Gondola na Kalemegdanu do kraja godine 1Foto:N1 (arhivska fotografija)

Gostujući u programu na TV Prva, Vesić je rekao da će gondola biti „još jedan način na koji će se povezati Novi Beograd sa Starim gradom“, naglašavajući kako i „najstarije tvrđave u Evropi i svetu poput Salcburga, San Marina, Jerusalima, imaju gondolu kao rešenje“ za povezivanje delova grada. Vesić je rekao i da su evropske i svetske tvrđave, koje imaju gondole, pod zaštitom UNESKO, ali da to nije slučaj sa Kalemegdanom, zbog Vojnog muzeja koji je u nadležnosti Vojske Srbije.

„Prvi korak za sređivanje Beogradske tvrđave je da se stavi na listu UNESKO, a to se može učiniti tako što će Grad Beograd da dobije osnivačka prava nad Vojnim muzejom, koji će ostati u funkciji vojnog muzeja sa civilnom upravom, a zatim da uz pomoć UNESKO sredi čitavu tvrđavu, kao što je to urađeno sa Golubačkom“, rekao je Vesić.

On je podsetio da je Grad uredio Malo stepenište na Kalemegdanu, Spomenik zahvalnosti Francuskoj, a buiće rekonstruisan i Paviljon „Cvijeta Zuzorić”, Sahat kula i Veliko stepenište kao i drugi delovi tvrđave.

Vesić je, komentarišući aktuelne radove u gradu, rekao kako se „intenzivno radi na tome“ da Trg Republike, Karađorđeva ulica i Topličin venac budu gotovi do 1. septembra kako bi sve te saobraćajnice bile otvorene za saobraćaj kada đaci budu krenuli u školu.

On je najavio da će do jeseni biti završena „pasarela koja povezuje Beogradsku tvrđavu sa Beton halom“, što će omogućiti „fizičku vezu između centra grada i reke Save“. Vesić je rekao da se izvinjava građanima zbog problema izzavanih u saobraćaju zbog zatvaranja ulica i naglasio kako je „suština da se grad uređuje kako bi bio lepši“, prenela je u saopštenju gradska uprava.