Počela je da se gradi kao zgrada Predsedništva vlade FNRJ, ali je zbog promene organizacionog sistema vlasti dovršena kao zgrada SIV-a. Projekat je uradila, kako se navodi u izvorima, grupa arhitekata među kojima su Anton Urlih, Vladimir Potočnjak, Zlatko Najman i Dragica Perac. U toku izvođenja radova projekat je dopunio i Mihailo Janković. Projektovana je u obliku slova H i obuhvata površinu od 5.500 kvadrata. Inače, generalnim planom iz 1950. godine u Bloku 13 bilo je predviđeno i da budu podignuta još dva objekta javne namene – zgrada Muzeja revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije i nova zgrada Radio-televizije Beograd. Međutim, kasnije se odustalo od ove ideje. Zgrada je završena pedesetih godina i u nju se uselilo Savezno izvršno veće i druga izvršna tela SFRJ. U ukrašavanju enterijera učestvovali su najpoznatiji umetnici, kao što su Petar Lubarda, Milo Milunović, Đorđe AndrejevićKun i drugi. Ističu se dve mermerne skulpture vajara Save Sandića, fontana izvedena u tehnici mozaika vajara Ratomira Gligorijevića, kao i mozaik „Sutjeska“ slovenačkog umetnika Marija Pregelje. U unutrašnjosti se izdvajaju i pojedinačne celine, koje predstavljaju neku vrstu mikromuzeja naroda i narodnosti Jugoslavije. Tako postoje Makedonski, Crnogorski, Srpski, Bosanski, Hrvatski i Slovenački salon. Najveća prostorija, koja može da primi oko dve hiljade ljudi, nosi naziv sala „Jugoslavija“.

U palati se nalazi i oko hiljadu kancelarijskih prostorija. U ovom zdanju tokom godina primljen je veliki broj stranih državnika i delegacija. Od devedesetih do danas u zgradi se nalazilo sedište Vlade SRJ, zatim sedište Saveta ministara Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Danas je u nadležnosti Vlade Republike Srbije.

Kao što se država menjala, tako su se menjali i nazivi ove zgrade. Nakon izgradnje, dobila je naziv SIV 1, koji nikada i nije zvanično promenjen. Po raspadu SFRJ, kolokvijalno, ali ponekad i u zvaničnoj upotrebi, zgrada je nazivana Palata Federacije. Međutim, od 2006. godine, nakon otcepljenja Crne Gore, nezvanično je preimenovana u Palatu Srbije.