradnji sa JP Železnice Srbije realizovao projekat „Gradske železnice – BG VOZ novi gradski prevoz“. U ovoj fazi predviđeno je uvođenje linije od Novog Beograda do Pančevačkog mosta, dok je u narednom periodu planirano produženje do Zemuna, odnosno Batajnice – kaže Snežana Perović, direktorka Direkcije za javni prevoz.

Prema njenim rečima, nakon promotivnog perioda, od oktobra će „Gradska železnica – BG VOZ novi gradski prevoz“ biti uključena u Integrisani tarifni sistem 1, što znači da će se za prevoz koristiti sve vrste karata koje važe u postojećem tarifnom sistemu.Takođe od 1. septembra Direkcija za javni prevoz uvodi novu liniju javnog gradskog prevoza 34L, kojom se ostvaruje veza stanice Prokop sa autobuskim i trolejbuskim linijama u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića. Na liniji će saobraćati minibus vozilo u razmaku od 15 minuta. Kako se mreža linija „Gradske železnice – BG VOZ novi gradski prevoz“ bude razvijala i širila, Direkcija za javni prevoz pratiće potrebe korisnika i korigovati trase ostalih linija javnog prevoza i lokacije stajališta.

Dejan Vasović, gradski arhitekta, kaže da je grad za osposobljavanje gradske železnice izdvojio više od deset miliona evra, od čega je za sada najviše novca uloženo u završetak petog i šestog koloseka na stanici Beograd-centar, odnosno Prokop, koja će posle trinaest godina ponovo početi da radi.

– Grad je izdvojio i sredstva za remont devet elektromotornih šinskih garnitura koje će prevoziti Beograđane u razmaku od 15 minuta u špicu na trasama po glavnom gradu. Grad Beograd će zajedno sa „Železnicama Srbije“ u tom probnom periodu istestirati sve nove sisteme koji su ugrađeni, garniture koje su remontovane, kao i nove koloseke. Pun i pravi obim saobraćaja od Batajnice do Pančevačkog mosta očekujemo od 1. januara iduće godine. Do tada bi trebalo još da se uradi i remont na pruzi, na šinama, što će u narednih nekoliko meseci uraditi „Železnice Srbije“, za šta je grad Beograd takođe izdvojio znatna sredstva – rekao je Vasović.

U septembru se ne plaća karta

Radno vreme linije je od 5.25 do 23 časa, svakodnevno, sa planiranim intervalom: od 15 minuta u špicu (od šest do devet i od 14 do 17 časova), odnosno, od 30 minuta van špica. Tokom septembra prevoz putnika će biti besplatan. Planirano vreme putovanja na pojedinim deonicama: od stanice Novi Beograd do Prokopa se može stići za šest minuta, od stanice Novi Beograd do Karađorđevog parka za devet, od stanice Novi Beograd do Vukovog spomenika za 13 minuta, od stanice Novi Beograd do Pančevačkog mosta za 16 minuta. Na trasi od Novog Beograda do Pančevačkog mosta se nalazi sledećih pet železničkih stanica koje su opslužene linijama javnog gradskog prevoza: „Novi Beograd“, gde se ostvaruje veza sa JGS-om preko linija 67, 69, 89, 94,95, 7, 9, 13; „Beograd-centar“ – Prokop – novom linijom javnog gradskog prevoza 34L se ostvaruje veza sa linijama 40, 41, 42, 49, 59, 78, 94; „Karađorđev park“, gde se ostvaruje veza sa JGS-om preko linija 17, 18, 30,31, 33, 39, 42, 46, 47, 48, 55, 59, 78, 9,10 i 14; „Vukov spomenik“, gde se ostvaruje veza sa JGS-om preko linija 25, 25P, 26, 27, 27L, 32, 65, 74, 2, 5, 6, 7, 12, 14; „Pančevački most“, gde se ostvaruje veza sa JGS-om preko linija 16, 23, 32E, 33, 35, 37, 43, 48, 58, 95, 96.