To što se grupa odbornika SNS okupila oko Božovića pokazujući fotografije gradskih projekata iz perioda vlasti Demokratske stranke, za odbornika DS je samo pokazatelj „straha Vučića, Malog i Vesića jer znaju da su pukli na gradskim izborima“. Ni Siniša Mali ni Goran Vesić nisu se obraćali juče novinarima da prokomentarišu ove navode i dešavanja u Skupštini. Umesto njih, Vladimir Orlić, odbornik SNS, nastavlja sa optužbama da je to „krađa žutog preduzeća i Đilasa“ ali negira da su članovi njegove stranke ometali rad Skupštine i novinara.

Uz „preletanje“ odbornika Nebojše Bakareca iz DSS u SNS ali i njegove zamerke na rad novinara i optužbe da su „četiri novinarke napale jadnu ženu“, inače odbornicu SNS koja je ometala uzimanje izjava od Božovića, rasprava o gradskim finansijama počela je sa zakašnjenjem.

A rebalans budžeta, koji je rađen treći put od početka ove godine, stavlja gradu na raspolaganje skoro 102 milijarde dinara, čime je deficit od prethodnog rebalansa smanjen za 330 miliona i sada iznosi 7,2 milijarde.

Ovakvu raspodelu sredstava Balša Božović, odbornik DS, naziva netransparentnim trošenjem, finasiranjem kampanje SNS iza koga stoji pad privredne aktivnosti.

– Imamo rebalans, jer je potrebno naći crni novac za finansiranje kampanje SNS-a. Čak i najjednostavniji projekti su pomereni za 2018. godinu, ni jarbol koji je obećan, nije uspeo da bude završen ove godine. Fasade o kojima se toliko priča ostavljene su za neki budući period. A ko će da plati rasvetu za Novu godinu videćemo verovatno u nekom narednom rebalansu, naveo je Božović. On je istakao i da se devizni dugovi Grada otplaćuju po nepovoljnijem kursu čime se otvara prostor za mahinacije.

– To je muljanje preko kursnih razlika od 130 dinara za jedan evro. To su stotine miliona dinara koje se stavljaju sa strane za finansiranje stranke. Ovo je sramota, korupcija i pljačka, rekao je Božović i dodao da svi koji ne veruju u ove navode slobodno mogu da ga tuže.

Od ukupnog budžeta, 600 miliona će biti podeljeno opštinama za uređenje putne infrastrukture, po 300 miliona za 10 gradskih i 7 prigradskih opština. Iako se gradski čelnici hvale da su prihodi od novozaposlenih građana povećali budžet za 679 miliona dinara, ukupni prihodi gradske kase smanjili su se u odnosu na prethodni rebalans za 330 miliona.

Sa druge strane, u rashodima je predviđeno 300 miliona dinara za refundaciju naknade roditeljima čija su deca u privatnim vrtićima. Dodatni trošak za Grad predstavljaće i dotiranje GSP-a sa još 735 miliona dinara, a usvojen je izveštaj o dugovajnima JP Sava Centar, koje će najverovatnije opet morati da pokriva Grad.

Što se tiče ostalih gradskih javnih preduzeća, odbornici su odlučili da njihov profit od ukupno 1,165 milijardi dinara ostane u samim preduzećima za dalje investicije.

Demokrate bi na izbore sa Jankovićem i Tadićem?

Na spekulacije o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora zajedno sa gradskim, Balša Božović odgovora da je Demokratska stranka spremna za vanredne izvbore ali „pod uslovom da budu na svim nivoima, da budu i predsednički i lokalni“. Na pitanje o mogućim koalicijama u tom slučaju kaže da će DS razgovara „sa svima sa kojima delimo iste vrednosti, to su pokret Saše Jankovića, stranka Borisa Tadića, a razgovaramo i sa drugima koji ne vide alternativu sem da se ovaj poguban režim smeni“.

Alimpić: „Naplata Bus plus kazni odložena do izbora“

Osim što će Grad izdvojiti 735 miliona za subvencionisanje GSP-a, Zoran Alimpić, odbornik DS, naglasio je da je značajno opala naplata prihoda od Bus Plus kartica. „Prihod od bus plusa značajno je opao zato što vlast ne želi da razjaruje osiromašene građane pred izbore, pa se kazne ne naplaćuju. Ja sam siguran da posle izbora kontrolori neće biti tako popustljivi“, rekao je Alimpić.

Polemika i oko naziva Bulevara heroja sa Košara

Polemiku vlasti i opozicije izazvala su i rešenja o dodeli naziva ulica. Predlog da se novi bulevar koji spaja Most na Adi i Ulicu Tošin bunar imenuje po herojima sa Košara, za Zorana Alimpića, odbornika DS, nije dobro obrazložen a on smatra i da je glasanje za naziv „netransparentno“. Alimpić je zamerio gradskoj vlasti što nije jasno ko je predložio ovaj naziv ali i rekao da je uputno kako su građani izglasali baš ovaj predlog. Podsećanja radi, Demokratska stranka podržala je predlog da se pomenuti bulevar nazove po pokojnom gradonačelniku Nenadu Bogdanoviću, dok se za usvojeni predlog – Heroji sa Košara, zalagala Srpska radikalna stranka.

Na sednici je doneta odluka i da se Igmanjska ulica na Zvezdari nazove po dramturgu i piscu, Jovanu Ćirilovu. Astrid Lingern, švedska književnica koja je autorka dela ,,Pipi Duga Čarapa“, dobiće svoju ulicu na Voždovcu dok će na Čukarici jedna ulica dobiti ime po simbolu Belog orla koji potiče još iz vizantijske tradicije, a nalazi se na grbu i zastavi Republike Srbije.

Gradski odbornici usvojili su odluke o regulaciji sistema daljinskog grejanja na Novom Beogradu, kompleksa stanice za snabdevanje gorivom u Surčinu i privrednih zona Jakovo i uz put Beograd-Pančevo. Planira se i alternitivni pristup deponiji Vinča, regulacija gasifikacije delova naselja Dušanovac, Braće Jerković i Medaković kao i prostorne celine severoistočno od Batajničkog puta, kompleksa ulica Jakuba Kuburovića, Novogradske, Ugrinovačke i Ivićeve u Zemunu, i groblja u Mladenovcu. Takođe je na sednici odlučeno da se reguliše deo opštine Savski venac, Novi Beograd, Zemun kao i Ulica Dušan Petrović Šane, gradske opštine Lazarevac i područja izmedju ulica Jurija Gagarina i Zemunske na Novom Beogradu. A. P.