Još jedna đačka zebra osvanula u Zemunu 1Foto: Matija Koković

Oslikavanje pešačkog prelaza broj 57, ovog puta ispred OŠ “Sonja Marinković” u Zemunu, realizovali su 13. juna valjevski umetnik Miloje Mitrović i njegov sin Nenad.

Reč je o umetničkom performansu “Upoznajmo zebru” koji ovaj par realizuje širom Srbije tokom poslednje decenije.

Prethodno 56. oslikavanje ispred OŠ “Gornja Varoš” u Zemunu, realizovali su 5. juna valjevski umetnik, akademski slikar Miloje Mitrović i njegov sin Nenad.

Reč je o umetničkom performansu “Upoznajmo zebru” koji ovaj par realizuje širom Srbije tokom poslednje decenije, sa ciljem da se na kreativan način ukaže na značaj bezbednog prelaza ulice.

Mitrović je oslikavanje pešačkih prelaza započeo daleke 1995. prvom oslikanom zebrom ispred OŠ „Miloš Crnjanski“ na Banovom Brdu, tada pod imenom „Zebra na zebri“.

Zebre su kasnije, osim u gradovima Srbije, iznikle i u nekoliko mesta u Republici Srpskoj, a jedna njegova zebra ukrasila je i ulicu u Los Anđelesu.

Propratni program oslikavanja zebri u Zemunu bila je i svojevrsna likovna radionica u kojoj su učestvali đaci iz škola „Svetozar Miletić“ i „Lazar Savatić“, kojima je Mitrović održao i predavanje o bezbednosti u saobraćaju.