GSP autobusi za miting SNS 1Foto: N1

Niti je juče bila izložba autobusa gradskog prevoza, niti Gradsko saobraćajno štrajkuje. Naprotiv, tako izgleda kada Grad Beograd prihoduje, kaže gradski menadžer. Zato je, tvrdi, besmisleno uopšte pitati da li je Srpska napredna stranka iznajmila gradske autobuse za potrebe mitinga ili ih je Grad ustupio besplatno.

„Grad Beograd iznajmljuje autobuse svakome ko želi da ih plati, kad imamo dovoljno autobusa za iznajmljivanje. Koliki je broj autobusa – ne znam, takve informacije možete da dobijete u Sekretarijatu za javni saobraćaj“, kaže Goran Vesić, gradski menadžer i dodaje da se iznajmljuju oni autobusi koji su u rezervi.

Međutim, kako je za N1 rekao gradski aktivisata Filip Vukša, koji je do sada podneo više od 14.000 prijava protiv gradskih preduzeća, ispred Kombank arene za vreme predizbornog mitinga SNS izbrojao je čak 43 GSP autobusa.

„Iz saobraćajnog pogona Novi Beograd je tokom jučerašnjega dana, za potrebe mitinga, izdvojeno 18 vozila, iz pogona Karaburma 17 vozila, a iz pogona Zemun 8 vozila. GSP Beograd, zaista, ima organizovano iznajmljivanje vozila i ono se ogleda u tome da vi možete da iznajmite jedno dva, do pet vozila, ali ne možete da iznajmite 43 vozila, usred radnog dana, usred špica kada treba da ih je najviše na ulicama“, navodi Filip Vukša. On tvrdi da su neke linije morale da trpe.

„Osim što su sa pojedinih linija skinuta vozila, ona koja treba da se uključe isključivo u toku trajanja jutarnjeg, odnosno popodnevnog špica nisu uključivana, takozvani šihtaši. Trenutno je najdrastičniji primer linije broj 16 koja je u popodnevnom špicu trebalo da ima 22 vozila, a gde je u tom trenutku radilo samo 13 vozila“, kaže Vukša.

Imajući u vidu da na parkiralištu kod „Sava Centra“ nije bilo moguće parkirati sve autobuse, nakon popunjavanja istih, vozači preostalih vozila su bili primorani da pronađu neko drugo slobodno parking mesto, navedeno je iz MUP-a, a prenosi N1. Zbog širine novobeogradskih ulica, i da ne bi došlo do blokade raskrsnica ili prekida saobraćaja na Novom Beogradu – saobraćajna policija, kako se navodi u saopštenju MUP-a, privremeno je zaustavila autobuse u desnim saobraćajnim trakama. Ispostavlja se da je to privremeno zaustavljanje trajalo koliko i miting vladajuće partije.