Jovanović: Hitno pregledati nove turske autobuse, upitna bezbednost Beograđana 1Nikola Jovanović Foto: Narodna stranka

„Pored vanrednog pregleda, zahtevamo i da zamenik gradonačelnika Goran Vesić, kao najodgovorniji za njihovu nabavku pod veoma spornim uslovima, izda pisanu garanciju da su autobusi potpuno ispravni i da ne predstavljaju opasnost po bezbednost Beograđana“, naveo je u pisanoj izjavi Jovanović, koji je i potpredsednik Narodne stranke.

Jovanović je podsetio da je odbornička grupa SZS u maju javno izrazila sumnju da je namešten tender na kojem su nabavljeni turski autobusi BMC i da su Beogradu potencijalno isporučena vozila sa fabričkom greškom „iberturing“ – naglo i nekontrolisano povećanje gasa.

„Predviđeni rok isporuke od samo 60 dana za ove autobuse ukazivao je da je BMC njih već imao na lageru i da očigledno nije mogao nikom da ih isporuči, ili da ih je neko vratio“, naveo je Jovanović, a prenosi Narodna stranka.

„Zato zahtevamo i od nadležnih organa – tužilaštva i policije – da ispitaju da li je zamenik gradonačelnika Goran Vesić svesno doveo u opasnost Beograđane i time počinio jedno ili više krivičnih dela“, istakao je Jovanović.