"Gradska čistoća" donirala lazarevačko komunalno preduzeće 1Foto: Beoinfo

Nikodijević je tom prilikom istakao da se opština obratila Gradu Beogradu za pomoć s obzirom na povećan obim posla koji je ovde zabeležen.  

Veoma brzo smo reagovali i desetak dana nakon što nam se opština obratila, uspeli smo da im obezbedimo ovo vozilo koje će umnogome olakšati funkcionisanje JPKP „Lazarevac”. Naš posao je upravo briga o svim građanima Beograda i dobro je poznato da ne postoje građani prvog i drugog reda, kao i da se o svim opštinama, bile one centralne ili ne, brine na jednako dobar način, istakao je Nikodijević. 

On je dodao da svi građani Beograda moraju imati jednake uslove za život kada je reč o komunalnoj infrastrukturi, te da je tokom poslednjih pet godina Grad Beograd izdvojio ogromna sredstva za investicije na teritoriji prigradskih opština, što nije bio slučaj u decenijama koje su prethodile.  

U Lazarevcu smo pokrenuli nekoliko važnih projekata koji će bitno uticati na kvalitet života Lazarevčana, što nas posebno raduje, a tu pre svega mislim na rekonstrukciju obdaništa i na izgradnju novog zbog povećanih potreba. Izgradnja novog obdaništa planirana je zajedno sa opštinom, dok u saradnji sa resornim ministarstvom rekonstruišemo i postojeći dom zdravlja. Ne bi trebalo zaboraviti da će grad, u saradnji sa Vladom Republike Srbije i Opštinom Lazarevac finansirati izgradnju prvog vanbolničkog porodilišta. Zgrada porodilišta je izgrađena, sledi nabavka opreme i mislim da nećemo još dugo čekati do početka rada te ustanove. Grad  je samo u tekućoj godini obezbedio 38 miliona dinara za rekonstrukciju i izgradnju puteva na teritoriji opštine Lazarevac. Putevi i vodosnabdevanje ostaju prioritet kada je opština Lazarevac u pitanju, naglasio je Nikodijević.

On je dodao da je opredeljenje grada da svi građani Beograda moraju imati manje-više jednake komunalne i infrastrukturne uslove života, ali pošto decenijama nije ulagano, jasno je da nas očekuje mnogo posla.  

Cilj nam je da u narednih pet godina rešimo sve goruće probleme ovog tipa na teritoriji grada Beograda. U razgovoru sa predsednikom opštine, njegovim zamenikom i direktorom JPKP „Lazarevac” saznali smo da ima prostora za dodatno ulaganje u ovo preduzeće, koje je nosilac svih komunalnih aktivnosti u Lazarevcu. Potrudimo se da već tokom naredne godine dodatno obnovimo mehanizaciju ovog preduzeća, sa ciljem da građani Lazarevca imaju što bolji kvalitet komunalnih usluga. Stojimo na raspolaganju svim opštinama i gde god se pojavi potreba koja zahteva pomoć grada, to ćemo i učiniti, naglasio je Nikodijević.

Direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić istakao je da je ovo preduzeće izašlo u susret Opštini Lazarevac i doniralo vozilo marke „mercedes”.  

Sakupljanje i tretiranje smeća je izuzetno složen posao, grad se svakodnevno širi, a samim tim i obim posla koji „Gradska čistoća” obavlja. Ova donacija svakako neće uticati na poslovanje „Čistoće” i sa te strane građani Beograda neće biti uskraćeni ni za šta iz opsega naših usluga. Nadam se da ćemo u narednom periodu putem donacija uspeti da pomognemo komunalnim preduzećima sa teritorije grada da unaprede poslovanje – rekao je Popadić.

Predsednik opštine Lazarevac Bojan Sinđelić je u ime Lazarevčana zahvalio predsedniku Skupštine grada i direktoru JKP „Gradska čistoća”. 

Moram da istaknem da Grad Beograd u poslednjih šest godina nijednog trenutka nije zapostavio opštinu Lazarevac, što u godinama koje su prethodile nije uvek bio slučaj. Grad pomaže našu opštinu ne samo donacijama već i izdvajanjem značajnih sredstava, što je činjenica koju bi građani Lazarevca trebalo da znaju – rekao je Sinđelić. 

Državni sekretar u Ministrastvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević najavio je da će Opština Lazarevac u narednom periodu, uz pomoć Vlade Republike Srbije i Grada Beograda, krenuti sa rešavanjem svih gorućih problema na teritoriji opštine, pre svega kada je vodosnabdevanje u pitanju. 

Dva najvažnija problema sa kojima se Lazarevac susreće su vodosnabdevanje, obnova vodovodne mreže, kao i rešavanje infrastrukturnih problema u koje možemo da ubrojimo i nedostatak adekvatne mehanizacije Javnog preduzeća za komunalnu privredu „Lazarevac”. 

Događaju je prisustvovao direktor JPKP „Lazarevac” Ivan Milić.