P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

On je naveo da će se ceo kompleks prostirati na 190.000 kvadrata.

“ Legendarni hotel „Jugoslavija“ biće kompletno renoviran i postaje deo lanca „Kempinski“ s pet zvezdica. Pored toga, biće izgrađen tržni centar i dve kule. U jednoj će biti luksuzno opremljeni stanovi, a druga će biti u funkciji hotela „Kempinski“, gde će biti smeštene rezidencije i apartmani “ istakao je Folić.

Prema njegovim rečima , obe kule će imati po 33 sprata, a izgradiće se i veliki broj parking mesta u podzemnoj etaži.

“ Sadašnja zgrada „Jugoslavije“ zadržava svoj spoljašnji oblik. Isti će ostati i neki od elemenata enterijera koji ovaj objekat čine specifičnim, kao što su kristalni lusteri koji će se nalaziti duž celog plafona u prizemnom delu. Da bi hotel dobio kategorizaciju od pet zvezdica, stare hotelske sobe biće duplo veće. Postojeći kazino kod hotela ostaje kao deo sadržaja čitavog kompleksa “ najavio je Folić i dodao da je dolazak „Kempinskog“ dobra poruka za druge investitore.

Gradnja ovakvog hotela obično traje između dve do tri godine, pa gradski čelnici očekuju da će „Kempinski“ prve goste primiti početkom 2019.

Stručnjaci kažu da će gradnja ekskluzivnog hotela dovesti veći broj turista u prestonicu.

“ Nema dileme da je „Jugoslavija“ jedan od naših najčuvenijih hotela, dok je „Kempinski“ među najjačim svetskim brendovima u hotelijerstvu. Blizina reke, zemunsko šetalište, pogled, pristanište… Sve su to prednosti lokacije na kojoj je hotel “ rekao je predsednik Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Katarina Lazarević iz agencije „Nekretnine“ istakla je da otvaranje hotela „Kempinski“ neće povećati cenu kvadrata u tom delu Beograda.

Hotel „Jugoslavija“ sagrađen je 1968. Na osnovu projekta arhitekte Lavoslava Horvata gradnja je počela još 1948., ali je zbog krize bila prekinuta od 1949. do 1960. Kada je otvoren, „Jugoslavija“ je bila najveći i najekskluzivniji hotel ne samo u tadašnjoj zemlji nego i na Balkanu. U njemu su boravili brojni zvaničnici i poznate ličnosti poput Ričarda Niksona, DŽimija Kartera, kraljice Elizabete Druge, Tine Tarner, Nila Armstronga.

Brojke

Ceo novi kompleks imaće 190.000 kvadratnih metara, 20.000 kvadrata luksuznih stanova, 250 soba, 60 apartmana, 40 rezidencija a svaka kula će imati po 33 sprata.